aloe vera tartás télen

Az aloe vera téli tartása

Az aloe vera egy trópusi pozsgás növény. Mint a trópusi növényekről köztudott, a téli szezonban általában vagy ontják magukból a virágokat – lásd a karácsonyi kaktusz esetét –, vagy nyugalomra van szükségük ahhoz, hogy tavasszal ismét teljes erőbedobással hajthassanak és virágozhassanak. Az aloe vera utóbbi csoportba tartozik – legalábbis a legtöbb fajtája – éppen ezért szüksége van arra, hogy a téli szezonban megfelelő körülményeket és fagyvédett helyet biztosítsunk számára.

Nem mindegy, hogy hol telel az aloe vera

Az aloe vera trópusi őshonosságából kifolyólag normális körülmények között, avagy természetes élőhelyén soha nem találkozna téllel, faggyal és hideggel, éppen ezért amint beköszönt az ősz, megjönnek a csípős reggelek, és a hőmérséklet kezd éjjelente 7-10 Celsius fok alá esni, akkor azonnal biztonságos helyre kell vinni növényünket annak érdekében, hogy ne essen baja.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy még a nagyobb, kifejlettebb változatok sem bírják károsodás nélkül az 5 Celsius fok alatti hőmérsékletet, de a fiatalabb hajtások, vagy növények már ennél melegebb időszakban is bebarnulhatnak, avagy konkrétan megfagyhatnak.

Hogy hol találunk helyet aloe veránk számára, az kis túlzással teljesen mindegy, hiszen a növény a téli időszakban az igazak álmát alussza, vagyis vegetál. Amint azonban az embernek is szüksége van alvás közben oxigénre, sőt hetekig tartó alvás esetén fényre és friss levegőre is, úgy természetesen a növény számára is érdemes biztosítani azokat a feltételeket, amelyek biztosítják számára az ideális környezetet a teleléshez.

A vegetálás során ugyanis ugyanúgy táplálkozik, él a növény, mindössze tartalékokat gyűjt és felkészül a tavaszi nagy növekedésre, illetve a későbbi virágzásra.

Az ideális körülmények az aloe vera teleltetéséhez

Az aloe vera egy átlagos szobában bizonyára egyáltalán nem érezni jól magát a téli időszakban, a növény ugyanis alacsonyabb hőmérsékletet igényel a vegetációhoz, méghozzá megfelelő mértékű világosság társaságában.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy biztosítanunk kell számára a 16-18 Celsius fokot és a sok fényt, tehát a pincék közül csak a világosabbak jöhetnek szóba, és sokkal szerencsésebb lesz, ha a telelést inkább egy fedett és burkolt teraszon, a lépcsőházban vagy a télikertben végezzük, ha rendelkezésünkre áll olyan.

Amennyiben mindez mégsem kivitelezhető a számára, akkor sem kell kétségbe esni, csak próbáljuk megkeresni a lakás úgymond leghűvösebb pontját – az északi falaknál keressük –, ahol megfelelő mennyiségű fény áramolhat be az ablakon. A melegebb hőmérséklet ugyanis önmagában még elviselhető a növény számára, de ha ezt túl kevés fényben kell elviselnie, szövetei szó szerint deformálódnak és mutálódnak, ezáltal megnyúlnak, és gyenge, életképtelen hajtásokat hoz majd a későbbiekben.

Az aloe verát a teleltetés során is nagyon fontos öntözni, azonban fontos észben tartani, hogy nincs szüksége túl sok vízre. Amennyiben például a lakás párás, 2-3 hetente bőven elegendő lesz meglocsolni egy kicsit, de ha szárazabb levegővel is rendelkezik otthonunk, két hétnél gyakrabban akkor sem kell neki vizet adni.

Tápoldatot a téli időszakban nem igényel – legfeljebb nagyon ritkán –, de a tavasz közeledtével egyre többször adjunk neki, hogy legyen elég tartaléka a hajtáshoz. Amire nagyon fontos ügyelni, hogy télen a növény gyökerei nem kapnak elegendő levegőt, így mindig úgy locsoljuk, hogy víz soha ne álljon meg a cserépben, mert ettől a gyökerek egyszerűen kirohadnak majd.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gyep téliesítése

A gyep téli felkészítése, ápolása és téliesítése

Következő cikk
gumós begónia

A gumós begónia teleltetése, gondozása és ültetése

Kapcsolódó cikkek