Mikulásvirág

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) gondozása, virágoztatása, teleltetése és betegségei

A mikulásvirág az egyik legnépszerűbb téli szobanövényünk, mely képes igazi karácsonyváró hangulatot varázsolni a lakásunkba. Sokan egyszeri (virágzás után kidobásra ítélt) növénynek ismerik, pedig gondos ápolás és sok energia befektetésével akár évekig is gyönyörködhetünk benne, és minden évben újbóli virágzásra bírhatjuk. Ehhez persze elhivatottság szükségeltetik.

Ma már a mikulásvirágból is kapható többféle színárnyalatban pompázó, nem csupán a hagyományos zöld-piros összeállítás, tény, hogy november végén, már teli vannak az üzletek polcai ezzel a méltán népszerű virággal.

A mikulásvirág Mexikóból származik, de mediterrán éghajlatú országokban a szabadban is gyakran találkozhatunk vele. Nálunk a szabadban nem él meg, hiszen a fagyot nem tűri, így nem telel át a mi éghajlatunkon.

Gondozása

mikulas4Az üzletek polcairól tehát november végén, december elején kerül be a lakásainkba, ahol világos helyre kell állítanunk a cserepét. Tehetjük ablak közvetlen közelébe is, hiszen ezekben a napokban a közvetlen napfénynek nincs akkora ereje, ami árthatna neki. Az ideális hőmérséklet számára a 15-20°C közötti hőmérséklet, az ennél melegebb levegőt nehezen viseli el. Nem kedveli a huzatot sem és a változó hőmérsékletű helyiségeket, ezekre is figyeljünk.

Mérsékelten öntözzük, télen és tavasszal gondoskodjunk róla, hogy földje mindig nedves legyen, virágzás után már kevesebb öntözővizet igényel. Tápoldatozás tekintetében elegendő a minden második öntözésnél való trágyázás.

Mivel a száraz levegőt nem kedveli a növény, ezért ne tegyük fűtőtest közvetlen közelébe, és ha túl száraz a szoba levegője, akkor rendszeresen párásítsunk körülötte.

Nyáron kitehetjük a szabadba, de mindenképpen óvjuk cserepét a tűző napfénytől! Amint hűvössé válnak a hajnalok, a növényt vigyük be a lakásba, mert a hűvös levegő levélhullást eredményez nála.

Ha a növény felkopaszodik, de a szára még teljesen zöld, akkor nem érdemes kidobni, hiszen újrahathat. Vágjuk vissza és kövessük A mikulásvirág egy éve című részben leírtakat.

A mikulásvirág egy éve

Ahhoz, hogy karácsony után ne a kukában végezze ez a dekoratív növény, a következő ápolási lépéseket kell betartanunk, így a következő év karácsonyára újra színes fellevelekben és virágzásban gyönyörködhetünk.

Elvirágzás után a növényt vissza kell vágnunk úgy, hogy 10-15 cm-es legyen. Ezt követően szobahőmérsékleten tartva, csak ritkán öntözzük, az sem baj, ha a földje kiszárad időnként. Ezután körülbelül 6-8 hét múlva számíthatunk az új hajtások megjelenésére. Ettől az időponttól kezdve kezdjük el bőségesen öntözni, majd pár hét múlva, amikor a hajtások már elég erősek, ültessük át!

mikulas2

Ősszel kezdődik a mikulásvirág felkészítése a karácsonyi virágzásra, ekkor nagyon gondosan és körültekintően kell eljárnunk: októberben napi 14 órán át sötétben kell tartani a növényt, hiszen a mikulásvirágok rövidnappalos növények, a fény hatására (illetve annak hiányára) fognak virágozni. Az éjszakát tehát meg kell hosszabbítanunk számára. Ez történhet egy sötét szekrénybe történő behelyezéssel vagy letakarással is. Ebben az időszakban növelnünk kell az öntözővíz és a tápoldat mennyiségét. Amikor a fellevelek megkezdik a színeződést (ez sok esetben csak 8-10 hét után következik be), akkor már elhagyhatjuk a takarást, kikerülhet a növény a normál fényviszonyok közé.

mikulas3A mikulásvirág tulajdonképpen nem a virágaival, hanem a felleveleivel díszít, a virágai a fellevelek tetején vannak, azokhoz képest meglehetősen jelentéktelenek.

Ha így járunk el, és egész évben odafigyelünk a mikulásvirágunkra, akkor sikerülni fog egy hónapon túl megtartanunk, és ha még virágoztatni is sikerül, akkor igazán profi kertésznek mondhatjuk majd magunkat!

Szaporítása

A mikulásvirág szaporítása hajtásdugvánnyal történik, a nyár folyamán levágott 10-15 cm-es hajtásokat levágáskor gyorsan forró vízbe mártjuk, ezzel megakadályozzuk a tejnedv kifolyását (a tejnedvvel vigyázzunk, mert mérgező!). Ezt követően egy napig a dugványokat szikkadni hagyjuk, majd tápanyagban gazdag földbe dugványozzuk őket.

Mikulásvirág

Betegségei

A mikulásvirágot leggyakrabban a pajzstetvek és a takácsatkák támadják meg. Mindig járjunk el körültekintően az üzletben történő kiválasztásával, hiszen könnyen hazahurcolhatunk olyan kártevőket, amelyek az otthoni szobanövény-állományt is megfertőzhetik.

Túlöntözés esetén jelentkezhet nála a szürkepenész és a gyökérrothadás, ezektől nem tudjuk megmenteni a növényt.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Afrikai ibolya

Az afrikai (fokföldi) ibolya (Saintpaulia ionantha) gondozása, szaporítása, betegségei

Következő cikk
Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz (Zygocactus truncatus) gondozása, virágoztatása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek