avokádó

Az avokádó teleltetése, termesztése és gondozása (Persea americana)

avokado2Az avokádót a spanyol hódítók fedezték fel, korábban „Aguacate”-nak hívták. Mielőtt az európaiak Amerikát és az avokádót felfedezték volna, azt a spanyol hódítók már rég termesztették és fogyasztották.
A dióhoz hasonló ízű gyümölcshúst a növény hazájában „katonavaj”-nak nevezték, mivel kenhető ugyan, de nem olyan, mint az igazi vaj.

Az avokádófa dísze lehet a lakásunknak egész évben, de arra ügyelni kell, hogy novembertől egészen februárig hűvös helyiségben teleltessük át.

A trópusok az őshazája, ott mindenhol megtalálható, de a legtöbb avokádó Észak- és Dél-Amerikában él. Több mint százharmincöt faját ismerjük, az avokádófa magassága a húsz méter magasságot is elérheti.

Széles lombkoronájuk zöld, fényes ovális levelekből áll. A virágok sárgászöldek, egészen az ágak csúcsán ülnek és bódító az illatuk. Avokádót nagyon ritkán lehet vásárolni. A növényt magunknak kell magról felnevelnünk.

Az avokádó ültetése és gondozása

Először csíráztassunk avokádómagot! Tűzzünk három fogpiszkálót a magba és tegyük vizespohárra. A víz a pohárban olyan magasan álljon, hogy a magot ne érje el, de biztosítson annyi nedvességet, hogy a mag ne száradjon ki. Négy-nyolc hét szükséges ahhoz, hogy a mag megduzzadjon, ekkor láthatóvá válnak a gyökerek és a két magfél szétválik, hogy szabad utat engedjen a csírának.
avokado4Az avokádó magját viszonylag gyorsan el kell ültetni, mivel a csíraképességét csak rövid ideig tartja meg. A mag hegyes végével felfelé ültessük a cserépbe. Ha a mag gömb alakú, akkor csak tegyük a földre és csak akkor ültessük el véglegesen, amikor már megjelent az első hajtás és gyökér.
Jó vízáteresztő képességű földbe helyezzük a mag kétharmadát és folyamatosan tartsuk nedvesen és helyezzük meleg, árnyékos helyre.

A fiatal növények viszonylag gyorsan nőnek és sok tápanyagra van szükségük, ezért tápanyagban gazdag legyen a föld, melybe átültetjük őket.
A magunk termesztett avokádó általában egyenesen nő és nem ágazik el. Ahhoz, hogy az oldalágak is fejlődjenek a csúcsokat le kell csípni.
Nyáron igen sok vizet igényel, télen viszont csak annyit, hogy a levelek ne hulljanak le. Naponta célszerű langyos vízzel bepermetezni. Márciustól kéthetente trágyázzuk egészen augusztusig. Az avokádó a napos ablakot szereti, jól érzi magát más növényekkel együtt is.

Nálunk az avokádónövény ritkán nő egy méternél magasabbra. Kezdetben gyorsan nő, később azonban a növekedés leáll.

Az avokádó virágzása

avokado3Ha lakásban neveljük az avokádót, sajnos sem virágra, sem gyümölcsre nem számíthatunk. A szobában le kell mondanunk a bódító illatú virágokról és gyümölcsről. Sajnos hiányzik hozzá a megfelelő fény és a meleg.

A növény a világos , napos helyet szereti, ahol magas a páratartalom. Télen az ideális hőmérséklet számára a tizenkét fok. Melegebb helyre rakva általában lehullatja leveleit.

 

Az avokádó felhasználása

Az összes gyümölcs között az avokádó olaj és kalóriatartalma a legmagasabb. A kozmetikai ipar is felhasználja az olaját. Gyümölcshúsából készíthetünk maszkot melyet a száraz bőr kezelésére használhatunk.

Az avokádó betegségei

Amikor a levelek csúcsa megbarnul, vízhiányra kell gondolnunk, de trágyázás hiányára is mutathat. Ügyeljünk, hogy ne száradjon ki a növény és jusson elegendő tápanyaghoz is.

Ha a növény télen túl sötét és meleg helyen van, a leveleit hamar lehullatja.

Az avokádó egész évben szép növény, megfelelő gondozás mellett nagyon sokáig él.

Total
25
Shares
3 hozzászólás
  1. Nekem 3 hónap kelett,hogy most kb 30 cm- es, növényem legyen! Megérte a fáradtságot!

  2. 5 éve magot csíráztattam, tavaly meghaladta a 3 méter magasságot, alig tudtam bevinni a nappaliba októberben, le kellett hajolnia :). Idén (2024) januárban rengeteg virágot hozott! Sajnos nem sok ismeretem van a termős és porzós virágok közötti különbségről, csak annyit olvastam, hogy a porzós délután nyílik ki pár órára, a termős viszont reggel. Ha ez így van, akkor hogy-hogy terem? Tudna valaki segíteni? Van valakinek fényképe vagy rajza, ami a porzós és termős virágot ábrázolja? Sajnos az ecsetes beporzás nem működik (tiszta ragacs lett az ecset és nem nagyon látható rajta virágpor), legalábbis nekem nem sikerült.
    Minden tapasztalat-leírást szívesen fogadok! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
terpedt főnixpálma

A terpedt főnixpálma (Phoneix roebelenii) ültetése, gondozása, szaporítása, virágzása

Következő cikk
diffenbachia

Az ideális szobanövény a diffenbachia (Diffenbachia maculata) gondozása, szaporítása, betegségei

Kapcsolódó cikkek