ciklámen gondozása

A ciklámen (Cyclamen persicum) gondozása, szaporítása, betegségei

A ciklámen a legszebb szobanövények közé tartozik, inkább a téli időszakban gyakori ajándéknövény, és mivel a növények sokáig virágoznak, igen népszerűek. Törékeny virágainak alakja olyan, mintha egy kislány csókra nyújtaná az ajkát.

A ciklámen gondozását tekintve nem tartozik a legegyszerűbb növények közé, elvirágzás után gyakran elpusztul a növény is. Pedig ha körültekintően járunk el, akkor meghálálja a gondoskodást és akár évekig is gyönyörködhetünk benne.

A ciklámen évelő, gumós növény, a Földközi-tenger vidékéről származik, a természetben is megél, főleg a görög szigeteken vagy Törökországban gyakori az elterjedése. Legrégebbi említése az 1700-as évekre tehető, már ekkor elkezdték nemesíteni, ám ekkor még 4-5 évet is igénybe vett, amíg az elvetett magból virág lett. Azóta sokat fejlődtek a nemesítők: ma már mindez csak egy évet vesz igénybe.

Színváltozatok

Az egyik legkedveltebb szobanövényünk többféle színben kapható: legelterjedtebb a ciklámen, de van fehér, vörös vagy többszínű változatban is. Vannak sima és fodrosszélű növények is. A nemesítéseknek köszönhetően léteznek egészen apró változataik, amik ugyanolyan erősek, mint a nagyobb változatok.

ciklámen

Gondozása

A ciklámen csak a hűvös helyeket kedveli, a legjobban egy hűvös, északi ablakban érzi magát, ahol nem éri a napfény. A vizet kedveli, mindig alaposan öntözzük meg, ám soha ne a gumóra öntsük a vizet, hiszen így a növény könnyen elrothad.

Sok más növényhez hasonlóan a ciklámennek is van nyugalmi időszaka, ez a virágzás befejeztével kezdődik meg. Ilyenkor csak mérsékelten öntözzük, és kevesebb trágyát is igényel ekkor. Nyáron kitehetjük egy kicsit a kertbe vagy az erkélyre, de szigorúan csak árnyékos helyre. A növény fagyérzékeny, ezért a fagyok megjelenése előtt vigyük be őket a házba!

Szaporítás

Elhivatott kertészkedők kísérletet tehetnek a növény szaporítására is. A legegyszerűbben gumóosztással szaporítható: a nyugalmi időszakban vágjuk ketté a gumóját középen. A vágási felületet kezeljük gomba elleni porral, majd a fél gumókat ültessük külön cserepekbe.

Magról is szaporítható a ciklámen, ez azonban kicsit bonyolultabb megoldást jelent. Először is a virágokat be kell poroznunk: ezt egy ecset segítségével elvégezhetjük (az ecsetre rázott virágport kenjük rá a bibére). Ha ez megvan, ezután a növényt csak mérsékelten öntözzük, és tegyük 10°C-os helyiségbe. A magok május-június hónapokban csíráznak, a magtokokat a szárral együtt vegyük le.

A magokat speciális földkeverékbe ültessük, a legalkalmasabb erre egy virágláda. A föld mindig legyen nedves, és állítsuk a ládát kb. 18°C-os, sötét helyre. Teljes sötétséget kell a magoknak biztosítanunk, mert csak sötétben fognak a magok kicsírázni. 3-4 hét múlva világosabb helyre tehetjük a növényt, és ha kikeltek a növények, ritkítsuk meg őket: csak az életerős egyedeket hagyjuk meg! Ha a növénykék már hoztak egy-két levelet, akkor a pici gumókat ültessük cserepekbe úgy, hogy a föld teljesen befedje őket, különben a növényke könnyen kiszáradhat.

Betegségek

A ciklámen leggyakoribb betegségei: a szürkepenész, mely egy szürke, gombás lepedék. Barna levélfoltokat és szárfonnyadást okoz, és lehetetlen védekezni ellene.

Ha növényünk csak kis leveleket hoz és kevés virágot, akkor az tápanyaghiányra utal: trágyázzuk meg növényünket tápoldattal.

Ha száraz foltokat fedezünk fel a leveleken és a levélszéleken, akkor ez annak lehet a jele, hogy a növényt vizesen a napra tettük. A levéltetvek is okozhatnak bosszúságot, ezek főleg a levelek fonákján találhatók, kezeljük őket rovarirtó szerrel!

Fontos! A ciklámen nem szereti a levélfényt, a levelek tisztítása csak tiszta vízzel vagy ecettel lehetséges.

Sok ciklámen gyorsan elpusztul, ez a magas szobai hőmérsékletnek és a nem megfelelő öntözésnek tudható be.

Total
27
Shares
1 hozzászólás
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Következő cikk
amaryllis

Az Amarillisz (Hippeastrum) gondozása, szaporítása, virágzása

Kapcsolódó cikkek