Így készíts floráriumot: üvegbe zárt élet a palackkertben

Télen a legtöbb kertész tenyere viszket a sok tétlenségtől, alig várjuk az időjárás jobbra fordulását, hogy belevethessük magunkat a kerti munkálatokba. Viszont télen sem kell tétlenkednünk és növények nélkül élnünk: megpróbálkozhatunk egy mesebeli florárium, palackkert beültetésével! Igazán izgalmas lesz a végeredmény!

Az utóbbi években igen divatossá vált (újra) a palackkertek, floráriumok világa, ami nem véletlen. Ezek a kedves, nyugodt harmóniát sugárzó kompozíciók elegánssá teszik otthonainkat, és modernséget kölcsönöznek a lakásunknak. Ugyan a floráriumok készítése viszonylag régi időkre nyúlik vissza, ám a ma készített palackkertek már teljesen mások, mint 50-100 évvel ezelőtti elődeik voltak.

Van néhány alapelv, amit szem előtt kell tartanunk, ha palackkertet szeretnénk beültetni. Figyelembe kell vennünk, hogy olyan növényeket ültessünk az üvegbe, amelyek kedvelik azt a klímát, vagyis nyitott terráriumokban részesítsük előnyben a szárazságtűrőket, például a kaktuszokat és a pozsgásokat. Az üvegedény bármilyen lehet, a párás környezetet kedvelő növényeknek fontos, hogy zárható legyen, míg a szárazságtűrőknél ez nem szempont. Hasas palackokat viszonylag olcsón beszerezhetünk régiségkereskedésekben, bolhapiacokon vagy a kertészetekben.

Ezekre lesz szükséged

A palackkerthez először is be kell szerezned néhány alapanyagot, ezek egyike a hasas üveg, amiről már beszéltünk. Jó, ha rendelkezésedre áll aprószemű kavics, virágföld vagy kaktuszföld, moha (akár a kertedből is szedheted), kagylók, ásványok, kövek, növények.

Milyen növényeket válassz a floráriumba?

A palackba az alábbi növények ültetése a legoptimálisabb (vagyis ezek bírni fogják a palack biztosította klímát):

  • a szobai levéldísznövények közül a vitorlavirág (Spathiphyllum), a tarkalevél (Caladium), hálóslevél (Fittonia), vénuszfodorka (Adiantum spp), pletykafélék, fátyolaszparágusz (Asparagus setaceus), aprólevelű üvegcsalán (Pilea microphylla),
  • broméliák közül: szakállbromélia (Tillandsia)
  • a pozsgások szinte mindegyike alkalmas a palacckertbe való beültetésre, például a Crassula mucosa, Echeveria agavoides, Haworthia attenuata
  • a kaktuszok is kiválóan alkalmasak a floráriumba való telepítésre, ekkor alkalmazzunk kaktuszföldet, kavicsokat.

A palackkert beültetése

Első lépésként szórjunk vastagon (4-5 cm) kavicsot a palack aljába, mely majd elvezeti a vizet a növényeink gyökerétől. Ezután öntsünk bele a beültetendő növényeknek megfelelő virágföldet, a palack egyharmadáig. Helyezzük el a növényeket, ugyanúgy, ahogyan cserépbe is beültetnénk azokat. Arra ügyeljünk, hogy a növények elrendezése esztétikus legyen: például egy magasabb növény középre, körben az alacsonyabbak, vagy ha csak két oldalról látjuk majd, akkor a magasabb növényeket ültessük hátra, míg az alacsonyabbakat előre. A növények közé kerülhet moha vagy kavics, hogy a köztük lévő hézagokat kitöltsük. Nagyon fontos, hogy csak ritkán öntözzük, hiszen az üveg faláról sok víz, pára visszajut a növényekhez. Mivel a víz állandó körforgásban van az üvegben, ezért az is előfordulhat, hogy szinte soha nem kell pótolnunk a nedvességet. (Természetesen ez csak a zárt floráriumokra vonatkozik). A palackkertünket állítsuk világos helyre, de ahol nem éri közvetlen nap, mert ez az üvegben megégetheti a növényeink levelét.

A palackkert nem igényel sok gondoskodást, ha fertőtlenített üvegbe ültettük a növényeket, akkor nem jellemző a kártevők vagy a gombák elszaporodása. Ha véletlenül bekoszolódik az üveg belül, akkor azt egy kanálra csavart textil segítségével könnyedén letörölhetjük. A növényeket tápoldatozni elegendő évente egyszer, akkor is csak nagyon kis mennyiségű tápoldattal. Ha úgy látjuk, hogy túl sok eleinte a nedvesség az üvegben, akkor vegyük le pár napra a tetejét, míg eltávozik a felesleg. Ha nem szeretnénk, hogy a növények túl nagyra nőjenek, akkor csípjük vissza a hajtásvégeiket, így inkább oldalra terjeszkednek majd.

EGY KIS ÉRDEKESSÉG

Angliában él David Latimer, aki 1972-ben készítette el a saját palackkertjét, amelyhez azóta sem nyúlt hozzá, és még mindig gyönyörűen zöldellő, burjánzó a mini kertje. Ő zárt palackban tartja a növényeket, és 49 éve egyáltalán nem locsolja! Az üvegben egy fajta pletyka burjánzik.

Total
6
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
orchidea

Az Orchidea (orchidea) gondozása, ápolása, termesztése, szaporítása

Következő cikk

Virágos erkélyek és balkonok - legyél Te is balkonkertész!

Kapcsolódó cikkek