muskátli

Virágos, cserepes növények legszebb fajtái

Amikor az ember virágot vásárol akár ajándékba, akár saját maga számára, szeretné a legszebb, legigénytelenebb fajtát kiválasztani, mivel azt szeretné, hogy virágja sokáig éljen és tartós legyen.
Ahhoz, hogy virágtartásunk és cserepes virágaink szépek legyenek, érdemes utána nézni, hogy lakásunkban melyek azok a fajták amelyeknek megfelelnek a tartási és nevelési körülmények, hogy választásunk sikeres legyen.

flamingó

 

A flamingóvirág (Anthurium) nagy levelei fordított szív alakúak. A torzsvirágzatot krémszínű, fehér, rózsaszín vagy pirosan fénylő fellevél veszi körül. A flamingó virágot ne tartsuk tizennyolc fok alatt, mivel nem szereti a hideg talajt és vigyázzunk öntözésénél, hogy ne álljon alatta pangó víz. Mérgező és a pajzstetűre érzékeny növény.

 

 

 

 

selyemmályva

 

A selyemmályva (Abutilon) márciustól októberig virágzó növény, melynek levelei világos zöld színűek, virága fehér, sárga, narancssárga, piros vagy rózsaszín lehet.
Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, nyáron tápoldatozzuk két hetenként. Ha levelei vízszintesen állnak, akkor megfelelő a növény tápanyagellátása.

 

 

Anigozanthos-flavidus

 

A kengurumancs (Anigozanthos flavidus) levele fűszerű , szőrös virágzata pirosas sárgás színű. A növény elviseli a tűzőnapot is, télen ritkán öntözzük, kevés nedvességre van szüksége. Érzékeny a pangó vízre, mely gyökerének rothadást okoz.
Átültetéskor célszerű szétosztani. Nem szereti a sötét helyet, ilyenkor megnyúlik és elmarad a virágzása.

 

 

 

 

sárkányfüzér

 

A ráncos sárkányfüzér (Aphelandra squarrosa) levelei sötétzöld színűek fehér erezettel, virágait sárga fellevelek borítják. Nem kedveli közvetlenül a napfényt és ahhoz, hogy virágzása sikeres legyen télen tartsuk hűvös helyen (mínusz tíz fok alatt).
Nem szereti a pangó vizet és a huzatot is kerüljük mert ha huzatot kap lehullatja a leveleit.

 

 

 

begonia

 

A begónia (Begonia semperflorens) egész évben virágzó kompakt növekedésű növény. Hajtásai húsosak, virágai lehetnek sárga, fehér rózsaszín, piros vagy narancssárga színű is.
A közvetlen napfényt nem kedveli, földjét soha ne hagyjuk kiszáradni és a pangó vízre is vigyázzunk, mivel zsenge hajtásai könnyen elrothadnak.
Szaporítani fejdugvánnyal lehet, érzékeny a szürkepenészre és a levéltetűre.

 

 

 

clerodendrum-tomsoniae

 

végzetcserje (sorsfának is nevezik) (Clerodendrum) nagyméretű bokros szobanövény, melynek gyönyörű virágai pirosak és fehér fellevelek veszik körül.
Nagy páratartalomra van szüksége, télen leveleit elhullatja, tegyük hűvös helyre és tavasszal metsszük vissza, hogy újra tudjon hajtani. Dugvánnyal szaporítható.

 

clivia

 

A klívia (Clivia miniata) lándzsás sötétzöld levelű növény, melynek virága sárga vagy narancssárga bokros virág. Mivel melegigényes, nyáron tegyük meleg helyre és öntözzük rendszeresen. Októbertől januárig már nem szabad öntözni, mert különben elmarad a virágzása és csak virágzás után szabad tápoldatozni is.

Mérgező növény, mely érzékeny a gyapjas és pajzstetűre. Pompás kafferliliomnak is nevezik.

 

 

 

 

Krosszandra

 

 

A krosszandra (Crossandra infundibuliformis) sötétzöld fényes levelű, bokros virágzatú cserepes növény, melynek virága sárga vagy narancssárga színben pompázik. A magas páratartalmat és a meleg helyet kedveli, tizennyolc fok alatt nem szabad tartani. Túlöntözés esetén gyökereit hamar elveszíti, mivel elrothadnak. Száraz levegő esetében levelei összesodródnak és nem virágzik. Takácsatkára érzékeny növény.

 

 

pompás kurkumaA pompás kurkuma (Curcuma zedoaria) levelei hosszúkásak és hegyesek, virága jelentéktelen, azonban a fellevél élénk fehér színű, rózsaszín vagy lilás rózsaszín változatban jelenhet meg. Hosszú szárú növény, melynek virágzása eltarthat júniustól egészen szeptemberig.
A tűzőnapot esetében kerüljük, kedveli a magas páratartalmat és a húsz fok fölötti meleget. Levelei virágzás után elhervadnak, azután már célszerű sötét helyen tartani és egészen februárig kerülni az öntözését.
A gyökértörzset a nyugalmi időszak alatt szét lehet osztani.

Total
0
Shares
2 hozzászólás
 1. T. Ankert!

  Selyemmályvát (abutilon) szeretnék kapni.

  Tudnak ebben segíteni?

  Köszönettel: Deáky Zsolt

  1. Kedves Zsolt!
   Mi nem foglalkozunk növények forgalmazásával, kérem, keressen fel egy kertészetet.
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Kakukkfű

Legyen kakukkfű minden kertben! - A kakukkfű (Thymus vulgaris) gondozása és felhasználása

Következő cikk

Kapor a kertben - A kapor nevelése, szaporítása és felhasználása

Kapcsolódó cikkek