Mikulásvirág

10 karácsonyi növény az ünnepek ünnepére

A karácsony sokak számára az egyik legkedvesebb ünnep. Sok jellegzetességet, így motívumot, ízeket, illatokat, együttlétet, egymás megajándékozását jelenti, és szokásaink egy jelentős részét a gyermekkorunkból hozzuk, amelynek nosztalgiája is ráerősít a karácsonyi érzelmeinkre. Az ünnep fényét tovább emelhetjük, ha jellegzetesen a karácsonyhoz kötődő növényeket is vásárolunk. Cikkünkben 10 ilyen hagyományosan karácsonyi növényt mutatunk be.

  • MIKULÁSVIRÁG

Az egyik legjellegzetesebb karácsonyi szobanövényünk a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), melynek színei harmonizálnak a karácsony színeivel. Ma már többféle színű fellevéllel kapható, és jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel könnyen megtartható, sőt jövő karácsonyra újra virágzásba borítható.

  • FAGYÖNGY

Ugyan nem hazánkban, hanem a tengerentúlon kötődik szép hagyomány a fagyöngyhöz – csók a fagyöngy alatt – ennek ellenére, miért ne szerezhetnénk be belőle egy-egy csokornyit a karácsonyi dekorációnkhoz. Már az ősi kelták nagy jelentőséget tulajdonítottak neki, és pozitív egészségügyi hatása is közismert. A szeretet, a béke és a jóakarat szimbóluma is.

  • TISZAFA

A tiszafa azon változatai, melyek ősszel piros bogyókat teremnek, szintén csodálatos díszei lehetnek a karácsonyunknak. A tiszafa örökzöld, sötétzöld ágai és piros bogyói méltán emelik az ünnep fényét.

magyal
  • MAGYAL

A magyal szintén ősidők óta egy igen tisztelt növény a kelták számára. Állja a fagyokat, örökzöld, fényes leveleivel és piros bogyóival elengedhetetlen dísze a karácsonynak. Sok kultúrában szentként tisztelték, nem véletlenül kötődik tehát a karácsonyhoz sem. A magyal az örök élet és a termékenység szimbóluma is. A keresztény hagyományban hegyes, szúrós levelei Jézus töviskoronáját, a piros bogyók pedig Jézus kiontott vérét szimbolizálják.

  • KARÁCSONYI KAKTUSZ

Már a nevében is a karácsonyhoz kötődik, ha ügyesek vagyunk, minden évben sikerül majd karácsonyra virágba borítani ezt a kedves növényt, Ehhez nem kell mást tennünk, mint szeptembertől megvonni tőle  a vizet és odafigyelni, hogy elegendő sötétséget biztosítsunk a számára. Meghálálja a megfelelő gondoskodást!

  • BOROSTYÁN

Sokak számára nagy kedvenc a borostyán is, melyhez az ókori időkben különféle babonák kötődtek, így például az, hogy távol tartja házunktól az ártó szellemeket és a boszorkányokat. Népszerű karácsonyi dekorációs kellék.

  • FENYŐFÁK

Sok országhoz hasonlóan hazánkban is évszázadok óta szokás a fenyőfa-állítás hagyománya karácsonykor. Ha a magyar hagyományokhoz ragaszkodunk, akkor a lucfenyő – a fénylő fa a legalkalmasabb karácsonyfának, de népszerűsége az utóbbi időben fokozatosan csökken, ahogy kiszorítják a tűleveleiket kevésbé hullajtó jegenyefenyők például.

  • AMARILLISZ
amaryllis

Az amarillisz csodálatos dekoráció lehet karácsonykor (is) az otthonunkban, kecsességével, fennköltségével emeli az ünnep méltóságát. Ahhoz viszont, hogy az amarilliszünk karácsonyra virágba boruljon, már november elején el kell ültetnünk a hagymáit. A karácsonyhoz leginkább a pirosas virágú változatok illenek, de ma már számos színváltozatban elérhető.

  • KARÁCSONYI RÓZSA

A karácsonyi rózsa elnevezésében is utal arra, hogy ez a növény a karácsonyhoz kapcsolódik. Lombozata mélyzöld, melyekből a fehér virágai csak úgy kiragyognak, így járulnak hozzá a karácsonyi otthonunk fényéhez. A karácsonyi rózsa ugyanakkor egy évelő örökzöld, a boglárkafélék családjába tartozik.

  • CIKLÁMEN

A ciklámen a hűvösebb környezetet kedveli, kedves kis virágaival és kecses, szív alakú leveleivel remek választás lehet karácsonyra is.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A hólyagvesszők jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk
cserszömörce

A cserszömörce jellemzői, igényei és gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek