Kertbarátok között időről-időre felmerül a kérdés, hogy hasznos vagy káros-e kiszórni a fahamut a kertben. Vannak, akik a teljes tiltás mellett érvelnek, vannak, akik évek óta kiszórják az összes téli tüzelés során keletkezett hamumennyiséget a kertre és vannak, akik a kettő közötti, kompromisszumos megoldások hívei. Cikkünkből mindent megtudhat a fahamu kerti felhasználásáról!
A fahamu – mint értékes tápanyag
Nem véletlen, hogy őseink igen megbecsülték a fahamut, sőt nagy becsben tartották. Felhasználása, újrahasznosítása nélkülözhetetlen volt őseink háztartásaiban. Hogy miért? Mert a fa elégetésekor keletkezett hamu értékes ásványi sókat tartalmaz. Kémhatása erősen lúgos, pH értéke 10 és 13 közötti. Lúg készíthető belőle, melynek tisztító hatása, vagyis erőssége annak kálium-tartalmától függ (minél több a kálium, annál nagyobb a tisztító hatása). A bükkfa és az akácfa hamuja sokkal erősebb ilyen szempontból, mint a gyümölcsfáké vagy a puhafáké (pl. fenyőfa), sőt a kukoricaszár hamuja még ennél is jobb.
A fahamu háztartási felhasználása
A fahamut önmagában is használhatjuk a háztartásban különféle tisztításokra, például folteltávolításra kárpitokról, tisztíthatunk vele edényeket, porcelánokat, üvegpoharakat, mert ettől csillogóak lesznek. Szagtalanító hatása is ismert (pl. macskaalomra is szórhatjuk), távol tartja a molyokat a ruháktól. Súrolószerként is alkalmazható: edények, fürdőkád súrolására. Használták a tyúkólak élősködő-mentesítésére is.
Készíthetünk fahamuból mosólúgot is: 1 rész fahamut leforrázunk 4 rész vízzel, és egy éjszakán át állni hagyjuk. Ezt adhatjuk aztán a mosandó ruhákhoz. Használhatjuk mosogatószerként is, mint ahogy szappant is készíthetünk belőle, ahogy nagymamáink tették évszázadokon át.
Régen gyümölcs, zöldség és tojás tartósítására is használták: ástak egy gödröt, ebbe helyezték a terméseket úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, közéjük pedig fahamut töltöttek, majd lezárták a gödröt. Hosszú ideig elálltak az így eltett termények.
A fahamu kerti felhasználása
Télen só helyett használjunk inkább fahamut a járdás, utak síkosságmentesítésére, mert ezzel kevésbé ártunk a környezetünknek.
Segít a növények téli fagyvédelmében is, ha a tövüket a tél beállta előtt beszórjuk egy réteg hamuval.
A fahamu a legjobb káliumos trágya, mert klórt nem tartalmaz, ugyanakkor foszfort, sokféle nyomelemet igen, ezzel serkenti a növények jobb fejlődését. Kiváló mészforrás is. A talajon, a növények körül szétteríteni a legjobb időszak a tél (hiszen a legtöbb hamu ekkor is keletkezik). A savas talajt igénylő növényekre ne vagy csak nagyon kismértékben használjuk.
Sok növény szereti a fahamuval dúsított talajt, így: a bogyós gyümölcsűek, a szőlő, paradicsom, borsó, bab, fokhagyma, spenót, stb. Rózsák ültetésekor is szórjunk az ültetőgödörbe fahamut.
A fahamu ásványianyag tartalma szinte teljes egészében vízben oldódik, ezért könnyen felvehető tápanyaggá válik a növények számára.
Ha van komposztálónk, akkor a fahamu a komposztot is dúsítja, keverjük bele a komposztba.
Sokan tartanak a fahamu felhasználásától, mert kiégetheti a növényeket. Valóban, ha túl nagy mennyiségben használjuk, akkor megperzselheti a növényeket. Ennek elkerülésére két dolgot tehetünk: vagy csak vékonyan szórjuk ki a növényekre, vagy a komposzton keresztül juttatjuk ki: először komposztáljuk, összekeverjük a komposzttal, majd szétterítjük a felhasználni kívánt területen.
Évtizedek óta ismeretes csigariasztóként is, az ágyások körbeszórásával. Bizonyos kártevőkre is riasztó hatással bír: pl. krumplibogár, káposztalégy, levéltetvek, pajzstetvek. (Fahamuval még a fák ágait, törzseit is beszórhatjuk az őszi lombhullás után, jót tesz a kártevők elleni megelőzésben).
A háziállataink esetében bolhariasztó hatású, ha ecettel fahamut összekeverünk, és ezzel dörzsöljük be az állat szőrét.
Mit kerüljünk?
A fent felsorolt célokra csak a fa elégetésekor keletkezett hamu megfelelő, mert a szén hamuja különféle toxinokat, nehézfémeket tartalmaz, ezért ne használjuk!
A fahamut szárazon tároljuk a felhasználásig, mert az eső kimossa belőle az értékes hatóanyagokat.
A fahamuból készített lúg maró hatású, ezért körültekintően tároljuk és használjuk fel!
Mivel a fahamu módosítja a talaj pH értékét, vagyis csökkenti a asavasságát, ezért ne használjuk olyan növények közelében, amelyek kifejezetten savas kémhatású talajt igényelnek (pl. áfonya, gardéniák, azáleák, hortenziák).
Tavaszon és nyáron lehete használni a hamut a kertben veteményes és gyümölcsös Ben? Hogyan?