pitypang

Hogyan szabaduljunk meg a pitypangtól?

Gyerekként még mindenki odavan érte, hiszen nincs is annál boldogabb pillanat, amikor az érett pitypangot megfújva bóbitái ezerfelé szállnak a szélben. Felnőttként – pláne, ha pázsitot szeretnénk a kertünkbe, nincs is nála bosszantóbb növény, amitől mindenáron próbálunk megszabadulni. Miért változik a szemléletünk?

Pongyolapitypang, gyermekláncfű

Talán nincs is másik olyan gyomnövényünk, amelyre ennyi féle nevet akasztottunk az idők folyamán, mint a pitypangra (Taraxacum officinale): ismeretes pongyola pitypang, pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, kákics, békasaláta, éjjelilámpa, kutyatej, láncfű, gyermekláncfű, láncvirág, pimpáré, pimpiparé, zsibavirág, férfihűség, asszonyhűség, sárvirág, disznósaláta, kislibavirág, papvesszeje, marcivirág elnevezéseken is. Gyermekkorunkban talán a legnépszerűbb vadvirág: a már említett bóbitafújás mellett ki ne font volna pitypangból koszorút, vagy próbált volna meg fütyülni a szárával, miközben keserű nedvét szívta… Szeretünk gyönyörködni hatalmas aranysárga mezőiben a réten, amikor teljes pompájában nyílik. Ugyanakkor, ha a kertünkbe pázsitot, gyepet szeretnénk, akkor nincs nála undokabb, agresszívebben terjedő gyomnövény, amelyre haraggal ellenségként nézünk. És igyekszünk megszabadulni tőle, ami nem könnyű feladat, hiszen, ha még ki is húzzuk tövestől, a legtöbbször visszanő, szálló bóbitái (melyek a magjait szállítják) pedig mindenhol képesek megtelepedni. Ráadásul tavasztól késő őszig virágzik, folyamatosan termelve a mag-utánpótlást.

pitypang

A pitypang hosszú, akár 20 cm-t is elérő vastag, húsos karógyökérrel rendelkezik, ami nagyságánál fogva eleve nehezen távolítható el a talajból, ám ha akár csak egy kis darabja is benn marad a földben, abból képes újra kihajtani, sőt így még akár szaporodhat is! Mivel levelei tőlevélrózsát képeznek, a talajt árnyékolják is, így közvetlen közelükben tar vagy ritkás foltok keletkeznek, pázsitunk így foltos lesz. Nem véletlen, hogy szabadulni igyekeznek tőle azok, akik szépen ápolt, rendszeresen nyírt gyepben szeretnének gyönyörködni az udvarukon.

Sajnos annyiban rossz hír számukra, hogy a leghatékonyabban még mindig a mechanikai eltávolítás működik, ehhez létezik egy célszerszám, amellyel gyökerestül ki tudjuk ásni a pitypangot a gyepből. Ez a gyomláló ásó, mely egy keskeny pengéjű ásó, ezzel egyszerűen és maradéktalanul el tudjuk távolítani a gyermekláncfüvet a talajból a teljes gyökerével együtt. Létezik gyomirtószer is a célra (Calcurea néven), mellyel szintén felvehetjük a harcot a kétszikű gyomok így a pitypang ellen is. Tömeges megjelenése esetén csak nagyobb volumenű talajmunka és vegyszeres gyomirtás kombinálásával lehetséges a pitypangtól való szabadulás, de ilyenkor a többi növényzet is áldozatul esik a munkának.

Létezik még egy módszer, ha nem szeretnénk a kertünkben vegyszereket alkalmazni, ez pedig a takarásos gyomirtás. Ilyenkor egy fekete mezőgazdasági fóliával fedjük be a fertőzött területet, ez alatt minden növény elhal, és újrakezdhető a füvesítés.

pitypang

Nézzünk rá másképp!

A legjobb módszer persze, ha nem ellenségként tekintünk rá, hanem megbarátkozunk a jelenlétével és együtt élünk vele. A gyep fenntartása az egyre aszályosabbá váló nyarainkon egyébként is csak öntözéssel lehetséges, ami a hosszú távú fenntarthatóság szempontjából nem jó megoldás. Gondolkodjunk el azon, hogy akkor, amikor egyes helyeken már az ivóvíznek is szűkében vagyunk ezekben a hónapokban, helyes dolog-e naponta többszöri ivóvízzel való öntözéssel fenntartani a pázsitot…

Ma már szerencsére sok alternatíva létezik, hiszen kialakíthatunk olyan gyepet, ahol nem gond, ha néhány gyom is felüti a fejét, vagy létrehozhatunk rovarbarát vadvirágokkal telehintett rétet, mezőt, ami ökológiailag a legjobb megoldás. Ezekben a növénytársulásokban nem gond a pitypang jelenléte sem, sőt!

A pitypang számos előnyös tulajdonsággal is rendelkezik, hiszen gyógynövény, levelei, gyökere is felhasználható, levelei A-, B- és C-vitaminban is gazdagok, tartalmaznak káliumot és nyugtató hatású keserűanyagot. Kora tavasztól készíthető a leveleiből saláta, főzelék, így a legkorábbi vitaminforrásunk lehet a hosszú tél után. Alkalmazzák epe- és májbántalmak esetén, méregtelenítőként, vízhajtó hatású gyógynövényként, teakeverékekben is. Reumás fájdalmakra, ízületi gyulladásokra is kiváló. Gyökerét alkalmazzák kávépótlóként, a belőle készült kávé vérhígító, vértisztító hatású, csillapítja a reuma és a köszvény tüneteit.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kerti tó

8 kedvelt vízinövény a kerti tóba

Következő cikk
árnyéktűrők

Milyen évelőket ültessünk árnyékos, mélyárnyékos helyekre?

Kapcsolódó cikkek