homok a kertben

Erre figyeljünk oda, ha homokot vásárolnánk

Ömlesztett anyagokra egy átlagos háztartásnak általában ritkán van szüksége, ilyen esetekben pedig gyakran okoz fejtörést, hogy a kiválasztott termékből milyen típust válasszunk, miként használjuk fel, egyáltalán mire figyeljünk oda még a vásárlás előtt. Különösen fontos kérdés lehet ez például a homok esetén, hiszen rengeteg munkafolyamat van a ház körül – felújítás esetén pedig a házban is –, amihez elengedhetetlen lehet a jó minőségű homok.

Ettől természetesen még nem árt tudni, hogy vásárlás előtt mire figyeljünk oda, hiszen homokból is vásárolhatunk rossz minőséget, rossz mennyiséget, de az is előfordulhat, hogy esetleg olyan munkához vagy ház körüli teendőhöz választjuk, amihez teljesen alkalmatlan lesz. Kivéve abban az esetben, ha figyelmesen elolvassuk az alábbi útmutatót, melynek részeként minden fontosabb témát érintettünk, amit tudni kell!

 Először is tisztázzuk, hogy mire kell a homok

 Homokvásárlás előtt nagyon fontos egy kicsit megismerkedni a kérdéses ömlesztett anyag fajtáival, mindemellett pedig azzal is, hogy ezek pontosan mire valók, illetve milyen munkálatokhoz tudjuk felhasználni őket. Kezdjük ezért a téma kapcsán egy gyorstalpalóval!

A homok típusai

 A hazai építőanyag-kereskedések kínálatában jellemzően kétféle homoktípust találunk, melyek hétköznapi nevükön a folyami homok és a bányahomok. Ezek nemcsak eltérő megjelenéssel és állaggal rendelkeznek, de mindemellett a felhasználási módjuk tekintetében is van köztük eltérés.

A folyami homok jellemzően 0,1 mm szemcsenagysággal rendelkezik, tehát egy nagyon finom szemcseméretű, több rostáláson átesett ömlesztett anyagról van szó, ami éppen ebből kifolyólag nagyon sokoldalúan alkalmazható. Jellemzően ebből készíthető építkezések során a vékonybeton, a külső- és belsővakolat, de igencsak szerencsés választás lehet például térkövek alatti elhelyezéskor, illetve azok fugázásakor is, ha nem áll a rendelkezésünkre többször rostált sóder.

A bányahomok ezzel szemben nem a folyópartok, nem a sóderszármazékok közé sorolható, hanem nevéből kifolyólag hordalékból keletkezett bányákból származik. Míg előbbi típusnál a szürkés árnyalat a jellemző, a bányahomok ezzel szemben sárgás, barnás színben pompázik, és mivel nem egységes szemcseméretű, ezért a felhasználás tekintetében leginkább a betonozáskor lehet szerencsés, de ezt is alkalmazzák térkövek alá, fugázáshoz, a homokot kedvelő növénytípusokhoz a kertben, megfelelő tisztaság mellett pedig természetesen a gyermekek számára fenntartott homokozókba szintén megfelelő.

A homok felhasználása

Bár a fentiekben már hoztunk néhány példát, azonban érdemes egy kicsit alaposabban is körbejárni a homok felhasználhatóságának a témakörét annak érdekében, hogy biztosak legyünk benne: megfelelő célra szeretnénk felhasználni az ömlesztett anyagot, azaz nem feleslegesen rendeljük meg a kívánt mennyiséget.

A legtöbb homok közvetett vagy közvetlen formában általában építkezéseken fogy. Közvetlenül egyre ritkábban, hála a zsákos anyagok elterjedésének, de azért a betonozáshoz, az alapozáshoz vagy a különféle vakolási teendőkhöz például még ma is gyakran alkalmazzák, különösen abban az esetben, ha felújítási munkálatokról van szó. Modern építkezések során ritkán kap szerepet, ellenben annál gyakrabban alkalmazzák a ház körül, a kertben.

Merthogy a homok mind a mai napig elengedhetetlen abban az esetben, ha például egy autóbejáró vagy feljáró kialakításakor, esetleg betonlapos járdák, kiülők és egyéb kültéri helyek fundamentumát szeretnénk tartós alapanyagból kivitelezni. A homok ezen a téren ideális, mert könnyű vele dolgozni, jó a vízáteresztő képessége, miközben nemcsak a térkövek alatt állja meg a helyét, hanem köztük egyfajta fugaként is jó szolgálatot tehet.

Ezen felül gyakran van szükség homokra például kertépítések során. Tavak és sziklakertek kialakításakor, vízátereszek létesítésekor, de azoknak a növényeknek az ültetésekor is elengedhetetlen, amelyek kedvelik a homokos talajt. Nem mellesleg akár maradék homokból, akár külön rendelt ömlesztett anyagból nagyszerű játszóteret tudunk kialakítani a gyerekek számára, különösen abban az esetben, ha előtte átforgattuk, átrostáltuk egy kicsit.

 Így ellenőrizzük a minőséget

 Egyáltalán nem elhanyagolható tényező a homok vásárlása előtt a minőség kérdése, amire mindig fontos odafigyelni a vásárláskor, pontosabban a kiszállítás esetén, hiszen csak akkor láthatjuk majd, hogy milyen terméket kaptunk.

Ezen a téren fontos megnézni a homok tisztaságát. Ha a homokban agyag vagy különféle zöldhulladék található, esetleg olyan mesterséges emberi hulladék, mint az üveg, a műanyag vagy éppen a fém, akkor erőteljesen megkérdőjelezhető az ömlesztett anyag tisztasága, így sem növények alá, sem a gyerekek homokozójába nem ajánlott, de minden más munkálat során is megnehezítheti majd a dolgunkat.

A homokra jellemző, hogy a felszín alatti felületek földnedvesek, hiszen vezetik, tartják a vizet, de ez alapvetően nem minőségi probléma. Az sokkal inkább, ha olyan homokot kapunk, amiből gyakorlatilag folyik a víz. Ez jellemzően még a folyami homok esetén sem megengedett, hiszen a kitermelés után ezt depózzák és rostálják, ha viszont nagy mennyiségű víz távozik belőle, akkor ez a folyamat kimaradhatott, ami a minőségre rossz hatást gyakorol.

A mennyiség sem elhanyagolható kérdés

Bár a homok egy tipikusan olyan ömlesztett anyag, amiből néhány talicskára valót könnyedén el lehet teríteni a kertben, azonban bizonyára senki sem akar több köbméternyi felesleget látni belőle az udvarán. Emiatt vásárlás előtt a fentiek mellett nagyon lényeges, hogy mindig felmérjük, pontosan mennyi homokra lesz szükségünk az adott munkához.

Ha szakember dolgozik majd a homokkal, akkor egyszerű dolgunk lesz, hiszen ő segít majd a kiszámolásban, de amennyiben magunkra vagyunk utalva, akkor érdemes egy egyszerű képletből kiindulni. A homokot köbméterben lehet rendelni, egy köbméter homok pedig nagyjából egy tíz négyzetméteres területet képes befedni átlagosan tíz centiméteres vastagságban. Ez alapján már egy kert vagy egy térköves felület esetén is könnyedén kiszámolhatjuk, hogy nagyjából mennyi homokra lesz szükségünk, de azért ne feledjük: teljesen pontosan az ömlesztett anyagokkal soha nem lehet kalkulálni.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
nárcisz

A nárcisz jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Következő cikk
ázsiai boglárka

Az ázsiai boglárka gondozása, termesztése, jellemzései, igényei, teleltetése és kártevői

Kapcsolódó cikkek