nárcisz

A nárcisz jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

A nárcisz a görög mitológia híres mondájából veszi eredetét. Narkisszosz a szép ifjú nem törődött az utána epekedő Ékhó szerelmével, aki ebbe belepusztult, és csak a hangja (visszhang) maradt meg. Afrodité büntetésébe – amint meglátja saját tükörképét, beleszeret – belehalt az ifjú Narkisszosz, holtteste virággá változott, azóta terem ez a sárgásfehér, hatszirmú illatos virág.

Daffodil Ice Follies (Narcissus) massed

A nárciszok (Narcissus) már az ókorban is kedvelt virágok voltak, mind az illatuk, mind pedig a szép színű és szép alakú virágaik miatt. Az ókor óta nagyon sok idő eltelt, azóta már a nárcisznak több ezer fajtája ismert. Kertben is és vágott virágnak is kitűnően alkalmas virág.

Nagyságaiban és virágformáiban rendkívüli a nárciszok változatossága, azonban ha megfigyeljük a színskáláját, a fehér és a sárga rendkívül sok színárnyalata megjelenik, de általában a nárcisz virág kétféle színű. Talán még a halvány rózsaszín vélhető fel közöttük.

A nagycsupros virágú trombitanárciszok a csupros nárcisz származékai. Ezeknek a természetben is, különösen Európa déli részén sok változata él.

Hazánkban vadon, a Dunántúl egyes részein csak a fehér nárcisz keskeny levélcimpás alakja él. Osztrák hegyekben barangolva rábukkanhatunk a kétvirágú nárciszra is. Eredeti élőhelyei a nedves alpesi rétek, legelők, még ma is találkozhatunk vadon élő példányaival (lásd a cikk végén).

Virágzásuk ideje, szaporításuk

A nárciszok tipikusan a tavasz virágai, virítási idejük a tavasz közepére vagy végére tehető. Hagymáik mérete változatos, barna héjjal borított és mélyen helyezkedik el a talajban. Szeretik a humuszban gazdag, laza talajt, és a napos vagy félárnyékos helyet. Hajtatásban a hagyma mérete döntő: nagyobb hagymából szebb virág fejlődik. Mint a hagymások általában, a nárcisz is az egyik legigénytelenebb dísznövényünk, nem véletlen, hogy széles körben elterjedt, szinte nincs olyan magyar díszkert, ahol ne találkoznánk vele.

Gondozását tekintve sem igényes növény, egy dologra azonban oda kell figyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy minden évben virágozzon. A visszahúzódást követően, két-három évente fel kell szedni a hagymáit, leválasztani a sarjhagymákat, és újra elültetni őket 10 cm-es távolságban egymástól. A hagymák magasságának kétszerese legyen az ültetés mélysége. Napos, tápanyagban gazdag talajt kedvel, de ne közvetlenül az ültetése előtt trágyázzuk meg a földet. Az elültetett hagymák szépen begyökeresednek, de már adott évben nem hajtanak ki, csak következő tavasszal.

Egyszerűen átültethető, de érdemes borult nedves időben végezni a gumók kiszedését. Virágzás után, amikor felszedjük a gumókat, sötét helyre pincébe rakjuk el, és nyár végén ültessük végső helyükre. Fontos tudnivaló, hogy a kereskedelemben vásárolt hagymákat is ültetésig sötét hűvös helyen tároljuk.

Ha túl régóta nem szedtük fel a hagymáit, akkor az elmaradó virágzásnak ez az oka: az évek óta a földben lévő hagymák, előbb-utóbb virágok helyett csak levelet fognak hozni. Mivel a gyökerek lefelé húzzák a hagymát, az évről-évre mélyebbre kerül, így nehéz lesz megtalálni és kiásni őket.

nárcisz3

A nárcisz könnyen hajtatható, ezért közelebb hozhatjuk a tavaszt a lakásban már tél végén is. Ehhez szeptember közepén ültessük a nárcisz hagymáit cserépbe úgy, hogy a hagyma felső egyharmada kilátsszon a földből. A cserépbe annyi hagymát tegyünk, amennyi kényelmesen elfér. Ha folyamatosan szeretnénk a virágaiban gyönyörködni, akkor 10 napos-kéthetes eltolással ültessük hagymáit különböző cserepekbe, így folyamatos virágözönt csodálhatunk. A hagymák így néhány hét alatt kihajtanak és illatukkal már a tavaszt idézik a lakásban.

Régi, kedvelt nárcisz fajták

Hihetetlen nagy számú fajt és fajtát tart számon a szakirodalom, így mindenki talánárciszl kedvére valót. Jól mutat csoportosan ültetve, nagy tömegben. A kisebb, mini fajtákat (‘Tête-à-tête’, ‘Hawera’, ‘Minnow‘) ültethetjük sziklakertbe is. Egyik nagyon kedvelt kerti dísz a trombita nárcisz. Vigyázni kell a gondozására, mert könnyen elvadul. Rendkívül korán virágba borul, már a hóvirággal márciusban pompázni kezd.

A fehér virágú költőnárcisz (Narcissus poeticus) már a kolostorkertekben is termesztett dísznövénynek számított. Erősen illatos, nagyok a virágai, melyek először áprilisban bontják szirmaikat és még májusban is virítanak.

Fellépő problémák nárciszokkal kapcsolatban

A már említett virágzás-elmaradás esetén, fel kell szednünk a nárcisz hagymáit, és szétszedve, egyesével újra el kell ültetnünk őket.

Másik probléma lehet, ha a virágszár túl rövid, ebben az esetben vagy nem tudott a hagyma jól begyökeresedni, vagy túl melegen hajtatták. Ha csak gyengén hajt ki és kicsi marad a növény, azt okozhatja erősebb fagyhatás.

Nárciszok fortélya

Természetszerű társulásban képesek spontán szaporodni, és képesek a mezei pockok, vakondok távol tartására.

Vadon élő nárciszok – gyönyörködjünk a természetes szépségükben

Ahogy korábban a cikkünkben említettük, még ma is találkozhatunk vadon élő, hatalmas nárciszmezőkkel. Hazánkban az egyik ilyen Babócsán található, ahol több hektárnyi nárciszban gyönyörködhetünk a Basa-kertben. A terület a falu mellett található, mintegy 13 hektáros rét. A legenda szerint a helyi basa ültettette be a területet, hogy háremhölgyeit elkápráztassa, egy biztos: évszázadok óta évről-évre virágzik. A helyiek ebben az időszakban Nárcisznapot rendeznek, ami rengeteg turistát vonz. A terület ma már védett.

Erdélyben több nárciszmezőt is felkereshetünk, talán az egyik legnagyobb és legszebb a negrileasa-i nárciszmező, mely a Torockói-hegység nyugati peremén található. A virágok május végén láthatók teljes pompájukban, érdemes ekkorra időzíteni a látogatásunkat. 40 hektárnyi lengedező. illatos nárcisz, megéri felkeresni.

Ugyancsak Erdélyben található nárciszmező a Cekend-tetőn látható, de Farkaslaka mellett, a Kalonda-tetőn is megcsodálhatunk egyet.

 

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Egy igazi angol kert a Pilisben - interjú Szomoru Miklóssal

Következő cikk
homok a kertben

Erre figyeljünk oda, ha homokot vásárolnánk

Kapcsolódó cikkek