kids running in the garden

Gyerek szandállal a kertben!

Gyermekeink számára a nyári lábbeli kiválasztása meglehetősen összetett feladat, hiszen igen sokféle tényezőt kell figyelembe vennünk, kezdve a kis lábak egészségétől a funkcionális használatig.

Nyári lábbelik

A tavasztól őszig terjedő időszakban a legváltozatosabb lábbelik kerülnek gyermekeink lábára: kezdjük a tavaszi félcipővel, a könnyű cipőcskével, majd a gyerek szandállal folytatjuk a sort, végül elég már egy papucs is, majd fordított sorrendben viselünk mindent az ősz beköszöntésével.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy milyen lábbeli a legmegfelelőbb a gyermekünknek a lábak fejlődése és egészsége szempontjából, amelyek még megfelelnek annak a rengeteg tevékenységnek is, amelyeket nyáron a gyerekek végeznek. Mert hiszen más lábbeli szükséges a strandra, más a homokozóba, a kertbe és megint más az utcára, más, ha focizik, sportol, és más, ha egy alkalmi eseményre készülünk. Könnyen beláthatjuk, hogy valamennyi funkciónak aligha fog megfelelni egyféle lábbeli, ezért egy sor mindenféle cipővel fel kell vérteznünk magunkat a nyárra.

Ezekre ügyeljünk!

A nyári cipők, szandálok kiválasztásánál is vegyük figyelembe az alapvető szempontokat, vagyis azt, hogy a lábbeli természetes anyagból készüljön, és kellő szellőzést biztosítson a lábaknak, hogy a nyári nagy melegben ne izzadjon bele a gyermek lába. A gyerek szandál készüljön könnyű, hajlékony, rugalmas talppal, melyben könnyű a mozgás. Kisebbeknek erősen ajánlottak a magas sarokrésszel készülő szandálok, melyek megfelelő pozícióban tartják a lábakat, a nagyobbaknál ez már elhagyható.

Nyáron sok lehetőség adódik arra, hogy a kertben mezítláb legyenek a gyerekek, ezt mindenképpen használjuk ki, és vegyük rá őket, még akkor is, ha eleinte idegenkednek az egyenetlen talajtól. A lábizmok megerősítése csak úgy lehetséges, ha minél többet vannak a gyerekek mezítláb egyenetlen talajon. Törekedjünk rá, hogy csak olyan helyen legyenek a gyerekek mezítláb, ahol sérülések, szúrások nem érhetik őket. A mezítlábas mozgás remek erősítő gyakorlatokat jelent a kicsiknek, nyáron pedig elkerülhető a felfázás veszélye is.

A szandálok mellett nyáron is használjuk a sportcipőket, szandál helyett mindenképpen ajánlhatók, főleg akkor, ha a gyermek valamilyen sporttevékenységet végez. Ezeket jobb, ha torna- vagy sportcipőben teszi, hiszen ezzel egyrészt elkerülhetők, megelőzhetők a sportsérülések, másrészt a cipőben biztonságosabb a mozgás, nem kell még a cipőviselésre is odafigyelni, teljes egészében a játékra és a sportra lehet koncentrálni.

Papucskérdés

A papucsok használatáról megoszlanak a vélemények: a gyerekek és a szülők is kedvelik, hiszen nyáron csak beledugjuk a lábunkat, és már megyünk is, könnyű viselet, könnyen levethető, gyakorlatilag bárhová felvehető. A szakemberek ezzel ellentétben nem javasolják a papucsok használatát huzamosabb ideig, hiszen ez nem tartja megfelelően a kisgyermekek lábát, könnyen sérülhet benne a gyermek lába, nem könnyű benne menni, folyamatosan oda kell figyelni, hogy le ne essen, stb. A bokák fejlődése szempontjából sok papucs kifejezetten káros. Ugyanez a helyzet a gyerekeknek szánt kerti papucsokkal, klumpákkal. Ezek használatát kerüljük, helyettük inkább válasszunk gyerekszandált!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
adventi koszorú

Milyen növényből készítsünk adventi koszorút?

Következő cikk
nyugati cickafark

Gyógynövényritkaságok - itthon is termeszthetők!

Kapcsolódó cikkek