gerberatermesztés

Vágott virágok: a szegfű és a gerbera

A virágüzleti forgalom nagy részét növényházi vágott virágok kereskedelme adja . Legyen bármilyen évszak, akár tél, nyár, de különösen tavasszal nő meg a vágott virágokra való igény. Vannak közöttük szezonális jellegű növények, de vannak egész évben folyamatosan kapható növények. Növényházi virágokból készül a legtöbb virágkötészeti kompozíció is.
A nagyobb mennyiségben termesztett, gerbera, krizantém, szegfű, rózsa mellé kerülő virágválaszték egyre bővül, kimeríthetetlen választékokkal.

Növényházi szegfű jellemzése

Az amerikai szegfű (Dianthus) az amerikai nemesítőmunka eredménye, melyet a Földközi-tenger vidékéről származó faj keresztezésével Amerikában állítottak elő. Mivel közömbös a napszak iránt, így télen is lehet virágoztatni, lágyszárú évelő növény. A szegfű virágszirmait a zöld összenőtt csészelevelek tartják össze. A szegfű legkedveltebb színe a piros, a rózsaszín, a fehér, de a kéken kívül egyéb színekben is előfordul: például narancs, citromsárga, lila, sőt van cirmos és szegélyezett többszínű is.

szegfű

A növényházi szegfű felhasználása

Egyik legkedveltebb virág, mely népszerűségének oka a viszonylagos olcsósága, jó vázatartóssága és sokrétű felhasználási lehetősége. A nagyvirágú fajták mellett megjelentek a kisvirágúak is, sőt a rövid szárú fajtákat cserepesként is lehet kapni.

Melyek a növényházi szegfű igényei?

Termeszthető a szegfű nagy légterű üvegházban, régi típusú blokkházban, sőt fűtött fóliaházakban is. Hőmérsékletigénye a fény intenzitásával függ össze, egyébként fényigényes növény. Levegőigényes, sok szellőztetést kíván és nyáron bőséges öntözést.

A növényházi szegfű termesztése

Termesztésénél a szaporítóanyag előállítás és a virágoztatás különvált, mivel a szaporítást speciális üzemben végzik, ugyanis a felhasználó számára biztosítani kell az alapanyag jó egészségi állapotát és a fajtaazonosságot.
A gyökeres dugványokat megvásárolják a termesztőüzemek, melyhez az időpontot úgy kell megválasztani, hogy a nagy virághozam a legnagyobb keresleti időpontokra essen, mivel telepítéstől számítva fél év múlva virágzik.
A szegfű akkor szedhető, amikor már a színes szirmok megmutatkoznak.

A gerbera jellemzése

A gerbera fészkes virágú, Dél-Afrikából származó növény. A virágszár molyhos, belül üreges. A kék kivételével, nyelves virágai minden színben előfordulnak, vannak kis virágú és különleges színárnyalatú fajták is.

gerbera

A gerbera felhasználása

A gerbera egész évben kapható a virágüzletekben, a kedvelt vágott virágok közé tartozik és már cserepes formában is előfordul. Vázatartóssága hat-tíz nap, de könnyen meglankad.

A gerbera igénye

A gerbera igen melegigényes növény, talaj és léghőmérsékletre egyaránt. Fényigénye miatt csak nyáron szükséges az árnyékolás, amiatt, hogy a szárak nehogy zömökek maradjanak. A pangóvízre érzékeny, azonban vízigénye magas.

A gerbera termesztése

Többféleképpen is szaporítható, a szaporítóanyag előállításával speciális üzemek foglalkoznak. Régebben az elvirágzott állomány tőosztása által is szaporították, új fajtákat magvetéssel nyertek. Napjainkban már merisztéma-szaporítással állítják elő a palántákat.
A telepítés idejét hozzá kell alakítani a nagyobb keresleti időpontokra, így a virágzási időszak a keresési igény idejére esik.
Ősszel kezd virágozni a tavaszi telepítés, de tömeges virágzása február-március környékén várható. Az állományt két évnél tovább nem érdemes meghagyni, később már csökken a szálhozam és nem lesz gazdaságos a termesztés.
A virágzatot akkor kezdjük el szedni, amikor már két porzókör kinyílt. A szárat kissé csavaró mozdulattal válasszuk le a tőről, csonkot ne hagyjunk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
zsázsa

A kerti zsázsa, a lestyán és a menta - kertben és konyhában

Következő cikk
kínai hibiszkusz

A lándzsarózsa és a kínai hibiszkusz gondozása, virágzása

Kapcsolódó cikkek