astilbe

A kerti tollbuga jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

A kerti tollbuga vagy másik nevén a csótárvirág egyre népszerűbb a hazai kertekben is. Ez nem véletlen, fürtös, laza szerkezetű virágai igen mutatósak, és az árnyékosabb, félárnyékos helyeken is jól megél, és üdítően hat.

A kerti tollbuga igényei és jellemzői

A magyarul kerti tollbugaként vagy csótárvirágként (latinul Astilbe arendsii) elnevezett dísznövény Ázsia keleti részéről származik, emellett őshonos még Észak-Amerika egyes területein is. Eredeti élőhelyükön hegyi völgyekben, szurdokokban, erdőkben találhatók meg. Az Astilbe nemzetségen belül a  Saxifragaceae családba tartozik, mely közel húsz fajtát tart számon. Magasságát tekintve a közepes vagy még inkább magas növésű fajok közé tartozik, évelő, rizómás növény. Díszítő értékét apró virágokból álló fürtös, laza szerkezetű virágzata adja, melyek jellemzően piros, rózsaszín vagy fehér színekben nyílnak. A növény nagy előnye, hogy hosszú időszakon keresztül ontja virágait, emiatt hosszan díszíti kertünket. Akkor mutatnak a legszebben, ha nagy tömegben hozhatják virágaikat. Az árnyékos, félárnyékos helyeket is kedveli. Levélzete fogazott szélű, hosszúkás levelek, világoszöld, barnászöld színekben, önmagukban is látványos díszítőelemmel bírnak a kertünkben.

kerti tollbuga

A kerti tollbuga igen kedveli a vizet, emiatt rendszeresen szükséges öntözni, vagy olyan helyet választani számára, mely mindig nedves, például tavak széle, nedves és árnyékos helyek. Általában a kertbe ültetjük, de nevelhetjük őket dézsában, nagyobb virágcserépben a teraszon, erkélyen is.

A kerti tollbuga gondozása

A már említett rendszeres öntözés mellett, amelyre különösen a tartósan száraz időszakokban kell figyelnünk, fontos az Astilbé-k számára a rendszeres tápanyag-utánpótlás is. Fényigényét tekintve nem igényes, sokféle megvilágítást elvisel, legjobb számukra a félárnyék, de teljes árnyékban vagy teljes napsütésben is jól fejlődnek. Teljes napsütésnek kitett helyeken forró, nyári napokon óvnunk kell viszont őket az égető, forró nyári naptól, mely megégetheti a lombozatukat. Kedveli a párás környezetet.

Legideálisabb számukra az enyhén savas talaj, melynek pH értéke kb. 6,0. Emellett a talajnak tápanyagokban és szerves anyagokban gazdagnak szükséges lennie, mert igényli a tápanyag-dús talajt.

A virágzáshoz a kerti tollbugáknak sok foszforra van szüksége, ezt a virágzás megkezdése előtt tudjuk biztosítani számára. Idősebb növények számára elegendő évente egyszer, tavasszal kijuttatni a megfelelő tápanyagot.

Lombozata lassú növekedésű, emiatt metszést nem igényel. Az elszáradt, elnyílt virágokat viszont érdemes rendszeresen eltávolítani, mert igencsak rontja az összképet a növényen. Virágai alkalmasak vágott virágnak is, ám vázájában naponta érdemes a vizet kicserélni.

Tavasszal a többi évelő növényhez hasonlatosan vissza kell metszenünk az előző évi elszáradt hajtásait. Télen nem árt takarni a töveit, főleg akkor, ha kemény mínuszokat jósolnak.

tollbuga

A kerti tollbuga szaporítása

A kerti tollbuga a legegyszerűbben tőosztással szaporítható, melyre ősszel kerítsünk sort. Ha kedvező számukra a környezet (eredeti élőhelyükhöz hasonló), akkor igen gyorsan szaporodnak, így sokszor szaporíthatók.

A kerti tollbuga kártevői és betegségei

A kerti tollbuga igazán hálás dísznövény, abban a tekintetben is, hogy nem érzékeny a különféle megbetegedésekre és kártevőkre. Időnként a lisztharmat megtámadhatja, kártevői pedig egyedül a takácsatkák lehetnek, ám nem túl gyakran.

Nagyon kell ügyelnünk viszont arra, hogy földje szinte soha ne száradjon ki, mert egy hosszabb ideig tartó száraz időszak az egész növényt képes elpusztítani a kiszáradás miatt.

Tollbuga fajták

Ahogy fentebb említettük a kerti tollbuga mellett a családba még több faj is tartozik, a teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhányat:

 • Kínai törpe tollbuga (Astilbe chinensis Pumila): rózsaszín virágú, alacsony növekedésű évelő növény, hasonló igényekkel rendelkezik, mint a kerti tollbuga, de elviseli a szárazabb talajokat is. Alacsony növekedése miatt ültethető szegélynövényként vagy sziklakertekbe is.
 • Lila kerti tollbuga (Astilbe x arendsii Amethyst): Magas szárú, dekoratív levelekkel bíró növény, árnyéki és erdei kertekbe való. Legszebbek csoportosan ültetve. Apró, lila virágait nyár végén hozza.
 • Egyszerűlevelű tollbuga (Astilbe Sprite): levelei igen dekoratívak, tavasszal fényesek, sötét barnás bordós színűek, nyáron pedig fényes sötétzöldek, szintén alacsony fajta, rózsaszínű virágokat hoz, kiváló vágott és szárított virág.

Total
4
Shares
2 hozzászólás
 1. Kedves Kert Anna!
  A Lidl-ben tegnap vettem kerti tollbugát, (kétfélét is), és valami kis tőzegfélében van szára, (talán hagymája is? nem bontom még ki, csak ültetéskor). a zascskó kissé lyukacsos, nyilván, hogy levegőzni tudjon. még nekem új ez a kiszerelés, eddig csak hagymát szárazon vattem, más növényekből, vagy cserépben növényt a kiültetéshez.
  Kérdésem: Mikor lehet kiültetni a kertbe, érdemes-e előtte cserépben elindítani a lakásban, esetleg egy kissé hűvösebb szobában?) Köszönöm, ha válaszol.

  1. Kedves Csaholczi Lászlóné!
   Lehet, hogy már kissé későn válaszolok a kérdésére, elnézést érte. Az így vásárolt lágyszárú évelőket nyugodtan ki lehet ültetni a kertbe, főleg, amikor ilyen enyhe a február-március. De az is megoldás, ahogy Ön is írta, hogy egy cserépbe beültetjük, és előhajtatjuk. Ilyenkor arra ügyeljünk, hogy ne egy meleg szobában tegyük ezt, hanem 10-15 C fokos helyiségben, majd amikor már kikelt a növény, akkor nyugodtan tegyük ki cserepestől a szabadba, míg ki nem ültetjük a végleges helyére.
   Üdvözlettel: Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
fáklyaliliom

A fürtös fáklyaliliom jellemzése, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk
olla öntözés

Használj ollát, agyagedényt csepegtető öntözéshez!

Kapcsolódó cikkek