Home Díszkert Váratlan vendégek a kertben, avagy hogyan védekezzünk a vakondok ellen?

vakondtúrás
Tetszett a cikk?

vakond elleni védekezésTalán nincs másik olyan helyzet vagy esemény a kertünkben, ami jobban felbosszantana bennünket, mint amikor a vakond túrását meglátjuk növényágyásainkban.
A vakond elsősorban a hűvös, nedves talajban érzi jól magát, hiszen ott találja meg táplálékát, melyek a földigiliszta, a pajor, a drótférgek, a lótetű.
Megjelenése nem évszakhoz kötött, az év minden szakában megjelenhet, igazán nem is jelentene veszélyt, mert hasznos a tevékenysége, hiszen azokat a kártevőket pusztítja el, amelyek kárt okozhatnak növényeink számára. Azonban, ha kitúrja növények gyökereit, melyek később kiszáradhatnak, vagy apró föld dombocskák jelennek meg a gyepszőnyegünkön, már nem tudunk barátságot kötni vele.

Kerüljük a vegyszeres védekezést!

A vakond elleni védekezés egész évre kiterjed, egyszerű lenne valamilyen erős vegyszerrel megoldani, de ezzel több kárt okoznánk, hiszen mérgeznénk a talajt. Inkább kerüljük el ezt a módszert, és alkalmazzunk mechanikai módszereket erre a célra.

Ne feledjük, a vakond védett állat!

vakond elleni védekezésAz egyik legjobb mechanikai módszer, amikor kifigyeljük és követjük a vakond túrását és ásóval kiemeljük a földből. Ez a módszer időigényes, és gondoskodnunk kell a vakond további sorsáról.
A másik módszer lehet a kiöntéses módszer, mely célravezető lehet, de ha jön az utánpótlás már nem igazán éri meg a költségek miatt.
Védekezhetünk szagokkal, mivel a vakond szaglása nagyon fejlett és kifinomult a kellemetlen szagokra. Régi bevált módszerek voltak, amikor petróleumos vagy gázolajos rongyot raktak a járatokba, a vakond elhagyta azokat a helyeket. Egy idő után azonban már megszokja ezt is és nem vezet célra a módszer.
Ugyanígy járhatunk a kellemetlen, erős illatú növényekkel is, mint például a fokhagyma, bodzaág, de önthetünk a járatokba kávézaccot, savanyúság levét is.

Legbiztonságosabb módszer a vakond elleni védekezésre

Környezetbarát lehet, amikor vakondhálót helyezünk el a füvesített terület alá, mellyel megakadályozhatjuk, hogy a felszínre tudjon jönni, így kénytelen lesz új helyet találni magának. A vakondháló egy erre a célra kifejlesztett műanyag háló és kereskedelmi forgalomban elérhető áron kapható. Hosszabb távon biztosan megtérülő módszer, biztonság szempontjából pedig kiváló.

A vakondcsapda is egy környezetbarát, békés módszer, de itt is gondoskodnunk kell a vakond további sorsáról.

Bevált és gyakori lehetőség a pezsgős üveg leásása a földbe, mely süvítő hangot ad, amikor fúj szél, és a zaj miatt tovább áll kis barátunk.
vakond elleni védekezésHasonlóan működik az ultrahangos riasztó is, kellemetlen hangjával.
A kereskedelemben kaphatóak különböző füstpatronok, melyek szintén segíthetnek a vakondtól megszabadulni.
Jó módszer lehet még, amikor a vakond járatait megnyitjuk a két végén, és a levegő átjárja, huzatot okoz, mely továbbállásra készteti és elüldözi.

Bármelyik módszert alkalmazzuk, ne feledjük el, hogy a természet védelme a legfontosabb. Nem mindegy, mit hagyunk a jövő számára. A természet körforgása úgy lett megteremtve, hogy helyet kapjanak benne az állatok is, és növények is megfelelően tudjanak fejlődni.

Válasz

HÍRES KERTEK

Nemrégiben indítottuk el új sorozatunkat, amelyben olyan hazai kerteket szeretnénk Olvasóinknak bemutatni, amelyek inspirálóak lehetnek számunkra, és a saját kertjeink kialakításában is hasznos tanácsokat,...