vakondtúrás

Váratlan vendégek a kertben, avagy hogyan védekezzünk a vakondok ellen?

vakond elleni védekezésTalán nincs másik olyan helyzet vagy esemény a kertünkben, ami jobban felbosszantana bennünket, mint amikor a vakond túrását meglátjuk növényágyásainkban.
A vakond elsősorban a hűvös, nedves talajban érzi jól magát, hiszen ott találja meg táplálékát, melyek a földigiliszta, a pajor, a drótférgek, a lótetű.
Megjelenése nem évszakhoz kötött, az év minden szakában megjelenhet, igazán nem is jelentene veszélyt, mert hasznos a tevékenysége, hiszen azokat a kártevőket pusztítja el, amelyek kárt okozhatnak növényeink számára. Azonban, ha kitúrja növények gyökereit, melyek később kiszáradhatnak, vagy apró föld dombocskák jelennek meg a gyepszőnyegünkön, már nem tudunk barátságot kötni vele.

Kerüljük a vegyszeres védekezést!

A vakond elleni védekezés egész évre kiterjed, egyszerű lenne valamilyen erős vegyszerrel megoldani, de ezzel több kárt okoznánk, hiszen mérgeznénk a talajt. Inkább kerüljük el ezt a módszert, és alkalmazzunk mechanikai módszereket erre a célra.

Ne feledjük, a vakond védett állat!

vakond elleni védekezésAz egyik legjobb mechanikai módszer, amikor kifigyeljük és követjük a vakond túrását és ásóval kiemeljük a földből. Ez a módszer időigényes, és gondoskodnunk kell a vakond további sorsáról.
A másik módszer lehet a kiöntéses módszer, mely célravezető lehet, de ha jön az utánpótlás már nem igazán éri meg a költségek miatt.
Védekezhetünk szagokkal, mivel a vakond szaglása nagyon fejlett és kifinomult a kellemetlen szagokra. Régi bevált módszerek voltak, amikor petróleumos vagy gázolajos rongyot raktak a járatokba, a vakond elhagyta azokat a helyeket. Egy idő után azonban már megszokja ezt is és nem vezet célra a módszer.
Ugyanígy járhatunk a kellemetlen, erős illatú növényekkel is, mint például a fokhagyma, bodzaág, de önthetünk a járatokba kávézaccot, savanyúság levét is.

Legbiztonságosabb módszer a vakond elleni védekezésre

Környezetbarát lehet, amikor vakondhálót helyezünk el a füvesített terület alá, mellyel megakadályozhatjuk, hogy a felszínre tudjon jönni, így kénytelen lesz új helyet találni magának. A vakondháló egy erre a célra kifejlesztett műanyag háló és kereskedelmi forgalomban elérhető áron kapható. Hosszabb távon biztosan megtérülő módszer, biztonság szempontjából pedig kiváló.

A vakondcsapda is egy környezetbarát, békés módszer, de itt is gondoskodnunk kell a vakond további sorsáról.

Bevált és gyakori lehetőség a pezsgős üveg leásása a földbe, mely süvítő hangot ad, amikor fúj szél, és a zaj miatt tovább áll kis barátunk.
vakond elleni védekezésHasonlóan működik az ultrahangos riasztó is, kellemetlen hangjával.
A kereskedelemben kaphatóak különböző füstpatronok, melyek szintén segíthetnek a vakondtól megszabadulni.
Jó módszer lehet még, amikor a vakond járatait megnyitjuk a két végén, és a levegő átjárja, huzatot okoz, mely továbbállásra készteti és elüldözi.

Bármelyik módszert alkalmazzuk, ne feledjük el, hogy a természet védelme a legfontosabb. Nem mindegy, mit hagyunk a jövő számára. A természet körforgása úgy lett megteremtve, hogy helyet kapjanak benne az állatok is, és növények is megfelelően tudjanak fejlődni.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
palántázás

A palántanevelés és palántázás tudnivalói

Következő cikk
sarkantyú

Növénydoktorok a kertben

Kapcsolódó cikkek