Az üstökliliom jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Ha igazán mediterrán hangulatú kertet szeretnél kialakítani, akkor növényeid közül nem hiányozhat az üstökliliom sem, mellyel igazán különleges hangulatot varázsolhatsz magad köré!

Az üstökliliom jellemzői

Az üstökliliom (Eucomis) Dél-Afrikából származik, évelő, hagymás növény. Eredeti élőhelyén nedvesebb területeken él. Mind levélzete, mind virágzata különleges, kiültethetők a kertbe, de balkonon, cserépben is nevelhetők. Ha cserépbe ültetjük, a leglátványosabb hatást akkor érjük el, ha több hagymát ültetünk egy cserépbe egymás mellé. Nem véletlen, hogy az egész világon nagy népszerűségnek örvend a termesztése, az utóbbi években hazánkban is népszerűvé és ismertté vált a különlegesebb növényeket kedvelő kertbarátok körében. Hosszú életű növény.

A növény levelei hosszúkásak, igen mutatósak, egyszínű zöldek, vagy foltokkal tarkítottak, lehetnek bordó színűek vagy többszínűek is, tőlevélrózsát alkotnak. Érdekes megjelenésű virágaik felfelé álló száron nyílnak nyár végén vagy ősz elején, változatos színekben: léteznek rózsaszín, lila, fehér, sárgás árnyalatokban is. Virágzatát több száz apró virág alkotja, ezek hosszú fürtvirágzatba rendeződnek. Hosszú ideig virágzik. Virágzata vágott virágnak is kiváló.

Nevét virágzatának köszönheti, hiszen virágzata tetején levélüstök fejlődnek, megjelenésében hasonlít az ananászhoz.

Az üstökliliom igényei és gondozása

Az üstökliliom meleg, félárnyékos vagy világos, de erős napfénytől védett helyen, semleges kémhatású, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legszebben. Egyetlen dologgal kell vigyáznunk vele kapcsolatban, ez pedig a téli csapadék és a túl sok nedvesség, mely károsíthatja a növény hagymáját, éppen ezért célszerű fagymentes helyen teleltetni. Nem viseli el a pangó vizet. Nem teljesen télálló növény! A téli időszakban gondoskodnunk kell a teleltetéséről, akár cserépbe, akár kertbe ültettük.

Tavasszal a hagymákat csak a fagyveszély elmúltával ültessük ki a kertbe, kb. 10-15 cm mélyre.

Növekedési időszakában igényli a rendszeres öntözést, tartsuk folyamatosan nyirkosan a földjét. Virágzás után azonban csak ritkán öntözzük, egészen tavaszig, ilyenkor a levelei leszáradnak, ami egy természetes folyamat ennél a növénynél. Szintén a növekedési időszakban biztosítsunk számára elegendő tápanyagot, mert ilyenkor nagy a tápanyagigénye.

Teleltetése: szeptember végétől csökkentsük az öntözést, így a levelei elszáradnak, majd szedjük fel a hagymákat és várjuk meg, míg az összes levele leszárad. A hagymákat helyezzük újságpapírba csomagolva ládába, vagy kartondobozba helyezve száraz, fagymentes helyre. Az üstökliliom hagymái kb. -7 C fokig télállóak, ezt vegyük figyelembe a teleltetés eldöntésénél. (Enyhébb teleken vastag takarással akár át is telelhetnek a szabadföldben).

Az üstökliliom szaporítása

Az üstökliliomot háromféleképpen szaporíthatjuk: egyszerűbben a sarjhagymái leválasztásával, de megoldható levéldugványozással és magvetéssel is. A sarjhagymák leválasztásánál ügyeljünk rá, hogy tiszta, steril késsel történjen, majd várjunk néhány órát az elültetésével, hogy száradjanak a hagymák. Csak ezután ültessük el külön cserépbe a hagymákat, melyeket tartsunk cserépben 1-2 évig. Ezeket télen sem szükséges kiszedni a cserépből, csak fogjuk vissza radikálisan az öntözésüket. Ha megfelelően megnőtt a hagyma, ugyanúgy kezelhetjük, mint az anyanövényt.

A levéldugványozás egy hosszadalmasabb és nehézkesebb folyamat. Ehhez vágjunk le egy levelet a növényről, melyet felvágunk kb. 10 cm-es darabokra. A levéldarabokat sekélyen leszúrjuk a földbe (figyeljünk rá, hogy ami fölfelé volt az eredeti növényen, az kerüljön fölülre), perlittel dúsított virágföldbe, melyet folyamatosan tartsunk nedvesen. Tartsuk meleg helyen. Először a levelek alján fog megjelenni néhány apró levél, később ezek gumót nevelnek, ekkor lehet csak őket szétültetni. Az első virágzásig éveket kell várnunk ezzel a módszerrel.

Lehetőségünk van még a magról való szaporítására is, a magokat virágzás után tudjuk összegyűjteni. Ezeket sekélyen szórjuk egy virágládába és tegyük meleg, világos helyre (szobában, ablakpárkányra). Tartsuk folyamatosan nyirkosan a talaját. Szintén hosszadalmas folyamat az így nevelt növényt virágzásra bírni.

Az üstökliliom kártevői és betegségei

Az üstökliliom betegségekre nem érzékeny, kártevői a pajzstetvek lehetnek.

Total
28
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
májvirág

A májvirágok jellemzői, igényei, gondozása, fajtái, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk
trombitafolyondár

A trombitafolyondár jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek