A tavasz hírnökei

Az ünnepek véget értek, sokan nehezen állnak át a dolgos hétköznapokra, hiszen olyan jó volt az ünnepek alatt a családtagokkal töltekezni, pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni! A legtöbben már elbontották a karácsonyfákat, hamarosan lekerülnek a karácsonyi-téli díszek is a lakásban és a kertben, helyüket pedig lassan átveszik a tavaszi hírnökök…

Egyre több a fény

Januárban, ahogy lépegetünk előre az időben, egyre több a napfény, ami igencsak jólesik a sok sötétség után minden élő szervezetnek. A kert ugyan még téli álmát alussza, ám ha elég figyelmesek vagyunk, akkor már látszanak az első jelei annak, hogy idén is lesz tavasz! Elsőként talán a hóvirág bújik ki, őket követik a krókuszok, jácintok, nárciszok, majd a tulipánok, miközben meglepő módon januárban már a hunyorok is bontogatják szirmaikat!

A nézelődés és a várakozás mellett ez az időszak még a tervezésé is, hiszen ilyenkor tudjuk átgondolni, hogy a kerti szezon beköszöntével hová és milyen növényeket fogunk ültetni, ilyenkor tervezhetők meg az új ágyások, a növények és magok új beszerzési forrásai. Ideje rendbe tenni a kerti szerszámokat is: tisztítani, élezni, új nyelet húzni, ha szükséges.

Ültessünk minél több kora tavaszi hagymást!

Ahhoz, hogy már januárban örömünket lelhessük a kertben, és várakozón kémlelhessük a virágok megjelenését, jó, ha minél több korai hagymással készülünk erre a borús, havas, fagyos időszakra. A tavasz hírnökei igazán hősiesen viselik a tél viszontagságait, alkalmazkodtak a tél végi szeszélyes időjáráshoz. A hóvirágok, téltemetők, hunyorok mellett a krókuszok, a törpe hagymás íriszek, a ciklámenek, az erikák és többféle párnás kőtörőfű is töri ilyenkor a szürke hétköznapokat. Ezek az apró termetű növények jól érzik magukat a sziklakertben is, de az évelőágyásokban is ott a helyük.

A fenti növények általános jellemzője, hogy a lazább kerti talajokat részesítik előnyben, ezért ha nehéz, agyagos a talaj a kertünkben, akkor azt ültetés előtt lazítsuk szerves trágyával, tőzeggel vagy lombfölddel.

Ilyenkor tél végén a legtöbb nagy áruházban kaphatók előhajtatott hagymások, melyek elvirágzás után nyugodtan kiültethetők a kertbe. Arra vigyázzunk, hogy kiültetéskor ne sérüljenek a gyökereik, hiszen csak így vészelik át a telet, hogy jövőre újra virágozzanak.

Hogyan ültessük a hagymásokat?

Általános szabály, hogy a hagymás növények hagymáit úgy kell a földbe elültetni, hogy a hagyma fölött ugyanannyi hely legyen, mint a hagyma mérete. Vannak azonban ez alól a szabály alól kivételek:

  • a hóvirágok és a téltemetők jobban szeretik, ha 10-15 cm mélyre ültetjük őket, mert ott hagymáik számára stabilabb a hőmérséklet és a nedvesség (nemcsak télen, hanem nyáron is)
  • a kereklevelű ciklámen nem szereti, ha gumóját mélyre ültetjük, ám gumója fölött legyen kb. 2 cm talaj, gumója semmi esetre se lógjon ki a földből, mert csak így vészeli át a telet
  • a hunyorok és a májvirágok esetében a levelek tövénél elhelyezkedő rügyek nem szabad, hogy a föld alá kerüljenek, mert megfulladnak.

Élvezzük a telet!

Egészségünk szempontjából fontos, hogy ha tehetjük, ilyenkor is töltsünk minél több időt a szabadban! Menjünk sokat kirándulni erdőbe, friss levegőre, vagy egyszerűen sétáljunk sokat a kertünkben. Főleg akkor kedvező a kinti a séta hatása, ha süt a nap, hiszen ilyenkor elkezdhetjük feltölteni a lemerült D-vitamin raktárainkat is!

 

Total
5
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Zöld energiatakarékos tippek

Az árnyékolótól a klímáig: zöld tippek az energiatakarékosabb életmódhoz

Következő cikk

A primulák (kankalinok) jellemzői, gondozása, ültetése és fajtái

Kapcsolódó cikkek