Zöld energiatakarékos tippek

Az árnyékolótól a klímáig: zöld tippek az energiatakarékosabb életmódhoz

Sokszor azt halljuk, hogy az energiatakarékosság talán megmentheti a gyerekeink jövőjét. Szerencsére egyre több embert foglalkoztat ez a téma, és nem néznek ránk furcsán, ha az elveink alapján vásárolunk. Azonban néha nem tudjuk hatalmas mértékben befolyásolni a világot, de ilyenkor is jól jön, ha egy egészként gondolkodunk. Ha mindenki csak egy apró lépést tesz meg a jobb életért, akkor az már több milliárd lépést jelent. Tény, hogy erre még várni kell, de sosem késő elkezdeni.

  • Az egyik legfontosabb dolog, amikor az energiatakarékosságról beszélünk, az az áramhasználatnál jelenik meg. Magyarországon hónapokon keresztül folyamatos fűtés vesz minket körbe, amit gyakran elpazarolunk, esetleg kiengedünk az ablakon. Ha szellőztetni szeretnénk, akkor elég pár percig nyitva hagyni az ablakot, ekkor már elegendő friss oxigén jut be.
  • Az is nagyon fontos, hogy szabályozzunk a hőmérsékletet. Miközben a központi fűtéssel ez nehezebben oldható meg, addig a klíma szereléssel könnyebb dolgunk lesz. Elég beállítani egy kívánt hőfokot, majd a kinti hőmérséklet szerint változtathatunk rajta. Ráadásul, amikor odakint repkednek a mínuszok, nekünk akkor sem kell feltétlenül 28 fokban ücsörögnünk, nyugodtan tekerjük lejjebb. Azonban sose hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a szoba, mert a felfűtés még ennél is költségesebb és pazarlóbb.
  • Ha hagyományos radiátorunk van, akkor ne takarjuk el vastag függönyökkel, és ne pakoljunk elé bútorokat sem, és ne használjuk ruhaszárítónak. Engedjük, hogy szabadon áramoljon belőle a meleg. Ezt a klímáról is el lehet mondani, ne torlaszoljuk el az útját.
  • Másik tipp az ablakok rendszeres ellenőrzése. Lehet, hogy 10 évvel ezelőtt még tökéletes szigeteléssel bírt, de talán ez már a múlté. Fogjunk egy gyertyát és tegyük az ablak elé, látni fogjuk, hogy megmozdul-e a láng. Ha apró mozgást érzékelünk, akkor használjuk este a redőnyöket, ezáltal védve az ablakot.
  • Megeshet, hogy nem minden helyiséget fűtünk, vagy hűtünk, és erre találták ki az ajtókat. Zárjuk le azokat a szobákat, ahol kevesebbet tartózkodunk, ezáltal a penészesedést is megakadályozhatjuk.
  • Ha a nyári kánikulában unjuk a folytonos meleget, akkor szereljünk fel árnyékolókat. Úgy tartják, hogy ennek a legtermészetesebb módja a faültetés, viszont, ha erre nincsen lehetőségünk akkor valamilyen árnyékoló is megteszi.
  • Válasszunk Gree klímát, hogy a nyarat és a telet is átvészeljük valahogy. Ez a megoldás segít a tavaszi és őszi időben is, így később kezdhetjük el a szezonális fűtést is. A jó minőségű légkondicionálók kevesebb áramot fogyasztanak, mint a gázkazánok, ezáltal sokkal energiatakarékosabbak.
  • A nedves levegő melegebbnek tűnik, így nyugodtan használjunk párásító készüléket. Viszont a konyhában és a fürdőben szellőztessünk gyakran.
  • A levegő mellett érdemes gondolni a vízre is. Minél kevesebbet használunk, annál olcsóbb lesz a számla. Ezt víztakarékos fürdőszobai szerelvényekkel érhetjük el, és még a bolygónkat is támogatjuk. Az sem rossz, ha a nagy pancsolások helyett inkább lezuhanyozunk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Mire használhatók a gyakorlatban az egyes termőföld-típusok?

Következő cikk

A tavasz hírnökei

Kapcsolódó cikkek
Olvasd el

A befőzés hagyományai

Halljuk a különböző hirdetésekben, reklámokban, hogy milyen nagyszerű edények, konyhai kisegítő eszközök állnak rendelkezésünkre melyekkel egyszerűen tartósíthatjuk, és…