A bálványvirág (Dodecatheon) jellemzése, gondozása, szaporítása

Nyíló kecses virágai a májusi, nyár elejei kertekben különleges szépséget nyújtanak. Amikor még az egynyári virágok nem kezdik bontogatni szirmaikat a bálványvirág vagy másik nevén hullócsillag, pótolja számunkra ezt a hiányosságot.

A növény Észak-Amerikában honos tavaszi virág, melynek latin elnevezése tizenkét istent jelent (Dodacatheon). A bálványvirág a botanikusok szerint valójában kankalin (Primula). A nevet egy kankalinféle kapta, mely tizenkét római főisten oltalma alatt állt, Plinius adta a növénynek. A hullócsillag név a virág alakjára utal, mely könnyebben megjegyezhető, magyarul is gyakrabban nevezik így a növényt.

A nemzetség különböző fajai  Észak-Amerikában más-más területen fordulnak elő, de minden faj tavasszal nedves, erdőszéli, sziklás szubalpin réteken él.

Tavasszal a húsos gyökerekből hosszúkás, tojásdad világoszöld levelek sarjadnak, melyek tőlevélrózsát alkotnak. Ebből a levélrózsából május közepén erős, húsz ötven centiméter magas levél nélküli kocsány fejlődik végén a virágokkal, melyek száma nyolctól húszig terjed.

A növény szépségét és egyedülálló megjelenését a virágok különleges alakja adja. A virágnak a sziromlevelei lefelé csüngnek és visszahajlanak. A virág kissé hasonlít a ciklámenhez. A virágok színe változó a fehértől a rózsaszínen át a bíborszínűig előfordulhat. A szirmok töve mindig más színű és szép kis mintázat látható rajta.

A bálványvirág (Dodecatheon) ültetése és gondozása

A bálványvirág szereti az üde humuszos, jó vízáteresztő képességű talajt. Lehetőleg félárnyékos helyet keressünk a növény számára, és ameddig van levél a növényen,  ne hagyjuk a talajt teljesen kiszáradni alatta. Erős napsütés hatására a levelei könnyen megégnek, nagy melegben kókadnak, de nem kell megijedni, este, amikor a levegő hűlni kezd, helyre jönnek. A szűrt napfény a legmegfelelőbb számára.

A bálványvirágnak nincs kártevője vagy kórokozója, teljesen télálló növény, de ha télen pangó víz áll alatta, könnyen rothadásnak indul a gyökérzete.

Nagyobb tömegben ültetve szebben mutat, ezért ha tehetjük természet közeli kertrészbe vagy sziklakertbe ültessük. Ha minden megfelelő a növény számára és jól érzi magát, lassan terjed.

A bálványvirágot kert hiányában vagy csak díszítő elemként nevelhetjük cserépben vagy virágládában is, szépen érvényesül árnyékos teraszokon, erkélyeken egyaránt. Itt is a gondozásra kell ügyelnünk, hogy minden megfelelően legyen biztosítva a növény számára. Pangó víz semmiképpen ne álljon a növény alatt, a gyökere nem viseli el, a növény elpusztul.

 A bálványvirág (Dodecatheon) szaporítása

Több növény közé ültetve a kertben a megporzás rendszerint sikeres és sok mag fejlődik. Ezekről a magokról is szaporíthatjuk, bár nagy türelmet és hosszú időt igényel. A magok érése után a magok kiszóródnak, majd a levelek sárgulni kezdenek. A meleg nyarat a növény a talajba visszahúzódva, elrejtőzve vészeli át, és tavasszal hajt újra.

Szaporíthatjuk a növényt dugványról is, tavasszal nagy választékból lehet válogatni a kertészeti árudákban.

Total
7
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A füzérajak (Physostegia virginiana) jellemzése és gondozása

Következő cikk
hunyor

A hunyor (Helleborus) jellemzése gondozása és szaporítása

Kapcsolódó cikkek