A füzérajak (Physostegia virginiana) jellemzése és gondozása

A szép kertek és évelőágyak elmaradhatatlan növénye a füzérajak. Eredeti őshazája Észak-Amerika, onnan került Európába és hódította meg a kertek szerelmeseit. Legjobban a tartósan nedvesebb talajú réteken terjedt el.  Nyár végén nyíló füzéres virágzata megszépíti a kertek, ligetek, rétek látványát.

Milyen virág a füzérajak ( Phisostegia virginiana)?

A füzérajak egy közel hetven-nyolcvan centiméter magas nagy bokros évelő, négyszögletes szárakkal. Hosszúkás levelei lándzsásak, melyek szélei fűrészes. Hosszan nyíló virágai júliustól szeptemberig nyílnak. Tápdústalajt kedvelő dísznövény, ami ültethető kerti tavak, patakok partjára, évelőágyásokba, cserjék közé.  Az évelőágy hátterében, de akár cserjék elé ültetve is egyaránt jól mutat. Vágott virágként vázába is alkalmas dísznövény.

A füzérajak (Phisostegia virginiana) nevelése és gondozása

A növény szereti a napos helyet, de ültethető félárnyékba is, mert ott is jól érzi magát és kellőképpen fejlődik. Arra ügyeljünk, hogy a földje soha ne legyen száraz, inkább  nedves legyen a  talaj alatta. Könnyen nevelhető növény, nem sok gondozást igényel. Ügyeljünk arra, hogy ne terjedjen nagyon szét a kertben, mert gyorsan képes nagy területet birtokba venni, ezzel mindenképpen számolni kell.

Az előző évi virágszárakat hagyjuk a növényen, mellyel biztosítjuk a növénynek a fagyvédelmet a friss hajtáskezdemények számára, ugyanis a tőlevélrózsái ősszel előbújnak és a telet a föld felett élik át.

A virágszárak tavasszal növekedésnek indulnak, sűrű sötétzöld levélzete különleges látvány a kert növényei között. Fehér ajakos virágait alulról felfelé hozza, füzér formában, mely hosszan virágzik. Virágzáskor sok beporzó rovar és lepke látogatja. A virágok elnyílása után a növény magokat termel, melyek kipotyognak a tokjukból. A növény hosszú szárai megdőlhetnek, ezért nem árt támasztékot elhelyezni mellé. Télire a tövek köré rakjunk vastagon komposztot, a kihajtó tőlevélrózsákat takarjuk lazán falevéllel.

A növény időnként fiatalítsuk meg, az elöregedett töveket mely a bokor közepén található, már ne ültessük vissza, amikor megújítjuk a növényt. A széléről leválasztott új növények alkalmasak az átültetésre, és a szaporítást is ily módon végezhetjük el.

A füzérajak „vivid” változata egy alacsonyabb növekedésű faj. Lila virágokat hoz, melyek később, szeptember-októberben nyílnak. Kúszó gyöktörzsével a növény néhány év alatt bokorrá fejlődik.

A füzérajak (Phisostegia virginiana) szaporítása

A füzérajak szaporítható magról és tőosztással is. A magról szaporításhoz a virágokból kipotyogott magokat is felhasználhatjuk továbbszaporításra.

A tőosztást a megújításkor szétszedett bokrok szétválasztásával, új helyre történő telepítésével végezhetjük el.

A növényt kert és hely hiányában nevelhetjük dézsában ültetve is, ilyenkor a vízpótlásra különösen figyeljünk.

Total
51
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A nemes babér (Laurus nobilis) jellemzése és termesztése

Következő cikk

A bálványvirág (Dodecatheon) jellemzése, gondozása, szaporítása

Kapcsolódó cikkek