tulipánfajták

A tulipánok fajtái, gondozásuk, betegségei

Általában a tulipánhagymákat kertekbe szoktuk ültetni, de napjainkban már divatos lett cserépben nevelve is. Mivel nagyon sok fajtája ismert, mielőtt tulipánt ültetnénk, érdemes utána nézni, milyen típusút szeretnénk, színben, magasságban, formában. Természetesen tájékozódjunk arról is, hogy milyen igényei vannak egyes fajtának és ahhoz igazítva válasszuk ki növényünket.

Mára már a tulipánok több mint kilencven százaléka Hollandiából származik, a tulipán egyben Hollandia jelképévé is vált. A világ legnagyobb és legszebb virágoskertje itt található, melynek területén több mint száz tulipánfajta pompázik.

A tulipánok általában a kék színen kívül minden színben előfordulnak, akár több színű, és dupla  is lehet a szirmuk,  alakjuk pedig tölcsér, kehely, vagy harang alakú.

Korai tulipán fajták

Kraiserkrone : piros és sárga virág,  Bellona : sárga nagy virágú fajta,  Princess Irene: narancsszínű, bíborpiros,  Brillant Star:  skarlátvörös virág,  Diana: tiszta fehér virág ,  Joffre: sárga virág  Christmas Marvel: rózsaszín virág.

A korai tulipánfajták magassága huszonöt-negyven centiméter, vetési idejük április. Viráguk enyhe illatot áraszt, kicsi és kehely alakú. Napos, világos, meleg helyre ültessük, a talaj ne legyen túl vizes. A korai tulipánok alkalmasak sziklakertbe ültetve is, és cserépben vagy dézsában is nevelhetők.

 

 

Greigii tulipán fajták

Yellow Dawn: sárga, a lepellevelek tövén piros folttal, Plaisir: krémsárga és piros, a lepellevelek tövén fekete folttal, Ontario – a lepellevelek belül barackszínűek, tövükön fekete folttal.

Ezek a tulipán fajták virágzása március közepén kezdődik, időjárástól függően. A virágok színe lehet több színű és tarka is, széles kitáruló lepel levelekkel.

Középkora tulipán fajták 

Golden Apeldorn: sárga, a lepellevelek töve fekete , Big Chief: rózsaszín és narancsszínű , Elizabeth Arden: lazacszínű, viola árnyalattal, Hollands Glory: narancsos skarlátvörös, nagyvirágú fajta,  Appeldoorn: skarlátvörös, a lepellevelek töve fekete.

A legszebb és legdíszesebb tulipánok közé tartoznak ezek a tulipán fajták nagy kehely alakú virágaikkal. Száruk vastag magasra növő, merev felálló ötven-hatvan centiméter.

Kedveli a napos helyet, de félárnyékban is szépen fejlődik, Bármilyen talaj megfelel számára.

Késői tulipán fajták

Arma : skarlátvörös, Hamilton: aranysárga zöld virágú tulipánok,  Fancy Frills: elefántcsont fehér, rózsaszín fehér rojtokkal .

A késői tulipán fajták nagyon különleges növények, az utóbbi években lettek ismertek, és egyre közkedveltebbé váltak. A növények virágai széles kehelyalakúak, a lepellevelek széli szabálytalanul rojtozottak.

Talajigényük a laza tápanyagban gazdag talaj, és kedveleik a napfényt, melyre ültetéskor figyelni kell.

A papagájtulipánok csipkés szélű lepel levelekkel ,  élénk színű fodros virágaikkal díszítenek, melyek virágai napsütés hatására szélesre tárulnak. Széltől védett helyen érzik jól magukat.

White Parrot: tiszta fehér színű,  Red Champion: piros színű ,  Blue Parrot: lila színű papagáj tulipán.

A tulipán betegségei

A tulipánok legveszedelmesebb gomba betegsége  a Botrrytis  tulipae,  melytől a hagymákat csávázással védhetjük meg ültetés előtt.  Ha levéltetvek támadják meg a növényt, könnyen vírusfertőzést kaphat, mely megváltoztathatja a virágok színét,  az egyszínű szirmok csíkossá válhatnak.  Igyekezzünk megvédeni  növényeinket a levéltetvektől és elkerülhetjük az ilyen károkozást.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tulipán

A tulipán jellemzése, ültetése, gondozása

Következő cikk

A hajdina jellemzése, termesztése

Kapcsolódó cikkek