tulipán

A tulipán jellemzése, ültetése, gondozása

Kislány korunkban, ha virágot rajzoltunk, bármilyen virág volt is az, biztos, hogy a tulipán köztük volt. Nem maradhatott ki rajzaink közül, hiszen nem okozott nehézséget megrajzolni, illetve ismertük személyesen is, hiszen ott volt már nagyanyáink, anyáink kertjében is. Igaz, annyi fajta és színvilág, mint amilyen napjainkban látható nem volt, de az akkori igényeknek megfelelt. Mi tulipántnak hívtuk.

A tulipánt (Tulipa) írásos feljegyzések már említik Krisztus után ezer körül, legszebb példányait a törökök tenyésztették ki az ezerötszázas években, és  nagyon sok változatát fejlesztették.

A tulipánok őshazája Közel- és Távol-Kelet, Észak-Afrika, de őshonosak Nálunk Európában is. Körülbelül százhuszonöt vad fajtáját ismerjük ezeken a vidékeken. Négy faj él vadon a Kárpát- medencében, köztük leismertebb fajta az áprilisban virágzó magyar tulipán vagy sárga tulipán ( Tulipa hungarica ), mely a bánsági flóratartományban, a Vaskapu-szorosban és a Kazán szorosban él.

A tulipán jellemzése

A tulipán (Tulipa) több színben nyíló, kehelyalakú virággal rendelkező, hagymás dísznövény. Nemzetségét tekintve a liliomfélék családjának egy nemzetsége, melyhez több ezer faj tartozik. Régies magyar neve: tulipánt. Hagymája tobozszerű, melynek oldalán egy kisebb tartalékhagyma húzódik meg. Elszáradt barnás buroklevelek fedik a hagymát. Termése több magvú termés.

A tulipán virága bármilyen mintájú és színű lehet, a kék kivételével, a  majdnem fekete színűtől az ibolya és zöld színű virágokig.

A tulipán ültetése

Kertbe ültetés esetén, a tulipán ültetési ideje ősszel történjen. Nyár elmúltával, szeptember, október hónapokban kerüljenek a hagymák a földbe. A talaj, amit kiválasztunk számára, napos helyen legyen,  laza, jó vízáteresztő képességű, de ha túl kötött kertünkben a föld, akkor se kell  kétségbe  esni, lazítsuk a talajt homokkal. Lényeg, hogy megakadályozzuk túl sok nedvesség esetén a hagymákat károsodásától, rothadásától. Nem kell a hagymákat öntözni ültetés után, mivel a hagyma minden nedvességet tárol, elég lesz számára a téli csapadék és a tavaszi eső.

A hagymák nagysága, melyet el kívánunk ültetni, nyolc-tíz centiméter átmérőjűek legyenek, és tíz-tizenöt centiméter távolságra ültessük. Az ültetés mélysége ne legyen tíz centiméternél mélyebb, mert nem tudnak a felszínre törni és tönkre mennek a hagymák. A fagyok ellen védekezni csak akkor szükséges, ha nagyon hideg a tél és nincs hótakaró. Ilyenkor célszerű betakarni a talajt.

A tulipán gondozása

tulipánA tulipán hagymáit nem szükséges minden évben felszedni, a botanikai eredetű  kistermetű és virágú tulipánok edzettek. Virágoznak  évről- évre, nem szükséges évenkénti átültetésük.

Ahhoz, hogy minden fontos tápanyag visszahúzódjon a hagymába, hagyjuk a növényt elvirágzás után teljesen elszáradni. Az idő előtti visszavágás megakadályozza, hogy jövőre virágot hozzon a növény.

Amikor felszedjük a hagymákat válogassuk át, nagyságuk és színük szerint, a fertőzött hagymákat szedjük ki, semmisítsük meg.  Rakjuk hűvös száraz helyre, akár becsomagolva újság papírba vagy karton dobozba rakva. A száraz helyen történő tartás a hagymák rothadása miatt nagyon fontos. Ősszel ültessük ki a kertbe ízlésünk szerint, színük és méretük szerint. Első évben a kisméretű hagymák még nem hoznak virágot, és ha tavasszal letörjük a szárát, serkenthetjük vele a hagymák növekedését.

A tulipán hagymáit elég háromévente felszedni, akkor szedjük le a sarj leveleket, melyekből új egyedeket tudunk nevelni.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
japánbirs

A japán birs jellemzése, gondozása, termése és szaporítása

Következő cikk
tulipánfajták

A tulipánok fajtái, gondozásuk, betegségei

Kapcsolódó cikkek