hónapos retek

Hónapos retek vetése magról, gondozása, fényigénye

Az egyik legelső, ha nem a legelső konyhakerti növény, amelyet ültetni lehet már kora tavasszal, a hónapos retek.

A hónapos retek ültetése, vetése nagyon korai időpontra tehető, már az enyhébb februárnak a végén megejthető. A fóliás termesztésben is nagyon fontos növény, mivel rövid a tenyészideje és hatalmas a hidegtűrése. Sokan előveteményként ültetik, a gazdálkodásból megélők számára a hónapos retek az első nagyobb bevételi forrás és igyekeznek minél előbb elültetni, hogy a fő növény ültetése egyetlen napot se csússzon miatta. A hónapos retket általában fóliába vetik, ami lehet fűtött vagy fűtés nélküli.

Mikor vethetjük a retket?

A fűtés megléte vagy nemléte határozza meg az első ültetési időpontot. Ha a fóliasátor fűtés nélküli, akkor a hónapos retek vetése, ültetése csak február közepétől (február 15-28) oldható meg. Ha dupla takarású a fólia, akkor már február elején (február 1-10) el lehet benne ültetni, ha viszont a fóliánk fűtéssel felszerelt, akkor már roppant korán, január 20-30 között lehet retket vetni bele.

Fényigénye

Amellett, hogy a hideget jól bírja, a hónapos retek az árnyékban nem fejlődik. Nagy a fényigénye, így ha sűrűn vetjük, gyenge fényben kénytelen életben maradni, rövid megvilágításban van része, akkor a levelei megnyúlnak, hogy minél nagyobb felületen vehesse fel azt a kevés fényt, amit kap, a gumó fejlődése ezzel egyidőben visszamarad. Mivel a reteknek a gumóját fogyasztjuk, így annak „hízására” fontos koncentrálni, a hónapos reteknek ezért minél több fényt kell biztosítani.

A hónapos retek hőigénye

A hónapos retek csírázása már 2 C fokon megindul, de a 20 C fok neki az ideális. A kikelés a szikleveles időszak 5-6 fokon megfelelő, ilyen hőmérsékleten fejlődik a legjobban. Ha már rendelkezik a hónapos retek 2-4 levéllel, akkor a gumóképződés elkezdődéséig 12-13 C fokot érdemes számára biztosítani. A gumó növekedéséhez nappal, teljes fényben, jó fényviszonyok között 18-20 C fok az ideális, éjjel és borult, napfényben szegény időben 6-8 C fokot érdemes neki biztosítani, így nem nyúlnak meg annyira a levelek, ha a napfény nem is éri annyit, amennyit megkívánna.

Fagytűrés

Az alacsony hőmérséklettel és árnyékkal nem lehet huzamosabb ideig „becsapni”, ha nem kap kellő mennyiségű fényt, nem lesz értékelhető gumóképződés és kész. Ha valamilyen oknál fogva zordra változik az idő, csírás korában elviseli gond nélkül a -3 C fokot, kifejlett korában pedig egészen -6C fokig károsodás nélkül megússza a fagyos napokat.

Vízigénye

A hónapos retek vízigénye a fejlődési szakaszoktól függően változik, de alapvetően nagynak mondható. A csírázási időszakban roppant sok vízre van szükséges, kikelése után egészen a gumóképződésig megelégszik kevesebbel, majd mikor elkezd kialakulni és növekedni a gumó, ismét nagy mennyiségű víz szükséges a megfelelő fejlődéshez, a jó eredmény eléréséhez. Ha a talajt a hónapos retek ültetése, vetése előtt tápanyaggal akarjuk feltölteni, azaz trágyázni akarjuk, akkor nagyon fontos odafigyelni, hogy semmiképpen ne kerüljön klór a talajba. A retek érzékeny a klórra.

Talaj előkészítése

A retek földjét 5-20 cm mélységig kell megdolgozni, a rotációs kapa nagyon kiváló eszköz ennek kivitelezésére, de ha nem túl nagy területről van szó, akkor az ásás, kapálás is megfelelő lehet. A lényeg az, hogy kellően porhanyós, aprószemű, puha talajt kapjunk, melynek jó a vízgazdálkodó képessége. A retek magjai igen aprók, nem kellően morzsalékos talajban nem tudják felszívni a folyadékot, hiszen már egy minimális méretű rög is levegősséget képez.

Nem kell halom

A hónapos retek számára tökéletesen megfelel a sík és az ágyásos művelési mód is, ilyen szempontból nem válogatós zöldségféle. a kisebb gumós fajták esetében 5×5 cm esetleg 6×6 cm a szükséges tenyészterület, nagyobb gumós retek esetében ez a méret 8×5 cm. Ezt az értéket fontos tartani, különben csak nyamvadt gumókat kapunk, mert a növények egymást nyomják majd el és egyikük sem tud megfelelően fejlődni.

A hónapos retek megfelelő időben való elültetése után a termés betakarítás egybeesik a következő növények ültetésének, palántázásának idejével, így a föld folyamatos használata mellett, helytakarékos és időtakarékos megoldás. Ha konyhakertről van szó, akkor is, ha pedig eladásra termesztünk, akkor is érdemes kihasználni ezt a lehetőséget.

Mindenki szereti

A hónapos retket szinte mindenki szereti, mert zsenge, aprószemű, finom zöldség,a mit sokféle ételhez lehet köretként önmagában vagy salátának elkészítve tálalni. A retek egészséges is, nem csupán finom, így tavasszal, már nagyon korán friss, tápanyagokban, vitaminokban gazdag „kúrát” kaphat a szervezetünk, ha hónapos retekkel indítjuk az új termesztési évet. Balkonon is megél, balkonládában, de a fentebb említett körülményeket mindenképpen biztosítani kell számára. A szobában a napos ablakba téve már február elején be lehet szórni pár magot a balkonládába.

 

Total
12
Shares
7 hozzászólás
  1. Ez így van, a szóismétlések elkerülése végett írtunk csupán ültetést néhány helyen. De ezen az oldalon szerintem nem is ez a lényeg.
   Jó kertészkedést!
   Üdvözlettel:
   Anna

 1. Engem érdekelne az is, hogy milyen formán lehet magról retket ültetni. Minden képpen a boltban lehet csak megvenni a magot? Vagy van mód arra is hogy a saját retek magját összegyűjtsem?

 2. Nagyon egyszerű a magfogása, meleg időben hatalmas virágzatot növeszt (akár 2 méter magas is lehet, óriási növény lesz a kis hónapos retekből!), majd megjelennek a magtokok, ezek kiszáradásakor lehet őket begyűjteni és kinyerni a magját. Ha nem hibrid fajtát vetsz, gond nélkül működnie kell, én pl. tavaly az aranysárga Zlata retekről fogtam magot.

 3. Kedves Szerző!
  Engem elsősorban az érdekelt volna, hogy ha kint komoly fagyok vannak még (minusz 6-8 Celsius fok, február közepe) és bent a szobában szeretnék retekmagokat vetni egy ládába a déli fekvésű ablakpárkányra, akkor mi a teendő. Ugyanúgy kijönnek a kis növénykék? Esetleg éjszakára a hűvös kamrába kell átvinni a rekeszt? Elegendő fényt kap-e így, nem sok-e a napfény ebben az esetben. Esetleg, ha napközben plusz 1-2 fok lesz, akkor akár kint lehet a rekesz az erkélyen is (ahová odasüt a nap)? Lehet, hogy majd kitapasztalom – ez egy kísérlet -, de ha lesz ideje, örülnék, ha egy hozzáértő válaszolna. Előre is köszönöm.

  1. Kedves Piroska!
   Ilyenkor már valóban el lehet kezdeni a hónapos retek vetését, ha ládában szeretné őket nevelni, akkor a legjobb, ha az erkélyre állítja a ládát, ott elegendő fény éri, és a fagyok sem fognak neki ártani, hiszen védett helyen van. Korábban két évben is neveltem így retket, sikeres lett. Semmiképpen nem javasolnám a szobahőmérsékleten való nevelését, jobban kedveli a hideget.
   Üdvözlettel:
   Anna

 4. Szeretném megkérdezni, hogy milyen kémhatású talaj a legjobb, a retek számára? A talaj kémhatása tekintetében van-e különbség a hónapos és fekete retek között?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Sárgarépa vetése és gondozása tavasszal

Sárgarépa vetése és gondozása tavasszal

Következő cikk
vöröshagyma

Vöröshagyma ültetése magról és gondozása

Kapcsolódó cikkek