Sárgarépa vetése és gondozása tavasszal

Sárgarépa vetése és gondozása tavasszal

A sárgarépa az egyik legegészségesebb konyhakerti növényünk. Termesztése roppant egyszerű, már tavasszal elkezdhető.

A talaj előkészítése a sárgarépa vetéséhez

A sárgarépa vetése tavasszal a föld megpuhításával kezdődik. Rögös, kemény földbe nem lehet magot vetni, palántát ültetni, mert a növény nem tudja felszívni a számára szükséges nedvességet, mivel a rögök közötti hézagok levegője meggátolja ebben. Rögös, kezeletlen földben nem lesz termés.

A föld megpuhítása szántással, kapálógéppel való megdolgozással, ásással könnyen megoldható. A kapálás csak utómunkálatokra alkalmas, mivel kapával nem lehet olyan mélységekig puhítani, mint az előbb említett eszközök használatával.

Korán vethető

A sárgarépa jól tűri a hideget, ezért is lehet tavasszal már az első növények között elvetni. Nem szokás palántát nevelni és később kiültetni, hanem azonnal az állandó helyére ültetjük. A fehérrépával, azaz petrezselyemmel együtt lehet elvetni, vetési idejük, tűrőképességük, igényeik és érési idejük szinte ugyanaz. Nagy általánosságban a kisebb konyhakertekben egy sor sárgarépa egy sor petrezselyem a szokás, de a család igényeitől függően természetesen a mennyiség változó.

Sok nedvességet igényel

A sárgarépa vetése tavasszal és később is sok vizet igényel. A növénynek kiemelkedően sok nedvességre van szüksége a megfelelő fejlődéshez, de nem szabad túlöntözni, mert a répa gyökere szétrepedhet tőle. A túlzottan csapadékos tavaszok nagy átka lehet, hogy a répák a földben megrepednek a túl hirtelen jött, nagy mennyiségű felvehető víz miatt. Ez szerencsére igen ritka jelenség. Sajnos, hiába hidegtűrő, a fagyokat nem szereti. Ha túl korán vetjük el és egy meglepően kései fagy alakul ki, a répagyökér kellemetlen ízű és rossz állagú lesz, vagy egyszerűen csak elhal. A kisebb, rövid ideig tartó fagyot esetleg károsodás nélkül kibírhatja, ha az nem hatol a földfelszín alá.

Ha már a csírázás és a gyökerek megerősödése megtörtént, a répa szárazabb körülmények között is szépen fejlődik. De ha a kezdeti időszakban nem jut elegendő vízhez, ne várjunk szép, ízletes termést. Nagyon érdekes, hogy képes elágazni a sárgarépa is a petrezselyemhez hasonlóan, ha a gyökérvég egyszer csak, növekedése során röghöz ér.

Vetésforgó sárgarépához

Érdemes úgy termeszteni, hogy vetésforgóban a paradicsom, paprika, káposzta esetleg uborka után elvetni, majd a következő évben a répa helyén babot, borsót termeszteni. Be lehet vetni a mák, a borsó közé, de még a saláta vagy spenót után termesztve is jó termést adhat.

Egy nagyon hasznos dolog, hogy mikor már kitaláltuk, hol legyen a répa, a hagymának is a közelben kell helyet keresni. Nagyon fontos, hogy e két növény egymás szomszédságában legyen elültetve, mert védelmezik egymást. A vöröshagyma a sárgarépát a répalégy ellen védi, a répa pedig a hagymát a saját legye ellen. A sárgarépát szokás ikersorban elvetni, melyek közé jól beilleszthető egy sor hagyma.

Takarjuk a földet!

A sárgarépa vetése tavasszal nem csak ásási, földpuhítási előmunkálatokat igényel. A földet, a mint elmentek a fagyok, érdemes betakarni valamivel. Jó erre a célra egy darab szőnyegpadló is, de ha esetleg valaki komposzttal trágyáz, azzal jó vastagon érdemes betakarni, majd beledolgozni a földbe. az istállótrágya, a műtrágya is használatos, bár ezek nem adnak annyi nedvességet és hátrányuk is van, főleg a műtrágyának, melynek használatát már sokan igyekeznek kerülni.

A komposztot vagy trágyát, ha alkalmas már rá a föld, jól beledolgozzuk a talajba, majd ráterítünk valamit. Így a föld kiválóan alkalmas lesz a sárgarépának a pompás növekedésre, tápanyagban gazdag, szép, ízletes gyökeret növeszt majd a sárgarépa és a petrezselyem is, valamit a petrezselyem zöldje erőteljes, karakteres fűszerré alakul és a hagyma is szereti az ilyen talajt.

Répa és hagyma két jóbarát

Ha a répák közé nem ültetünk hagymát, akkor egy háromsoros répaágyásnak elegendő egy méter széles föld. Ha hagymát vetünk közé, akkor legyen a hagyma és a répasorok között körülbelül 20 cm széles ösvény, hogy majd a hagymaszárat le lehessen taposni a répa sérülése nélkül. Nem kell túlzásba esni, két ikersor répa közé elegendő egy szimpla sor hagyma, ezzel már el is van intézve a fentebb említett légytelenítés. Ha csak sima ikersorokat vetünk, akkor nem kell betartani a 20 cm-s sortávolságot, akár már 10 cm is elegendő lehet a két sor közeként.

A répamagokat óvatosan kell szórni, ha túl sokat teszünk egy helyre, elnyomják egymást, de nem kell ritkásra hagyni sem. Csak érzéssel! Ha elvetettük és kevés a csapadék, fontos locsolgatni, hiszen, mint említettük, a répának a kezdeti időszakban nagyon nagy szüksége van a sok vízre. Ha kikelt, fontos gyomlálni, de csak nagyon óvatosan, nehogy a kis répákat is kihúzzuk. A földjét szintén nagyon óvatosan kell lazítgatni.

A fejlődés során nagyon fontos figyelni arra, hogy a maga répagyökér ne kerüljön a talajszint fölé.

Total
8
Shares
1 hozzászólás
  1. Kedves Anna. Tavaszi vetésű sárgarépa nagyon nagy leveleket növesztett.Érdeklődöm,hogy ezeket a leveleket szabad e ritkítani.Úgy emlékszem,hogy a szomszéd mindig ezt tette.Köszönöm a választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tavaszi kert

Tavaszi veteményezés akár kora tavassal is!

Következő cikk
hónapos retek

Hónapos retek vetése magról, gondozása, fényigénye

Kapcsolódó cikkek