bergenia

A bőrlevél gondozása, igényei, szaporítása és kártevői

Ha sokat tűrő évelőket keresünk, akkor a bőrlevéllel nem nyúlunk nagyon mellé, hiszen ez a növény a szívós, sokat tűrő évelők közé tartozik. További előnye, hogy akár még a kert egy árnyékosabb területére is telepíthetjük, hiszen ott is szépen megél.

A bőrlevél jellemzői, igényei és gondozása

A bőrlevél (Bergenia) a kőtörőfűfélék családjába tartozó évelő növény, mely Szibériából és Északnyugat-Kínából és a Himalája térségéből származik. Európában már évszázadok óta él, és egyes botanikusok kétféle változatát különítik el: a vaskoslevelű bőrlevél-t (Bergenia crassifolia) és a szívlevelű bőrlevél-t (Bergenia cordifolia), míg mások e kettő között egyáltalán nem tesznek különbséget.

bőrlevél

A növény csak lassan fejlődik, nagy méretű húsos, fényes, bőrszerű tőleveleket fejleszt, majd vaskos szárakon hozza bugás rózsaszínű virágait, melyek több apró virágból állnak. A rózsaszín mellett (melyből a halvány rózsaszíntől az erősebb, sötétebb rózsaszínig előfordul) fehéres, bordó és sötétlila színváltozatok is előfordulnak, bár ezek jóval ritkábbak. Márciustól június elejéig virágzik. Virágai hosszantartóak, csak hosszú idő után kezdenek hervadni. Télen sem szárad vissza teljesen a növény, fél-örökzöldnek mondható, ám a hideg hatására levelei bordós-barnásra színeződnek, az erősebb fagyok kárt tehetnek bennük. Gyöktörzzsel rendelkezik. Nagyjából 45 cm magasra növő növény. Jól mutat nagyobb sziklakertekben, de szegélynövénynek is ültethető, sőt talajtakaróként is jól működik. Ha kevés a helyünk a kertben, ültessük dézsába, ott is remekül mutat.

Gondozását tekintve igénytelen, legjobb, ha félárnyékos helyre ültetjük, ezen a helyen fejlődik a legszebben. Kedveli a humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt. Nagyobb szárazság esetén öntözni szükséges, de a nagyobb tövek átvészelik a nagyobb szárazságot is, rendkívül szívós növény. Télen akár a -30C fok alatti hőmérsékletet is átvészeli. Egyedül a szelet nem kedveli: az erősen szélnek kitett helyeken védeni kell a szél ellen.

Tavasz elején nézzük át a töveket, a télen károsodott részeket, elszáradt leveleket vágjuk le róla.

A bőrlevél szaporítása

bőrlevél

A bőrlevél legegyszerűbben tőosztással szaporítható tavasszal vagy ősszel, néhány évente érdemes átültetni és szétszedni a nagyobb töveket, ezáltal megőrizhetjük fiatalságát, életerejét. Ha a virágzási hajlandósága csökken, mert egy adott területen már túl sok tő van egymás mellett, akkor mindenképpen ültessük szét a töveket, ezzel újra virágzásra bírhatjuk.

A bőrlevél felhasználása

A vaskoslevelű bőrlevél fermentálódott (akár természetes úton, akár mesterségesen fermentálva) leveleiből Szibériában gyakorta teát készítenek. A gyöktörzsének is gyógyító hatást tulajdonítanak, melyből kivonatot készítenek, ezeket többféle bajra használják, például vesebetegségek kezelésére.

A bőrlevél kártevői és betegségei

A bőrlevélt előszeretettel támadják meg a csigák és a meztelencsigák, betegségeit tekintve pedig a levélfoltosodás jellemző rá.

Total
15
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tatárhagyma

A tatárhagyma és a gyöngyhagyma termesztése, gondozása, jellemzői, felhasználása és kártevői

Következő cikk
csodas_kertem

"Mindig annak örülni, ami van" - Androsovits Petra kertje

Kapcsolódó cikkek