hortenzia metszése

A hortenziák metszése

Napjainkban az egyik legkedveltebb kerti növényünk a hortenzia, ami nem véletlen, hiszen elbűvölő virágaival mindenkit ámulatba ejt. Ebben szerintünk mindenki egyetért. Viszont amikor a gondozásáról, metszéséről esik szó, annál nagyobb a káosz a fejünkben, lévén nem minden hortenzia egy fajta, emiatt nem mindegy, melyiket mikor és hogyan metsszük, hogy gazdag virágzás legyen a jutalmunk. Cikkünkben rendet teszünk a hortenziák metszése terén.

A hortenziák metszésének tudnivalói fajtánként csoportosítva

Az eltérő hortenzia-fajtákat más-más időpontban célszerű metszeni, ahhoz hogy az az igényeiknek megfeleljen, és sok-sok virággal hálálják meg a gondoskodást. A metszési időpontokat tekintve megkülönböztetünk tavaszi, őszi és nyár végi metszési időpontokat.

METSSZÜK TAVASSZAL: a cserjés, bugás és tölgylevelű hortenziákat!

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) nyáron és kora ősszel virágzik, többféle színben kapható, virágzata kúp alakú, lehet tömött vagy kevésbé tömött, ritkásabb virágzatú. Eredetileg Japánból és Kínából származik, virágai lehetnek fehérek, sárgásak vagy rózsaszínesek. Némelyikük mésztűrő, mások inkább mészérzékenyek. Évről-évre egyre nagyobb bokrot nevel, de ha nem metsszük időnként erőteljesen vissza, akkor idővel a töve elöregedik, és egyre kevesebb virágot fog hozni. Éppen ezért célserű tavasszal a bokrát erőteljesen visszavágni, mert akkor évről-évre megújul, és nagyobb virágokat hoz. Jó, ha tudjuk, hogy a bugás hortenziák az új, azévi hajtásokon hozza a virágait, tehát semmi rosszat nem teszünk, ha tavasszal visszavágjuk. Érdemes egészen rövidre, tarlóra vágni a hajtásait, de tartsunk meg egészséges rügyeket. Ha nagyon besűrűsödtek az ágai, akkor ritkítsuk ki ezeket tőből!

bugás hortenzia
bugás hortenzia

Megtehetjük azt is, hogy csak részlegesen metsszük vissza ezt a fajtát, ebben az esetben évente csak a hajtások egyharmadát vágjuk vissza, így három év alatt újítjuk meg teljesen a növényt.

Egyre nagyobb divat napjainkban a törzses hortenzia, amit legegyszerűbben bugás hortenziából alakíthatunk ki, modern kertekben nagyon jól mutat. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy fiatal növénynek kiválasztjuk egy egyenes, erős hajtását, és azt kötözzük egy karóhoz. Amint megjelennek rajta az oldalhajtások, azokat vágjuk mindig le tőből, egészen addig a magasságig, amilyen magas törzses hortenziát szeretnénk. Innen kezdjük kialakítani a bokorformát, vagyis a harmadik-negyedik rügyeknél metsszük vissza a hajtást. Érdemes mindig kikarózva tartani, hogy a törzs majd elbírja a hatalmas virágok súlyát.

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) az Egyesült Államok keleti részén őshonos, széles bokorrá nő, nyáron hozza krémfehér, gömb alakú virágait. Mésztűrő fajta, igen hosszan virágzik, virágai pedig megszáradva ősszel is sokáig díszítenek. A fagyok elmúltával álljunk neki a cserjés hortenzia metszésének, vágjuk ki a gyenge, sérült, beteg hajtásokat. Ez a fajta is az azévi hajtásokon hozza a virágait, ezért tavasszal szükséges erősebben visszametszenünk, kb. 30-40 cm-re a talajtól. Így sűrűbb, zömökebb bokrot kapunk majd. Az ezután fejlődő erős hajtások feladata lesz, hogy megtartsák a hatalmas virágfejeket. Ha nem metszenénk vissza, nyurgább, gyengébb hajtások fejlődnének csak, amelyek ezt a feladatot aligha tudnák ellátni.

cserjés hortenzia
cserjés hortenzia

Ezekre  a hortenziákra elterjedt még az Annabelle-hortenzia elnevezés is, ám tudnunk kell, hogy az Annabelle-fajta nem különálló fajta  a hortenziákon belül, hanem egy típusa a cserjés hortenziának, csakúgy, mint a Grandiflora-változat.

tölgylevelű hortenzia
tölgylevelű hortenzia

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) szintén az Egyesült Államokban honos, és ez a fajta is nyáron hozza fehér, kúpos, bugás virágzatát. Bokra laza szerkezetű, igazi díszítőértéke az ősszel vörösre, narancssárgára színeződő levelei. Elviseli az enyhén meszes talajt. Levelei majdnem tavaszig a bokron maradnak, ezért is célszerű tavasszal metszeni. A hajtásokat vágjuk vissza a felükre, és besűrűsödött ágrendszerét is csak mérsékelten ritkítsuk ki, mert ezzel éppen legnagyobb díszítőértékét a levelek alkotta lombozatát ritkítanánk meg.

NYÁR VÉGÉN METSSZÜK: a kerti hortenziákat!

Hazánkban kétségkívül az egyik legkedveltebb hortenzia-fajta a kerti hortenzia  (Hydrangea macrophylla), mely Japán és Korea vidékén aljnövényzetként honos. Sokféle színben kapható, hatalmas gömbvirágzattal, de ismertek tányér alakú virágzattal is. A savanyú talajokat és a félárnyékot kedveli, de nevelhető cserépedényben teraszon, balkonon is. Nyáron virágzik, ennek ellenére nyár végén szükséges visszavágnunk, mert a jövő évi virágrügyek az ősz végéig kifejlődő hajtások végén keletkeznek. Ezek kialakulásához kb. 20 napon át 15 C fok körüli hőmérséklet szükséges. Emiatt nagyon fontos, hogy még augusztus végén vagy legkésőbb szeptember első napjaiban sor kerüljön a metszésére, ellenkező esetben hiába várjuk a következő évben a virágzást.

kerti hortenzia
kerti hortenzia

Hogyan metsszük a kerti hortenziát? A hajtásokat a végeitől számítva kb. a harmadik levélpár fölött vágjuk vissza. Ha fiatal a növényünk, akkor távolítsuk el a hajtások mintegy kétharmadát, hogy bokrosodjanak a tövek, később elegendő fenntartó metszést végeznünk. A három évnél idősebb hajtásokat nyugodtan vágjuk ki, mert évről-évre csökken a virághozamuk. Ezeket ősszel tőből vágjuk ki, lesz helyettük új, fiatal hajtás!

Ha véletlenül nyár végén, ősz elején elmulasztottuk a kerti hortenziák metszését, akkor tavasszal ez még megtehető. Ilyenkor a hajtásokat vágjuk vissza az egészséges, kihajtó rügyekig. Tudnunk kell, hogy ilyenkor viszont ebben az évben már csak kevesebb virágra számíthatunk!

ŐSSZEL METSSZÜK: a kúszó hortenziákat!

kúszó hortenzia

A kúszó hortenziák (Hydrangea petiolaris) szintén a Távol-Keletről származik, léggyökereivel képes akár 15 m magasra is felkapaszkodni. Júniusban virágzik, lapos bogernyőben nyíló, illatos, fehér virágai vannak. Félárnyékos helyet és mészmentes vagy enyhén meszes talajt kíván. Metszeni a virágok elnyílása után szükséges, mert hasonlóan a kerti hortenziához, következő évi virágrügyei ősszel alakulnak ki. Hajtásait két-három rügyre kell visszavágni, besűrűsödött hajtásait ritkítani szükséges. Sokszor igényel támrendszert, ennek jó erősnek kell lennie, mert nagy súlyt kell elviselnie.

Minden fajtára igaz, hogy metszést követően pótoljuk számukra a tápanyagokat, ami lehet komposzt, szerves trágya, amit a bokrok tövéhez terítünk, majd legjobb, ha beledolgozzuk a talajba.

Total
18
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gólyaorr

A gólyaorr jellemzése, gondozása, igényei, fajtái, szaporítása és kártevői

Következő cikk
zuzmó

Nem betegség: zuzmók a fákon

Kapcsolódó cikkek