gólyaorr

A gólyaorr jellemzése, gondozása, igényei, fajtái, szaporítása és kártevői

Ha a hosszan nyíló évelők sorában kutakodunk, akkor bizonyára egyhamar szembejön velünk a gólyaorr, melynek több, mint 300 változatát ismerjük, bár a hazai kertekben ezekből csupán pár változatot tartunk. Érdemes megismerni ezt a hálás, szép színekben pompázó növényt!

A gólyaorr származása, jellemzése

A gólyaorr (Geranium) elnevezését a terméseik gólyacsőrre emlékeztető alakjáról kapta (latin neve: a görög geranosz (darumadár szóból ered, szintén emiatt), a növény kb. 3-400 fajtája mérsékelt égövi növény. Minden fajtára jellemző, hogy virágai ötszirmúak, és levelei erősen tagoltak. Alkalmas szegélynövénynek, de csoportosan ültetve is szépen mutat. Talajtakarónak is alkalmas. A növény erősen illatos, ezért ültethetjük a kertben a kullancsok távol tartására.

gólyaorr

Leveleik ősszel lehullanak, ám némely faj levelei áttelelnek. Virágait a levelek hónaljából növeszti, általában május-június hónapban nyílnak kék és rózsaszín színváltozatokban.

A gólyaorr gondozása

Ültetése és gondozása igen egyszerű, ültessük félárnyékos helyre, és öntözzük rendszeresen! Igényeit tekintve az eltérő fajták eltérő igényekkel rendelkeznek, gyakorlatilag a kert bármely tulajdonsággal bíró részébe találunk megfelelő fajtát. Vannak köztük, amelyek a napos, sziklakerti körülményeket kedvelik, míg mások inkább félárnyékban érzik jobban magukat, sőt van néhány fajta, mely a sötétebb, árnyékos részen is megél.

gólyaorr

Érdemes néhány évente megfiatalítani a töveket, mert idővel felkopaszodik a száruk.

A gólyaorr szaporítása

A gólyaorrt legegyszerűbben tőosztással szaporíthatjuk (jó, ha tudjuk, hogy igen szapora növény), illetve a növény mellett növő sarjak leválasztásával, ami elültetve hamar meggyökeresedik. Vethetjük magról is, ilyenkor a legjobb, ha tél végén a lakásban előneveljük a palántákat és a májusi fagyok után ültetjük ki őket a kertbe.

A gólyaorr néhány fajtája

  • Az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum) alacsonyra növő, évelő növény, talajtakarónak vagy félárnyékos helyre is ültethetjük. Kisméretű, fehér, lila vagy rózsaszín virágai vannak, áprilistól júniusig nyílnak. Jól tűri a szárazságot, ezért nem szükséges öntözni, napos helyen is jól érzi magát. Idővel nagy területen elterjed, 20-30 cm-nél nem nő magasabbra. Leveleit egész télen megtartja, csupán vörösesre színeződnek.
  • A pompás gólyaorr (Geranium x magnificum) bokrosodó, közepes méretű növény, gyakori fák alatt csoportosan ültetve. A félárnyékos helyeket és a folyamatos nedvességet kedveli, ha az elszáradt virágait eltávolítjuk, akkor folyamatosan virágzik. Virágai feltűnően erezettek, kékeslila színűek és viszonyalg nagyok, 4-5 cm-esek.
  • A fodros gólyaorr (Geranium phaeum) főleg sziklakerti növényként ismert, de talajtakarónak is alkalmas. Szintén könnyen terjed, közepes méretűre nő. Virágai fehérek vagy sötétvörösek, májustól virágzik. Áenyékos vagy félárnyékos helyeken érzi legjobban magát, laza, jó vízáteresztő képességű talajban, mely folyamatosan nyirkos.
  • A himalájai gólyaorr (Geranium himalayense) vagy nagyvirágú gólyaorr a közép-ázsiai hegyvidékekről származik. Közepes méretűre nő, talajtakaró vagy szegélynövény. Virágai kékeslilák. Bárhová ültethetjük, bár árnyékban kevesebb virágot hoz. Jól tűri a szárazságot is.
  • Az angol gólyaorr (Geranium x cantabrigiense) két fajta az illatos gólyaorr és a dalmát gólyaorr kereszteződéséből jött létre. Mivel alacsony marad, ezért sziklakertekbe ideális választás, de talajtakaróként árnyékos helyekre is ültethetjük. Virágai fehérek és rózsaszínek, többféle árnyalatban. Napos és árnyékos helyen is szépen fejlődik, öntözni csak napos helyen szükséges.
angol gólyaorr
Angol gólyaorr

A gólyaorr kártevői, betegségei

Erre a növényre nem jellemzőek a betegségek, ritkán támadják meg. Egyetlen kártevője a vincellérbogár lárvája lehet, ennek jele, hogy a növény nem növekszik és a levelei elszáradnak. Erre az a megoldás, ha kiássuk a növényt, összegyűjtjük a lárvákat, megsemmisítjük őket, majd a gyökereket visszavágva, visszaültetjük a növényt.

Total
3
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
nappali a teraszon

Virágoskert a balkonon

Következő cikk
hortenzia metszése

A hortenziák metszése

Kapcsolódó cikkek