Murvás Kert

Minden, amit a murva kerti alkalmazásáról tudni kell

Az ömlesztett anyagok közül a murva az egyik legkedveltebb típus, aminek az oka kiváló ár-érték arányában, tartósságában és esztétikai értékben keresendő. Fehéres-szürkés árnyalatának köszönhetően kifejezetten látványos felületek alakíthatók ki a segítségével, ezáltal bármilyen díszkertben, klasszikus-, modern- vagy mediterrán hatású megoldások esetén is kiválóan alkalmazható, de látványos lehet temetőkben, parkokban vagy emlékművek környezetében is.

A murva tehát nagyon sokoldalú anyagnak tekinthető ezen a téren, helyzetét pedig tovább erősíti, hogy megfelelő kialakítás esetén egy olyan masszív, illetve tartós felületet kaphatunk belőle, ami nemcsak gyalogosok, hanem akár személy- vagy teherautók számára is ideális alapot biztosíthat a közlekedéshez. Hogy milyen alapvető tudnivalókkal kell tisztában lennünk a murva kerti alkalmazása esetén? Az alábbiakban ehhez nyújtunk egy átfogó gyorstalpalót!

 Mi az a murva?

 Mint fentebb már említettük, a murva egy közkedvelt ömlesztett anyag, egy főként mészkőből és dolomitból álló kőzettípus, melynek felhasználása zúzott és osztályozott formában történik. Alapanyagainak köszönheti fehéres-szürkés árnyalatát, ami mellett fontos tudni róla, hogy rendkívül szilárd tulajdonságokkal rendelkezik, méghozzá óriási teherbírás mellett, ezáltal nagy súly alatt sem törik vagy porosodik.

Aprózódása gyakran természetes úton történik, de tömegfelhasználása miatt ma már egyre inkább mesterséges módszerekkel. Kitermelése általában bányászati úton zajlik, miután feldolgozásra, szükség esetén tisztításra, majd osztályozásra kerül, innen pedig egyenesen felhasználási helyére szállítható, azonnal beépíthető.

 Mire használható a kertben a murva?

 Ha csak a kerti felhasználási módot vesszük alapul, a murva alkalmazása még akkor is nagyon sokrétű, gyakran csak a kreativitás szabhat neki határokat. A leggyakrabban értelemszerűen kerti járdák, díszkerti kiülők, valamint feljárók, beállók és parkolók létesülnek a segítségével, azonban ez csak a jéghegy csúcsának tekinthető, hiszen ez a látványos árnyalatban elérhető zúzott kő rengeteg más egyéb megoldásra is alkalmazható.

Gyakran építenek például erre alapozottan sziklakertet, de földalapú sziklásokban is nagyszerű esztétikai kellék válhat belőle, ha természetes hatású folyamok, messziről havasnak tűnő felületek vagy csúcsok kialakítása a cél. Ezen felül kiváló választás lehet kültéri cserepek vagy nagyobb kaspók esetén arra, hogy eltakarjuk a virágföldet, és hófehér alapra cseréljük a barnás-feketés felületet, amivel rögtön elejét vehetjük az öntözés vagy a nagyobb esők után keletkező sárnak, illetve saras kicsapódásoknak.

Ezen felül kifejezetten gyakran találkozhatunk murvával olyan esetekben is, ha látványos ágyáskialakításokról van szó. Ami régen a kéregágyás volt, az ma már egyre inkább a murvaágyás, mely különösen akkor mutatós, ha méregzöld pázsitot szakítunk meg vele, megfelelő szegélyekkel elhatárolva, és az összképbe illeszkedő növényeket választva hozzá. Kifejezetten ideális a murvás ágyásba például bármilyen törpenövésű örökzöld, de a cserjék és a mediterrán növények szintén látványosak ilyen környezetben.

 Milyen típusai vannak a murvának?

 Ha már tudjuk, hogy mire szeretnénk alkalmazni a murvát, akkor csak egyetlen dolgot kell tisztáznunk az ömlesztett anyag kapcsán a vásárlás előtt, mégpedig a típusát. Ez a zúzott kőzet ugyanis többféle szemcsenagyságban kapható, és természetesen mindegyik felhasználási módja eltér egymástól, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és milyen típust választunk belőle. Lássuk a lehetőségeket!

  • A legapróbb szemcseméretű murvatípus az úgynevezett ágyazó murva. Általában 2-5 milliméteres, tehát valóban apró kődarabokból áll, és ebből kifolyólag olyan esetekben ideális választás, amikor ezek a kicsiny szemek adják a végeredmény előnyös megjelenését. Nagy terepen ezért ritkán használatosak, de speciális kerti díszekben, cserepekben, kaspókban, kisebb virágágyásokban a legjobb alternatíva. Ezen felül sok esetben térkövek alatti ágyazáskor is alkalmazzák, ami nemcsak biztos, de a vízelvezetés terén is kiemelkedő alapot kínál a felület számára.
  • Mint már neve is jelzi, a kerti murva az a típus, amit a legtöbbször alkalmaznak a ház körül. Általában további két kategóriára szokás osztani, így van a finomabb, 5-12 milliméteres és a durvább 12-20 milliméteres szemcsenagyságú változata, azonban hatékonyságukban, valamint felhasználhatóságukban nem, leginkább csak megjelenésükben különböznek egymástól. A termékváltozat közkedveltségét az adja, hogy kis túlzással bármire felhasználható a díszkertben, így a legtöbbször járdák, beállók és persze autófeljárók feltöltésére alkalmazzák, azonban ugyanúgy jó döntés nagyobb dézsákban, vízeséseknél és csobogóknál, kerti tavaknál, illetve sziklakertekben. Útkialakítás esetén nagy előnye, hogy kiválóan tömörödik, megfelelő tartósságához azonban elengedhetetlen, hogy megfelelő alapot és szegélyeket kapjon.
  • Világos azonban, hogy az 1-2 centiméteres murvakövekből még jó alapozás ellenére sem lehet olyan bejárókat és utakat készíteni, melyeken napi szinten nagyobb forgalom halad át, illetve teherautókat is ki kell bírnia a létesítménynek. Különösen problémás ez például szorgalmi utak vagy kisebb-nagyobb boltok, vállalkozások bejárói esetében. Ilyenkor nagyobb kaliberű murvatípust, az úgynevezett úti murvát kell bevetni, ami 20-55 milliméteres szemcsenagyságával szintén gyakran alkalmazandó a ház körüli kertekben, ha ilyen bejárók vagy feljárók kialakítása a cél. Megfelelően ülepített járdákhoz szintén kitűnő megoldás, hiszen egy lapvibrátorral közel olyan masszív felület készíthető belőle, mintha betonoztunk volna.
  • Noha kertben ritkán alkalmazzák, látható formában pedig szinte soha, de az osztályozatlan murva nem is azzal a célzattal született, hogy a kertet díszítse, sokkal inkább azért, hogy a kerti- vagy úti murvával borított felületeket tartósítsa. Ebből a poros murvának nevezett anyagból ugyanis kiváló döngölt alapok készíthetők, hiszen 0 és 55 milliméteres szemcsenagyság között minden méretet felvonultat, méghozzá a murvapor társaságában, így közel betonszilárdságú alsó réteget készíthetünk vele akár nagyobb forgalmú mellékutaknak is.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A levendula ültetése, gondozása, fajtái és felhasználási lehetőségei

Következő cikk
eper

A szamóca (földieper) gondozása, fajtái és szaporítása

Kapcsolódó cikkek