lámpák a kertben

A kertek hangulatos fényei

Amikor kertünk kialakításával szinte már végeztünk, akkor szeretnénk minél több időt ott tölteni, és gyönyörködni benne, figyelve, hogyan fejlődnek az elültetett növényeink. Tavasszal és nyáron erre esténként is lehetőségünk adódik, ilyenkor többet vagyunk a szabadban, kertünk hangulatos zugait is élettel tölthetjük meg ilyenkor. A meghittség megteremtésében kerti lámpák segítenek nekünk.

Nem mindegy, hová, mit!

A kertbe helyezhető világítótestek annyiban speciálisak, hogy kialakításuk bírja az időjárás viszontagságait, elsősorban a csapadékot. Ahhoz, hogy a megfelelő lámpa a megfelelő helyre kerüljön, és végül olyan legyen a kertünk, amilyennek megálmodtuk, pontos tervezés szükségeltetik. Ez már a kert megtervezésénél sem árt, hiszen csak néhány ember képes ösztönösen jó helyre ültetni a növényeket, aki már előre látja, hogy melyik hogyan fog kinézni.

Tervezzük meg tehát a kerti fényforrások helyeit. Ha van már egy kerti zug, amelyet az esti baráti beszélgetések színhelyéül kijelöltünk, ahol kellemesen pihenhetünk majd esténkét, akkor azt a helyet mindenképpen meg kell világítanunk. Nem feltétlenül közvetlen fényre gondolunk, hanem egy hangulatos kerti lámpára, mely mindössze annyi fényt ad, mely még nem zavaró. Természetesen ehhez figyelembe kell vennünk az adott hely adottságait, hogy milyen funkciót szánunk neki esténként, és a fények hogyan illeszkednek majd a ház és a kert egészéhez. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a kerti fényeink még késő este se legyenek zavaróak a szomszédok számára. Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a különféle rovarokat vonzzák a fények esténként, így ezzel is számoljunk a lámpák helyének tervezésénél, ha nem szeretnénk, hogy szúnyogcsípésektől szenvedjünk.

Hová helyezhetünk el kültéri lámpákat?

A már említett nyári „kiülő” mellett a kert számos más pontjába is helyezhetünk el kültéri, kerti lámpákat. Ha van a kertünkben egy kis tavacska, akkor annak környezetét mindenképpen érdemes kivilágítani, csakúgy, mint az odavezető utat. A biztonságos közlekedés érdekében az esténként használt kerti utakat is világítsuk ki!

A környezetvédelem szempontjait is figyelembe vesszük akkor, ha energiatakarékos izzókkal szereljük föl ezeket a lámpákat, csak akkor világítunk, amikor igénybe is vesszük a világítást. A napelemes lámpák, solar lámpák kifejezetten kertekbe készültek, segítségükkel egyáltalán nem használunk, pazarlunk elektromos áramot a kert esti megvilágításához. Egyetlen nehézség velük kapcsolatban, hogy csupán kevés fényt adnak.

Napjainkban az egyik nagy környezeti probléma a nagyvárosok által kibocsátott fényszennyezés, amely miatt a csillagos égbolt sem látható teljes szépségében esténként. Törekedjünk rá, hogy mi egyénileg ne növeljük ennek mértékét: a kerti lámpáinkat úgy állítsuk be, hogy azok ne fölfelé világítsanak, ne zavarják a szemünket sem.

A LED-es lámpák is alkalmazhatók a kertekbe is, ha azok kültérre készültek, előnyük, hogy a növények közvetlen közelébe is elhelyezhetők, mivel nem bocsátanak ki annyi hőt, hogy az megégethesse a növények leveleit. Keveset fogyasztanak, és hosszú ideig világítanak, ezért is népszerűek.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Kert télen

A kert télen, avagy milyen teendőink vannak?

Következő cikk
vitorlavirág

A vitorlavirág gondozása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek