Krizantém teleltetése

A krizantém termesztése, igénye, felhasználása

A krizantém jellemzése

krizantém3A krizantém egy Kelet-Ázsiából származó hibrid növény. Évelő, fásodó szárú, közepes vízigényű növény, melynek levelei mélyen karéjosak és jellegzetes illattal rendelkeznek.
Fészkes virágzatának formája, mérete és színe rendkívül változatos, szinte minden színű lehet a virága a kék szín kivételével. Ha virág formáját nézzük, lehet tűszirmú, margaréta virágú, labdavirágú, „pók” virágú és még sok más.
Rövid nappalos növény, a kertbe ültetve ősszel hozza virágait.

A krizantém termesztése

A vírusmentesség érdekében az anyatöveket merisztéma-szaporítással állítjuk elő, melyekről hajtásdugványokat szedünk. A négy-hat leveles dugványokat ezután hormonporba mártjuk és meggyökereztetjük, melyre körülbelül két hét szükséges. Ha a levágott dugványokat azonnal nem használjuk fel valamilyen ok miatt, akkor fóliában egy fokon több hónapig is tárolhatjuk.

A krizantém nevelése attól függ, milyen célra kívánjuk termeszteni: vágott virágnak vagy cserepes virágnak.

-Vágott virágnak történő termesztés: szakaszosan ültetjük ki május végétől-június végéig a gyökeres dugványokat. Ültetés után vissza kell csípni, hogy két-három oldalhajtást tudjon fejleszteni. A nyári ápolási munkák tápoldatozásból, öntözésből, gyomtalanításból és növényvédelemből állnak. Folyamatos munka augusztustól az oldalhajtások eltávolítása és szeptembertől a mellékbimbókat is le kell csípni. A virágokat akkor kell szedni amikor a virágzat elérte nagyságát, de még belső virágai zártak.
-Cserepesnek történő termesztése: a gyökeres dugványokat május közepétől kezdjük cserépbe ültetni. Kétszer kell visszacsípni május végén és június végén. Hajtásválogatásnál hat-nyolc hajtást hagyunk meg és a fölösleges bimbókat távolítsuk el.

krizantém

A krizantém igénye

Tápdús, kötöttebb talajban nevelhető, mérsékeltházi, fényigényes növény, még akár az átmeneti alacsonyabb hőfokot is elviseli. Közepes vízmennyiséget igényel, azonban virágzáskor vízigényesebb, intenzívebb öntözésre van szüksége.

A krizantém felhasználása

November a krizantém fő értékesítési ideje, a halottak napjára, de időzítéssel november végére (Erzsébet és Katalin napra) karácsonyra, sőt akár a tavaszi névnapokra is virágoztatható.
Vágott virágnak ősszel a magas szárú, főleg fehér, nagy virágú és a sárga fajták, míg tavasszal a csokros, színes kis virágú fajtákat kedvelik.
Cserepesként a kis virágú, rövid szárú, bőven virágzó fajták a keresettek, ősszel sírkiültetésre, egyéb időszakban, alkalmi cserepesként keresett.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
zsálya

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) termesztése, gondozása, felhasználása, fajtái

Következő cikk

A muskotályzsálya (Salvia sclarea) gondozása, szaporítása, további zsálya fajok

Kapcsolódó cikkek