Az illatos nyári orgona (Buddleja davidii) jellemzése és gondozása

Ültessünk nyári orgonát, és tele lesz kertünk pillangókkal!

A nyári orgona vagy pillangó cserje Amerika egyes területein gyomnövénynek számít, mivel az ottani körülmények nagyon kedvezőek vadon történő szaporodásához. Északnyugat-Kínában és Japánban őshonos növény, folyópartokon él, sokfelé azonban dísznövényként ültetik. Meghonosodott Európában is, hazánkban dísznövényként tartják számon. Mivel nektárja kitűnő eleséget jelent számos lepke és méhfaj számára, a kertekbe vonzza a pillangókat, mely látványával lenyűgözi környezetét, ezért elmaradhatatlan növénye kerteknek, óvodák, iskolák udvarainak.

A nyári orgona (Buddleja davidii) jellemzése és gondozása

A növény egy felálló szárú gyorsan növekvő cserje vagy félcserje. A kerti orgonának csak távoli rokona, mely egy év alatt másfél-két métert is növekedhet. Népszerűségét bugás virágainak köszönheti, mert akkor kezd virágozni, amikor már a többi cserje virágzása elmúlik. A virágzás eltarthat júliustól októberig is, dús bokorrá fejlődve pillangó csalogatóvá válva. A nyári orgona viszonylag egyszerűen nevelhető, több fajtáját összeültetve, de egyediként is látványos kertet varázsolhatunk telepítésével.

A növény talajban nem válogat, bármilyen talaj megfelel ültetéséhez, de helyét úgy válasszuk meg, hogy napközben napfény érje, mivel meleg és fényigényes növény. Jól alkalmazkodik környezetéhez, kártevői szinte nincsenek. Az erős fagyok esetlegesen árthatnak a növény vesszőinek, fagykár esetén kényszerülhetünk arra, hogy tövéig vissza kell vágni. (Nem kell megijedni, a növény újrahajt).

Mivel a nyári orgona minden évben csak az új hatásokon virágzik, ezért fontos, hogy a metszését szakszerűen végezzük.

A nyári orgona (Buddleja davidii) helyes metszése

Nem hanyagolható egy évben sem a növény metszése, mert ha nem történik meg, elmarad a virágzás. Tavasszal a fagyveszély elmúlása után kell elkezdeni a hajtások visszavágását. Először el kell távolítani az előző évi virágokat és esetlegesen beteg, elfagyott ágakat. Erre azért van szükség, hogy a növény tudjon új hajtásokat hozni, ahol majd a virágok megjelennek. Ha nem gondoskodunk megfelelő metszésről, a növényünk elöregedik.

Hogyan szaporítható a nyári orgona (Buddleja davidii)?

A növény könnyen és egyszerűen szaporítható, ráfordítás és költségek nélkül.

Félfás dugványozással, megfelelő dugványok leválasztásával könnyű és gyors szaporítást érhetünk el, melyhez fontos, hogy jó dugványokat szedjünk le a növényről.  Olyan  hajtások ezek, melynek egy része már elfásodott, a vége még nem, és nyár végétől ősz közepéig találhatók a növényen. Fontos, hogy csak egészséges hajtásokat használjunk szaporítás céljára.

A levágott hajtásokat tíz-tizenöt centiméteresre vágjuk vissza és csak négy levél maradjon rajta. A dugványokat szaporító ládába, vagy közvetlenül a szabadföldbe ültessük el, és öntözzük rendszeresen. Amikor a hajtások sikeresen meggyökeresednek, szép új vesszőket kapunk.

A nyári orgona telepíthető sövényként, kerítés mellé, de egyedül álló cserjeként is. Ha ültetéskor tápanyagot juttatunk az ültető gödörbe a növény hamarabb gyökeret ereszt és tavaszi ültetés esetében már abban az évben is virágozhat. Az ültetés hatvan-hetven centiméter távolságra történjen, és a fiatal csemetéket öntözzük rendszeresen. Nagyon száraz és meleg nyarakon, mint minden más növény esetében is a nyári orgona, virágainak szépségével és a pillangók vendégszeretetével hálája meg a gondoskodást.

 

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A szellőrózsa (Anemone) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk
dohánygyökér

A dohánygyökér (Lewisia) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek