A szellőrózsa (Anemone) jellemzése, ültetése és gondozása

A virágágyások elmaradhatatlan növényei a szellőrózsák. Mivel jól társíthatók más évelőkkel, látványos, szép virágágyásokat alakíthatunk ki, ezzel a páratlan szépségű különleges virággal.

A szellőrózsának hazánkban négy faja honos: a bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides), az erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris), a berki szellőrózsa (Anemone nemorosa) és a hármaslevelű szellőrózsa (Anemone trifolia).

Általában a szellőrózsa virágai sugaras szimmetriájúak, a levélváltásuk szórt vagy örvös. A színes sziromszerű lepelleveleknél a porzók rövidebbek. Gallérszerű levél található a virágok alatt, gyakran a növény összes levele ezekből a levelekből áll.

A bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides) jellemzése, gondozása

Egyetlen sárga virágú faja a nemzetségnek a bogláros szellőrózsa, mely egész Európában elterjedt évelő növény,és hazánkban az erdők aljnövényzetében fordul elő. A növény legfőbb díszítő értékét a levélzet fölé emelkedő aranysárga színű csészelevelekből álló, boglárkára emlékeztető virágai adják. Alacsony termetű dísznövény, az egyik legkorábban virágzó faj, mely már kora tavasztól, március végétől nyílik, korai színt varázsolva a még gyakran alvó kertekbe. Sötétzöld színű, erősen szeldelt levelei a virágzás elmúlása után visszahúzódnak és a következő tavaszig nem láthatóak. A növény alkalmas sziklakertekbe, ligetes parkok kertek, árnyékos területeire.

A növénynek jó vízáteresztő képességű, humuszban gazdag talajra van szüksége és lehetőleg félárnyékos helyre. Közepes a vízigénye, de a pihenő időszakán (nyár) kívül, a földje legyen nyirkosan tartva.

Szaporítása történhet magvetéssel és a rizómák szétosztásával a levelek visszahúzódása után.

Az erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris) jellemzése, gondozása

Hazánkban a meszes talajú tölgyes erdőkben és erdőszéleken gyakran előforduló tavaszi virágzású szellőrózsa faj. Magas szárú rizómás évelő növény, mely április közepétől virágzik. Csészelevelekből álló fehérszínű virágai édes illatot árasztanak. Tavaszi hagymások fölé ültetve ideális talajtakarót képeznek tenyeresen szeldelt tőlevelei. Gyorsan terjedő indáinak köszönhetően, néhány év alatt nagyobb területeket is behálózhat. Ligetes kertek sziklakertek növényeként ültethető, és alkalmas vágott virágként is csokrok díszítésére is. Hazánkban védett növényként tartják számon az erdei szellőrózsát. Semleges kémhatású, vagy mészben gazdag talaj felel meg legjobban a növény számára, jól érzi magát félárnyékban, de a napos helyen is fejlődik. Vízigénye átlagos, szereti, ha a talaja folyamatosan nedvesen van tartva. Homokos talajban terjedése gyors és agresszív. Szaporítását végezhetjük magvetéssel és tőosztással, ősszel vagy tavasszal egyaránt.

A berki szellőrózsa (Anemone nemorosa) jellemzése, gondozása

A berki szellőrózsa Európában is igen elterjedt és teret hódított magának egészen Dél-Európától az Északi-sarkkörig. Hazánkban főleg a Dunántúlon gyakran előforduló gyöktörzses lágyszárú évelő növény. Leginkább lomblevelű erdők aljnövényzetében, cserjésekben márciusban-áprilisban összefüggő virágszőnyeget alkot. A növény csillag alakú virágai hat sziromszerű lepellevélből és sárga porzókból állnak. A növény megfelelő környezetben viszonylag gyorsan terjed és tavasszal üde virágzó szőnyeggel borítja be a fák alatti területeket. A berki szellőrózsa virágai hófehér, kékes vagy rózsaszín virágok.

Humuszban gazdag talajt, félárnyékos fekvést igényel. Sziklakertekbe ligetes parkokba ajánlott.

 

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kertipletyka

A kerti pletyka (Tradescantia) jellemzése, igényei és gondozása

Következő cikk

Az illatos nyári orgona (Buddleja davidii) jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek