hajnalka

A kerti hajnalka (Ipomea purpurea) jellemzése, ültetése és gondozása

„Gyöngyharmatos hajnalba

Kivirult a hajnalka.

Szép kivirult hajnalkák ,

Köszöntsétek jó anyát.”

Akár falusi házak teraszára, akár városok erkélyeire, de kerítésre futtatva is egyik legalkalmasabb és legszebb növény a hajnalka. Eredeti előfordulási helyei többek között Új-Zéland és Ausztrália területei, de a hajnalka fajok előfordulnak minden trópusi és szubtrópusi területeken. Vannak olyan területek ahová betelepítették, de sok területen őshonos növény.

Milyen növény a kerti hajnalka (Ipomea purpurea)?

Ez a kedves kerti növény a burgonyavirágúak rendjébe és a szulákfélék családjába tartozó nemzetség, mely nemzetségbe hatszáznegyvenegy faj és egy hibrid tartozik.

A növények lehetnek évelők, egy vagy kétéves, elfásult vagy lágyszárúak. Méretük és alakjuk fajtól függően igen változatos, leveleik mindig levélnyeleken ülnek. A virágok szintén a fajtól függően igen változatos színűek lehetnek.

A hajnalka kúszónövény, hónapokon keresztül hozza tölcséres virágok tucatjait. A kora reggel nyíló virágok („gyöngyharmatos hajnalba”) a dél körüli órákban becsukódnak, lehullnak, majd másnap reggel újra kibontják új virágtölcsérjeiket. A virágok színe sokféle lehet, egyszínű, csíkos, fehér, viola, vörös színű, de a legismertebb és talán legszebb az égszínkék hajnalka. Futtatására nagyon sok ötlet és lehetőség nyílik, futtatható oszlopra, kerítésre, erkélyre zsinórral árnyékolás céljából, de cserépben karóra futtatva is alkalmas.

A kerti hajnalka ( Ipomea purpurea) ültetése és gondozása

A hajnalka vetési ideje tavasszal áprilisban van, április végén ültessük el a magokat kis fészkekbe, jól előkészített megmunkált tápanyag dús talajba. Napos, világos és széltől védett helyen érvényesül leghatékonyabban a növény. Kedvező klímájú területen a növény gyakorlatilag megállíthatatlanul növekszik. A magokat egymástól tíz-tizenöt centiméterre rakjuk, majd rendszeresen öntözzük. Az öntözésre főleg száraz időben folyamatosan szükség van, akkor tud a növény jól és gazdagon fejlődni és virágozni. Megfelelő gondozás esetén a növény minden évben kihajt, mivel a magjait érés után elszórja. A hajnalka júliustól októberig virágzik, magassága elérheti a kettő-öt méter hosszúságot is. Az indák gyorsan fejlődnek, majd megjelennek a tölcsér alakú virágai. Amikor valamilyen okból kifolyólag nem hoz virágokat a növény, vagy telepítési hiba vagy késői fajtaválasztás történt.

Ha magról palántát akarunk előnevelni, a kiültetés előtt körülbelül három héttel vessük el a magokat. Ültetés előtt egy napra áztassuk vízbe. Cserépbe rakva egy centiméter földdel takarjuk be, majd a csíráztatáshoz biztosítsuk a meleg párás környezetet. Amikor elmúlik a kora tavaszi fagyveszély, ültessük a növényt eredeti helyére. A fiatal növények gyorsan meggyökeresednek, és hamar meghozzák a várt virágokat.

A hajnalka háttérnövényként is jól funkcionál, egynyári vagy évelő növények társaságában. Ültethetünk a tövéhez petúniát, verbénát, porcsinrózsát, melyek eltakarják a felkopaszodást és kiegészítik a növényt.

Total
7
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
télidekor

Kerti dekorációk karácsonyra

Következő cikk
labdarózsa

A labdarózsa (Viburnum opulus 'Roseum') jellemzése, gondozása

Kapcsolódó cikkek