labdarózsa

A labdarózsa (Viburnum opulus ‘Roseum’) jellemzése, gondozása

Nagy fehér telt virágai tavasszal, mint csüngő fehér labdák úgy díszlenek a kertekben. Nem lehet nem észrevenni a gyönyörű gömbvirágzatú rendkívül mutatós növényt. Májusban akármerre járunk, mindenütt láthatjuk a cserje hatalmas virággömbjeit. A népszerű lombhullató dísznövény a tizenhatodik században terjedt el az Európa kertekben és vált gyakorivá. Feltehetően Hollandiából származik. Ősszel is gyönyörködteti környezetét narancsvörösre színeződő lombozatával. Vannak olyanok, akik divatjamúltnak tartják, de általában sokaknak kihagyhatatlan növénye.

A labdarózsa (Viburnum opulus ‘Roseum’) jellemzése

A labdarózsa egy három-négy méter magasságot elérő díszcserje, mely a bangiták nemzetségébe tartozik, aminek a labdarózsa egy kertben termesztett változata. Egész Európában előfordul, és mivel a cserje vad fajtája nálunk őshonos így a díszváltozat is könnyen nevelhető. A labdarózsa virágának színe kezdetben zöldes fehér, majd hófehérré változik. Virágai meddők, ezért szaporítása dugványozással történik.

A labdarózsa (Viburnum opulus ‘Roseum’) nevelése és gondozása

Lehetőleg úgy ültessük a labdarózsát, hogy a kertben olyan helyre kerüljön, ahol nem zavarja a többi növényt, mert terebélyes magas bokor fejlődik belőle. Ez a hely lehet a kertünk egyik sarka, vagy helyet kaphat a sövények között is. Mivel sűrű a labdarózsa ágrendszere, ezért kiváló térelválasztó és határoló cserje.

Mint általában a virágos cserjék, a labdarózsa is a napfényes meleg fekvésű helyen fejlődik legszebben, de félárnyékban is rendre szépen virágzik. Gondozásra nem igényes növény, de virágzás után célszerű a megnyúlt, rossz irányba terjedő vesszőket lemetszeni, ugyan úgy, mint ahogy le kell metszeni az idős, vagy bokor közepe felé növekedőket is. Így a labdarózsa bokrunk évről évre szépen megújul.

A labdarózsa gondozásához tartozik, hogy a virágokat a fekete levéltetvek megtámadhatják, főleg nagy szárazság idején, ezért a tetű irtásáról gondoskodni kell.

A labdarózsát dugványozással tudjuk szaporítani, zöld vagy félfás dugvánnyal. Konténerben árult csemetéi egész évben kaphatók és ültethetők. Mivel a nedves talajt kedveli, ezért szükséges az öntözése ültetés után, de a pangó víztől óvjuk meg a növényt. Dugványozás után körülbelül négy év eltelte után hozza első virágait. Dézsában is nevelhető, ilyenkor sűrűbben kisebb vízmennyiségekkel öntözzük.

Total
10
Shares
3 hozzászólás
  1. Nekem már vagy 20 éve van egy gyönyörű hatalmas nagy labdarózsa bokrom. Csodálaton virágzott az idén is, de egyik pillanatról a másikra rózsaszín lett az egész bokor. Ilyet én még nem láttam. Ennyire erős lehet az UV sugárzás? Vagy esetleg valami teljesen más??

    1. Kedves Juli!
      Ezt nehéz megmondani, az adott példánytól is függ. A labdarózsa kifejlett korában meglehetősen nagyra tud nőni, akár fává is nevelhető, így ezen idősebb példányoknak nagyobb kiterjedésű a gyökérzete is. Nem tudom, mi miatt kérdezi.
      Üdvözlettel: Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
hajnalka

A kerti hajnalka (Ipomea purpurea) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk
törökszegfu

A szegfű (Dianthus) jellemzése, fajtái és gondozása

Kapcsolódó cikkek