mézalmácska

A fanyarka vagy mézalmácska jellemzői, gondozása, szaporítása, fajtái, kártevői, gyógyhatásai és felhasználása

Ma még méltatlanul kevés kertben található meg a fanyarka vagy mézalmácska néven nevezett gyümölcstermő cserjeféle, bár egyre többen fedezik fel, egyszerű nevelhetősége, igénytelensége és jótékony hatásai miatt. Termése ízletes (megnevezését tekintve inkább a mézalmácska név illik rá, mintsem a fanyarka), különleges, ugyanakkor megjelenése dekoratív, egyedi, így bármelyik díszkertben is megállja a helyét.

A fanyarka, mézalmácska jellemzői

A fanyarka vagy mézalmácska (Amelanchier) egy igénytelen cserjeféle, mely rendkívül ellenálló, hazánk éghajlatán is kiválóan érzi magát, nincs szüksége különleges gondozásra.

fanyarka

Dísznövényként is remekül díszít, hiszen tavasszal hozza illatos, nagy tömegben megjelenő virágait, ősszel pedig lombozata narancsos vörösesre színeződik, így két évszakban is felhívja magára a figyelmet. Termései apró, gömbölyű almára emlékeztető formájúak, melyek akkor teljesen érettek, ha kékeslilára színeződtek. Kedvelt csemegéje a madaraknak is, így a madárbarát kertekbe is kitűnő választás. Termései alkalmasak emberi fogyasztásra is, sőt kifejezetten jótékony hatása miatt ajánlott is, magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt.

A fanyarka, mézalmácska igényei és gondozása

Ahogy már fentebb is említettük, a fanyarka nem nagy igényű növény, így gondozása is egyszerű. Talajban nem válogatós, lehet homokos vagy agyagosabb is, jól tolerálja a szeles, árnyékosabb helyeket is, de az őszi lombszíneződése napos helyen érvényesül a legjobban.

mézalmácska

Tápoldatozni nem szükséges, de lehetséges, főleg tavasszal vagy nyár elején. Kedveli, ha folyamatosan nyirkos a földje, de ne legyen eláztatva folyamatosan. Tehát rendszeres öntözést igényel, de azt mértékkel tegyük (természetesen ez függ a talaj minőségétől: homokos talajon gyakrabban szükséges öntözni, míg agyagos talajon ritkábban). Termést általában 2-4. évre hoz.

Metszeni alapvetően nem szükséges, az első három évben semmiképpen sem. Az elszáradt vagy sérült részeket távolítsuk el. Ha szeretnénk ritkítani a későbbiekben a lombkoronát, akkor azt tavasszal tehetjük meg, de erre csak az idősebb növényeknél lehet szükség. Ha szeretnénk, hogy a növény oldalágakat fejlesszen, akkor a vegetációs időszak kezdetén el kell távolítanunk az ág legvégén lévő rügyet.

A fanyarka, mézalmácska szaporítása

A növényt legegyszerűbben dugványozással, tőosztással, sarjak leválasztásával vagy magról szaporíthatjuk.

A fanyarka, mézalmácska kártevői és betegségei

Kártevők nem jellemzőek a növényre (kivéve a madarak), betegségek közül fenyegetheti a tűzelhalás, a levélfeketedés, rozsda, levelek és bogyók foltossága.

A fanyarka, mézalmácska fajtái

Az alábbiakban bemutatunk néhány elterjedtebb, népszerűbb Amelanchier-fajtát és gondozási tudnivalójukat:

  • Rézvörös fanyarka (Amelanchier lamarckii): ennek a fajtának a kifejlett magassága akár a 6 métert is elérheti, évente akár fél métert is nőhet, ezért olyan helyre ültessük, ahol van elég helye terebélyessé nőni. Akár fa formájúvá is formázható, de cserje formában is szép. Sűrűn bokrosodó növény, levelei fiatalon bronzos árnyalatúak, ősszel pedig narancsos-vörösesek. Áprilisban virágzik, virágai fehérek. Termései őszre érnek be, kékeslilás árnyalatúak. Ültetéskor válasszunk számára napos, világos, esetleg félárnyékos helyet. Talajban nem válogat, bár a nagyon meszes, nagyon agyagos, kötött talajokat nem igazán kedveli. Ha szükséges, tavasszal metsszük, alapvetően nem szükséges, de a beteg vagy elöregedett ágait távolítsuk el. Télen az első években szükség lehet a takarására, később ez elhagyható, hiszen az erősebb téli fagyokat is könnyedén átvészeli. Jól tolerálja a városi, szennyezett levegőt. Kártevői nincsenek, betegségek közül egyedül a tűzelhalás veszélyeztetheti.
  • Kanadai fanyarka (Amelanchier canadensis): Észak-Amerikában őshonos fanyarka-fajta, kifejlett magassága kb. 6-8 méter. Szintén igen látványos növény, virágzásának, termései színének és őszi lombszíneződésének köszönhetően. Hasonlóan a rézvörös fanyarkához, nagy tömegű virágai tavasszal nyílnak, levelei pedig fiatalon szintén bronzos, ősszel pedig narancsos-vöröses színben pompáznak. Termése már nyáron beérik, emberi fogyasztásra is alkalmas és a madarak kedvelt csemegéje is ez. Gondozását tekintve is egyszerűen nevelhető:  napos, félárnyékos helyre ültessük. Leginkább a jó vízáteresztő képességű, állandóan nyirkos, kissé savanyú talajokat kedveli, de ettől függetlenül bármelyik talajban megél. Átlagos vízigényű.
  • Égerlevelű fanyarka (Amelanchier alnifolia): Kanadából és Észak-Amerikából származik, igénytelen, a faggyal szemben ellenálló növény. Kisebb bokor vagy fa (kifejlett magassága: 3-3,5 méter) lesz belőle kifejlett állapotában. Termése hasonlít az áfonyáéra, ezért kanadai áfonyának is szokták nevezni.

A fanyarka, mézalmácska jótékony hatásai a szervezetünkre

fanyarka

Jó, ha tudjuk, hogy egyetlen fanyarka bokor egy idényben akár 10 kg gyümölcsöt is teremhet. Bogyói nagyon ízletesek, emellett leveleit is összegyűjthetjük, melyből tea készülhet. Teája támogatja emésztőrendszerünket, jó szíverősítő és a tüdőre is jó hatással van.

Bogyó rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ezek mindegyike jótékony hatással van az emberi szervezetre. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk is ismert. Bogyóiban megtalálható a polifenol, mely gátolja a DNS károsodását, a sejtek öregedését, és segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Emellett termése rengeteg antioxidánst is tartalmaz, vérnyomás szabályozó szerepe is van.

Fontos szerepe volt a bennszülöttek és az indiánok táplálkozásában, és nélkülözhetetlen a szerepe a vadon élő állatok számára is.

Termése felhasználható pitékhez, lekvárokhoz, zselékhez, készíthetünk belőle szörpöt, fagylalt öntetet, bort. Frissen és fagyasztva is felhasználható.

Total
0
Shares
1 hozzászólás
  1. Kedves Anna! 11 éve telepítettünk néhány bokrot. Ezek közül egy pár db napos, a többi árnyékos helyre került. Amelyik sötét helyen van, a mai napig kb. 60cm és még soha nem virágzott. Viszont a napos helyen lévők már tavaly megleptek növekedéssel, virágzattal és gyümölccsel. Az idén a 10 éves unokám lekvárt készített abból amit nem tudtunk megenni. Érdeklődöm, ebben a korban van-e értelme a satnyábbakat átültetni napos helyre. Úgy gondoltam ősszel megtennénk – nem sok, talán 6-7 tő. Mi a véleményed és hogyan csinálnád? Előre is köszönöm a tanácsot. Szeretetteljes köszöntéssel: Gréti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
fás bazsarózsa

A fás bazsarózsa jellemzői, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk
goji bogyó

A goji bogyó jellemzői, gondozása, termesztése, szaporítása, kártevői, felhasználása és jótékony hatásai

Kapcsolódó cikkek