goji bogyó

A goji bogyó jellemzői, gondozása, termesztése, szaporítása, kártevői, felhasználása és jótékony hatásai

A keleti orvoslásban évezredek óta használják a goji bogyót, hiszen jótékony hatásai már az ókorban is mertek voltak. Ma újra a figyelem középpontjába került, számos hasznos egészségügyi hatása okán az emberi szervezet számára. Magyarországon vadon is megnő, és házikerti körülmények között is eredményesen termeszthető.

A goji bogyó jellemzői

Az ördögcérna, másik nevén goji bogyó (Lycium) a burgonyafélék családjába tartozik, és több mint száz faja ismert. Magyarországon a huszadik század elejétől ismert, és mára már elvadult növényként is él. A nálunk ismert ördögcérna erősen tövises és egytől három méter magasságig terjed. Szürkészöld levelei három–tíz méter hosszúak és lándzsa alakot képeznek.

Neve arra utal, hogy földalatti szárai lehajló hajtású cserjéket hoznak létre, melyek a legyökerező ágaikkal gyorsan szaporodnak és foglalnak el nagy területeket.

goji

Nálunk a kereskedelemben a közönséges ördögcérna (Lycium barbarum) és a kínai ördögcérna (Lycium chinense) fajtái kaphatók.

Vigyázzunk, ne keveredjen a vad líciummal, mert annak bogyói mérgezőek!

A goji bogyó igényei, gondozása és termesztése

Az ehető goji bogyó egészen egyszerűen termeszthető otthoni körülmények között is, nem nagyigényű, bár alapvető szabályt a hely kiválasztásánál érdemes betartanunk azért, hogy hosszú éveken keresztül szüretelhessük termését. A goji bogyó kedveli a napfényes, meleg fekvésű helyeket, magas fényigényű. Árnyékos helyen elmaradhat a virágzás és terméskötés. Fagyra nem érzékeny növény.

Ültessük laza, jó vízáteresztő képességű, enyhén meszes talajba. A melegigénye ellenére nem kedveli, ha sokat öntözzük, mert a növény vízigénye kicsi, ezért kerüljük a túlöntözést. Ez még a fiatal növények esetében is igaz. Trágyázni nem szükséges, csak abban az esetben, ha kertünk talaja nagyon szegény tápanyagokban. Mivel csak közepes a tápanyag-igénye, ezért ha túl sok trágyát kap, akkor csak lombozatot fog fejleszteni, termést nem.

A bokor igen gyorsan növekszik, ezért időben gondoskodnunk kell a növény támrendszerének kialakításáról. Ez megoldható úgyis, hogy karókat helyezünk mellé, de praktikus lehet a kerítés mellé ültetés is. A főszárakat kell évenként kétszer a karókhoz kötözni. Tavasszal, mielőtt kihajt, a sűrűsödést okozó vesszőkből vágjuk ki legalább kétharmadát. A gyors növekedése miatt szükség van rendszeres metszésére, ritkítására ahhoz, hogy megfelelő termésmennyiséget érjünk el, és hogy elkerüljük a bokrok megfertőződését. Metsszük a második évtől kezdődően: ritkító és fiatalító metszésekkel, ezt ősszel, lombhullást követően vagy kora tavasszal, még rügyfakadás előtt.

Az ördögcérna egészen nyár végéig folyamatosan virágzik és folyamatosan hozza terméseit. Július elejétől kezd érni a gyümölcse, melyek csillogóan élénkpirosak. Termését két héten belül le kell szedni, mert fonnyadni és rothadni kezd.

Az ördögcérna szaporítása

A növényt dugványozással és magvetéssel is szaporíthatjuk. Könnyen gyökeret eresztenek a földre érő és ott futó hajtásai. Ősszel a beérett vesszőket cserepekben nevelhetjük, fagymentes, világos, hűvös helyen. Ezek a vesszők tavaszra gyökeret eresztenek, melyeket nyár elején kertünkbe kiültethetünk.

lycium

Mivel önállóan is gyorsan szaporodik gyökérsarjakról, ezért ha nem szeretnénk, hogy nagyon elszaporodjon a kertben, korlátoznunk szükséges a terjeszkedését. Ez könnyen kivitelezhető, ha konténerben neveljük, vagy a talajban gyökérgátló fóliával vesszük körbe. Az is egy módszer lehet, ha kapálással, ásással mindig eltávolítjuk a kikelő sarjakat.

A goji bogyó betegségei és kártevői

Lisztharmatfertőzés a töveket támadhatja meg, mely ellen speciális szerekkel védekezhetünk. Ha árnyékos helyre ültettük, találkozhatunk az amerikai lepkekabóca kártevővel és előfordulhat a bokrokon vándorpoloska is.

A goji bogyó felhasználása és jótékony hatásai

A kissé savanykás ízével a szeder és a cseresznye ízéhez hasonló ízt érezhetünk, nyersen is fogyaszthatjuk, de leggyakrabban aszalva fogyasztják.

A goji bogyó vitamintartalma- és ásványi anyag-tartalma rendkívül magas, a bogyói bő levet tartalmaznak és pektinben gazdag a húsuk.

Némely vélemény szerint, egyik leggazdagabb C-vitamin forrás az egész világon, az immunrendszert többszörösen támogatja. Pozitív hatással van a közérzetre, elősegíti a nyugalmat, javítja a sportteljesítményt, az alvás minőségét és népszerűségét talán annak is köszönheti, hogy segít a fogyásban.

Fogyaszthatjuk nyersen, szárítva, gyógyteának, illetve főzve levesnek, kompótnak. Használják gyümölcslevekben, alkoholos italokban, gyógyszerekben is.

Total
1
Shares
2 hozzászólás
 1. T. Kert Anna! Érdeklödnék, hogy goji bogyónktól kb 60m-re található vad licium gondot jelenthet a gojinak? Üdv Füzik Péter

  1. Tisztelt Füzik Péter!
   Nehéz kérdést tett fel, hiszen ha megakadályozható, hogy a vad licium közel kerüljön a goji bogyójához, akkor nem lesz semmi gond, de ahogy a cikkben is említettük, ha keverednek, akkor az veszélyes helyzetet teremt, hiszen a vad licium bogyói mérgezőek, és nem nagyon lehet a kétféle bogyót megkülönböztetni egymástól. Csak abban az esetben fogyasszák a bogyókat, ha kizárható ez a keveredés.
   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
mézalmácska

A fanyarka vagy mézalmácska jellemzői, gondozása, szaporítása, fajtái, kártevői, gyógyhatásai és felhasználása

Következő cikk

Június végi hírek a konyhakertből

Kapcsolódó cikkek