citromfa

A citromfa jellemzői, gondozása, metszése, teleltetése, szaporítása és kártevői

A citromfa (Citrus limon) mediterrán növény, gyümölcse hazánkban is évtizedek óta hódít, és valljuk be, nehéz lenne elképzelni a reggeli teát nélküle. A citrom termesztése idehaza is elindult néhány évvel-évtizeddel ezelőtt hódító útjára, ma már a legtöbb hobbikertész megpróbálkozik otthonában a citrom termesztésével, vagyis a citromfa gondozásával.

citromfaA citromfa jellemzői

A citromfa haszonnövényként való termesztése igen régre, i. sz. 700-as évekre nyúlik vissza, az arab kereskedők közvetítésével jutott el Európába, ahol a mediterrán vidékeken voltak számára kedvezőek az éghajlati és időjárási viszonyok, így máig főleg Dél-Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban termesztik. Ezeken a helyeken a szabadban tartható egész évben, és egy kifejlett példány akár 6 méterre is megnőhet. Virágai fehér, ötszirmú, igen illatos virágok. Lombozata örökzöld. A nemesítéseknek köszönhetően ma már sokféle citrommal találkozhatunk.

A citromfa gondozása

A magyarországi nyarak is lehetővé teszik, hogy citromfát neveljünk, csak a téli elhelyezéséről kell gondoskodnunk. Nyáron tehát kitehetjük a kertbe, erkélyre napos helyre. Ültessük dézsába, nagyobb virágcserépbe, hogy könnyen tudjuk mozgatni. Válasszunk számára jó minőségű virágföldet, elsősorban kötöttebb földet részesítsünk előnyben és ha tehetjük, minden tavasszal trágyázzuk meg lótrágyával, mert ez elősegíti a virágképződését.

Nyáron rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk, a téli időszakban elegendő hetente egyszer öntözni. Tartózkodjunk a túlöntözéstől, mert a növény könnyen elpusztul, ha sokáig áll a cserepében vagy az alatta lévő tálkában a víz.

A fiatalabb növényeket évente ültessük át, az idősebbeket elegendő két-három évente tavasszal, amíg nem fejleszt hajtásokat.

citromfa

A citromfa metszése

A citromfát február-március hónapokban metszhetjük, amikor a hajtásképződés még nem indult be.

Először is távolítsuk el a sérült, beteg, elhalt részeket, hajtásokat. Mindig figyeljünk a helyes koronakialakításra, távolítsuk el a lefelé hajló, vagy befelé nyúló, és a többit keresztező ágakat.

A meglévő ágakat metsszük vissza 5-6 cm-re a hajtáscsúcstól, úgy, hogy több hajtáskezdemény maradjon rajta. Levághatjuk a régi, elöregedett leveleket is, így több hajtásra buzdítjuk, de a fiatal leveleket hagyjuk a növényen.

A citromfa teleltetése

Ősz végén, mielőtt beköszöntenek az első fagyok, teleltetni visszük a növényt. Legjobb, ha 6-8 C fokos helyiségben telel, de a hőmérséklet ne menjen 15 C fok fölé. Nagyon fontos, hogy télen is elegendő fényt biztosítsunk a növény számára, és párásítsunk is körülötte. Jó, ha tudjuk, hogy a citromfa a nem megfelelő téli körülményekre (például nincs elég fény, meleg a levegő, száraz a levegő) a levelei lehullatásával válaszol. Némi téli levélhullás ugyan természetes folyamat, de a rossz körülmények miatt a citromfánk akár teljesen fel is kopaszodhat. Fontos, hogy ebben az esetben se dobjuk a komposztra a növényt, hiszen tavasszal újra ki fog hajtani.

Télen ne tápozzuk, és az öntözési adagokat is csökkentsük minimálisra, épp csak annyit öntözzük, hogy ne száradjon ki a növény.

Tavasztól kikerülhet a szabadba, és kezdhetjük újra tápozni, öntözni. Az első hajtásokat érdemes visszametszeni, így nyárra sűrűbb lombozatot fog fejleszteni.

A citromfa virágoztatása, szaporítása

citromfaA citrom magjait áztassuk be egy-két napra vízbe, majd ültessük el őket laza földbe. A cserepeket tartsuk melegen és nyirkosan. Meglehetősen egyenlőtlenül csíráznak, ezért legyünk nagyon türelmesek. Ha a növénykék már elég nagyok, ültessük át őket kötöttebb földbe.

Tudnunk kell, hogy a magról ültetett citromfa nem fog virágozni és termést hozni, azt 1-2 éves korában be kell szemezni vagy oltani. Fontos a jó oltóvessző vagy szem, a szemezést ill. oltást a növekedési időszakban végezzük. Az így beoltott citromfák ugyanolyan termést hoznak, mint az anyanövény és gondozásuk is azonos.

Általában a citromfa a 2.-3. elágazás után hoz virágot, termése egy év alatt érik be.

A citromfát szaporíthatjuk még dugványozással is, ehhez vágjunk le 2-3 leveles, 10-12 cm-es hajtásvégeket (pl. metszéskor) a növényről, és ültessük őket sűrűn laza, savanyú talajba. Öntözzük meg őket, és takarjuk le fóliával a cserepeket. Árnyékos helyre tesszük őket. Nyár végére meggyökeresednek elég jó arányban, ekkor szétültethetők és napos helyre állíthatók.

A citromfa betegségei, kártevői

Ahogy már említettük, a citromfa érzékeny a túlöntözésre, ez a pusztulását is okozhatja, hiszen megtámadhatja a gyökérgolyva.

Ha meleg helyen (pl. lakásban) teleltetjük, akkor pajzstetvek jelenhetnek meg a levelein és a szárain, ilyenkor elkerülhetetlen a vegyszeres permetezés.

Total
9
Shares
58 hozzászólás
 1. Kérdésem lenne:
  Pont a téli bepajzstetvesedés pánikjában vagyok. Milyen vegyszert édemes használni, ami nem vegyszerkönyv köteles?

  1. Kedves Bence!
   A pajzstetvesedés leggyakoribb ilyenkor télen, ami főleg a növény számára túl meleg helyen tartásából adódik, rakja kevésbé fűtött helyiségbe, mert a melegen szaporodnak legjobban. Érdemes szappanos vízzel permetezni a növényt, ez nem árt neki, emellett hatásos, ha egy vizes vatta segítségével ledörzsöli róla a pajzstetveket.
   Üdvözlettel: Anna

 2. sziasztok! kerdesem lenne ,most februarban szepen hozza a viragokat, es termes is van rajt de mikor kb 1-2cm es lesz leesik , miert? mit lehet tenni ellene?

 3. Ha kicsi a citromfa, a kádba vagy zuhanyzóba beállítva szódabikarbónás vízzel többször is le kell fújni. 1 liter langyos vízhez két mokkáskanál szódabikarbónát teszünk, és jól befújjuk a citromfát. A lakásba mérgező anyagot nem javaslok. Ha nem fér be a fa a fürdőszobába, terítsen fóliát a fa köré, és minden oldalról alaposan fújja le. Legalább 3-4 alkalommal meg kell ismételni, amíg a tetű lenem pereg róla. Ezzel a módszerrel nem megöljük, hanem kiszárítjuk a kártevőt.

 4. Egy banálisnak tünő kèrdèsem van. Mikor locsoljuk felülről, mikor pedig a tálcából a citrus fèlèket.

  1. Kedves Péter!

   A citrusfélék nem érzékenyek arra, hogy honnan kapják a vizet, így mindkét megoldás elfogadható az esetükben. Én általában felülről öntözöm őket, ilyenkor nyáron a citromom odakint van, ahol éri az eső is, úgy tűnik, szereti.
   Üdvözlettel:
   Anna

 5. Napos helyen áll nyáron a kis fám, cserépben, reggelente öntözöm. Sajnos nyaralás után hazaérve (bár 1-2 alkalommal ismerős meglocsolta, de nem naponta) a leveleit elszáradva, összepöndörödve találtam, pár nap múlva le is estek. Valószínűleg árnyékosabb helyen kellett volna töltenie azt az egy hetet. Most árnyékba tettem, várom a csodát…. Mit tehetek érte? Maga a növény nem száradt ki teljesen, de alig maradt rajta levél. 🙁

   1. Kedves Kert Anna! csak azt szeretném kérdezni,hogy a dugványról szaporitott citromot is be kell oltatni? köszönöm a választ,üdv,Holec Mária

 6. Üdvözlöm !
  Tôbb lehetôség van ; Haa akora a cserép h. + Lehet emelni és bele lehet állítani egy másik edênybe bele kell rakni h.tele

  Lehese önteni vízzel és így el lepje e a földet a víz .
  Tele kell önteni és ;
  Max
  !!! 1 ESTÉRE ( MAX ) !!!!!!
  Benne kell hagyni !
  SEMMIKÉPP !!!
  Sem tovább .
  + Aeveleit nedvesiteni több alkalommal.
  Ha van pöndörödött levél annak a nedvesitêsével kezdeni .
  De azonnal !!!
  2. Lehetőség ;
  Többször kevés vízzel öntözni .Mert ha egyszerre sok vizet öntünk ( átfolyik a földön ) Nem tudja “felvenni ” a vizet.
  Ezek után nagyon figyelni a megfelelő öntözésre !
  Szerintem az 1 éjszakás ” áztatás + a levél nedvesités a jobb.
  Sikeres ” gyógyítást ” kívánok .

 7. Üdv! Azt szeretném kérdezni hogy nyáron a szabadban közvetlen napfényben érzi jól magát folyamatosan? Azaz a tűző napon? Köszönettel ?

  1. Kedves Laci!
   A citromfát nem szabad a tűző napon tartani, inkább a félárnyékot szereti.
   Üdvözlettel:
   Anna

 8. Kedves Anna! Mindenképpen teleltetni kell? Nem maradhat a szobában? Köszönöm válaszát! Tibor

  1. Kedves Tibor!
   A citrom teleltethető a szobában is, de a legjobb neki valamilyen hűvös helyen, mert a szobákban általában meleg és száraz a levegő a fűtés miatt, ez nem a legideálisabb körülmény számára.
   Üdvözlettel:
   Anna

 9. Kedves Anna!
  Van egy nagy citromfám, ebben az évben virágzott és termett először. Most október elején, van rajta néhány kis zöld citrom. De hol tartsan a fát, hogy ezek a gyümölcsök tovább érjenek? Normális esetben egy hűvös de világos télikertben tartanám. De nem fognak a citromok “megfázni” és lehullani ha a továbbiakban hidegben lesz a fa? Vagy legyen a normál (nem meleg) nappaliban? Van érdelme egyáltalán várni az érésre, vagy már eleve késő van ehhez? Előre is köszönöm a választ. Ági

  1. Kedves Ágnes!
   A szomszédomban lakó bácsinál van egy hatalmas citromfa, és télikertben (üveges) van egész évben. Télen csak annyit fűt a mellette lévő helyiségben, hogy ne fagyjon ott. A citromot minden évben január-február környékén szüreteli, tehát van rá esély, hogy még beérik, akkor is, ha télikertben telelteti át. A meleg szoba nem hiszem, hogy jót tenne a növénynek, nem fog ott jobban beérni a citrom. De mindenképpen kíváncsi lennék a tapasztalataira, kérem, írja meg nekem őket tavasszal.
   Üdvözlettel:
   Anna

 10. én is kérdezném, hogy ha dugványozva szaporítunk metszést követően, azt is be kell oltani?

  illetve, hogy a lakásban tartott teleltetés egy ismerősnél teljesen bevált.
  Neki már kb 1,2 m magas a fa, nagy dézsában. Ő inspirált bennünket is, annyit mondott:
  tavasszal terasz, télen bent, kevés vízzel.

  1. Kedves Péter!
   A dugványozással szaporított citrom bokrot nem kell beoltani, megfelelő tartási körülmények között általában három – négy éven belül termőre fordul. Nekem mindössze egy oltványom van, már több mint ötven éves, és nagyon sok példányt sikerült dugványozással szaporítani.
   Egyébként nem értem, miért beszélnek itt többen is citromfáról? A citrom nem fán terem. Ez egy bokor, egy tövises cserjeféle. Nem érdemes fa módjára kezelni és fa módjára metszeni, mert azzal gátoljuk a fejlődését.
   Kellő odafigyeléssel, megfelelő páratartalom és kevés, de éppen elégséges öntözés mellett valószínűleg magasabb hőmérsékleten, akár lakásban is teleltethető. De tapasztalatom szerint sokkal biztonságosabb alacsonyabb hőmérsékleten, de fagymentes helyen átvészelni a telet.
   Egyébként a citrom nagyon szívós cserje. Teljesen kiszáradtnak hitt, lombját hullatott példányok is képesek újra kihajtani és regenerálódni megfelelő körülmények között. Persze fejlődésükben megsínylik a rossz körülményeket.

 11. Köszönöm előre is.
  A fa mivoltára a wikipédiára alapozva használjuk:

  “Származása, élőhelye
  Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részein, Ausztráliában valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik. A 3-5 méteres fa gyümölcse (citri fructus) egész évben terem.”
  forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom

  ezzel egyidejűleg persze a rendszertani besorlásban mint FA, sehol nem szerepel:
  “Rendszertani besorolás
  Ország: Növények (Plantae)
  Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
  Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
  Csoport: Rosids
  Csoport: Eurosids II
  Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
  Család: Rutafélék (Rutaceae)
  Alcsalád: Citrusformák (Citroideae)
  Nemzetség-
  csoport: Citreae
  Nemzetség: Citrus”
  forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Citrom

 12. Magról ültettem, 2 db citromfát, és 1 db mandarinfát. már megnőttek kb25 cm esre. De csak egy hosszú száruk van, Szertném beoltatni őket, de nem tudom kihez fordulhatnék. Ebben szeretnék tanácsot kérni, esetleg valaki tudja? A választ előre is köszönöm.

  1. Ez engem is érdekel!
   Még picik a citromfácskáim, de nagyon gyorsan nőnek. Jövőre oltanám őket.
   Szívesen venném, ha valaki segítséget nyújtana ebben, mert fogalmam sincsen, hogy hova forduljak.

   Köszönettel: Sisi

 13. Az én citromfáim október végén november elején kezdenek virágozni. Ez vajon normális?

 14. Az èn citromom is novemberben kezdett el viràgozni,most màr 10 cm-es termések vannak rajta.Ez az első termésünk,bìzom benne,hogy nem fog lepotyogni.Lakàsban teleltetem meg a mandarint is egy ablakbeugrós rèszben úgy tűnik szeretik ?

 15. Kérdésem az lenne hogy teraszon a kis citromfámat hova tegyem?? most ültettem át nagyobb cserépbe és vinném ki a nagy teraszra. jó neki az egésznapos fény,akár tűző napfény.. vagy jobb neki a délelőtti fényű terasz és délután picit árnyékosabb?? nagyon köszönöm remélem túl éli hogy kiraktam a szabadba!
  Előre is köszönöm a választ

  1. Kedves Luca!
   Nekem évek óta kint van nyáron a szabadban, cserépben, tehát nem kiültetve, nagyon jól viseli akár az egész napos tűző napfényt is, de jó lehet a félig árnyékos hely is a számára.
   Üdvözlettel:
   Anna

 16. Kedves Anna,
  Azt szeretnem kerdezni,hogy mi a teendo ha a citromfam nagyon megnyult felfele.
  Mi ennek az oka? Metszem vissza a felfele nyulo agat? Elmult honapban legalabb 30-35 cm-t nyult.
  Elore is koszonom a valaszod.
  Udv.

  1. Kedves Lehel!
   Ha nagyon gyenge a hajtás, akkor nyugodtan vissza lehet vágni, de ha erősnek tűnik, akkor maradhat is (nehéz így látatlanban megmondani). A citrom jól tűri a metszést.
   Üdvözlettel:
   Anna

 17. Kedves Anna!
  Kérdésem, hogy mikor, milyen időjárási körülmények között érdemes kivinni a szabadba a citromfát? Most, április végén már lehet, vagy érdemes vele megvárni a nyár beköszöntét?
  Előre is köszönöm a választ.

  1. Kedves Andrea!

   Ahogy a fagyveszély elmúlik, ki lehet tenni a citromfát a szabadba, ez általában május közepe után esedékes, de időjárásfüggő (az enyém már kb. két hete kint van).
   Üdvözlettel:
   Anna

 18. Kedves Anna!
  Kérdésem lenne. A citromfáról lepotyognak az elvirágzás után a kis citrom-kezdemények. Mindjárt barna színük lesz,úgy gondolom zöldnek kellene lennie, és lepotyog. Mit rontok el?

 19. Kedves Anna,
  Koszonom a valaszod. A megnyult hajtas eleg eros, ugyhogy meghagyom nem metszem vissza.
  Koszonom a valaszod.
  Udvozlettel: Lehel 🙂

 20. Érdekelne hogyan történik a beporzás mert nálam mindig lepotyognak a kis gyümölcs kezdemények tisztelettel Lajos

 21. Én most ültettem magról, már 10 cm magas. Ez az első citromfám – mellesleg nem vagyok növény szakértő, nem nagyon értek hozzájuk
  Olvastam, hogy oltani vagy szemezni kell. Ezt hogyan s mivel kell?
  Előre is köszönöm a segítséget!

 22. Két éve ültettem a citromfát magról keltek, és most kb. 35 cm hosszúságúak, viszont csak nőnek és nem ágaznak. Most olvastam, hogy szemezni vagy oltani kell, hogy termést hozzon. A kérdés csak az, hogy hogy miből nyerjem a beültetendő rügyet vagy a beoltandó hajtást. Segítene valaki e fontos tényező megoldásához? Köszönöm!

 23. Az én csemeték még elég kicsi , még csak idén év elején kellettek ki . Teleltessem vagy jobb neki még a melegebb lakásban?

  1. Kedves Brigitte!
   Ha kicsik a csemeték, nem szükséges teleltetni őket, de a száraz levegőjű lakást ők sem szeretik.
   Üdvözlettel: Anna

 24. Kedves Anna. Van 3 oltott citromfám, kb 100-120 cm magasak. A telelőben 10-15 fok van most elkezdtek virágzani. Mit csináljak velük? Vigyem melegebbre és tápoldatozzam? Köszönöm.

  1. Kedves Zoltán!
   Mindenképpen otthagynám a fácskákat a telelőben, nem változtatnék az elhelyezésükön. Majd ha elmúlt a fagyveszély májusban, akkor tenném ki őket a szabadba.
   Üdvözlettel: Anna

 25. Kedves Anna!
  Ma kaptam egy kb 7 éves citrom bokrokat, ami aktívan termett, s 2 érett citromot szedtem ma le róla!
  Át kell ültetni, s úgy olvastam ez az időszak pont alkalmas rá! Így holnap veszek földet, lótrágyám van!
  Olvastam a folyamatos tápoldatozásról cikkében…
  Pontosan milyen táp felel meg neki?
  Köszönöm ha válaszol!
  Szép estét!
  Németh Gabriella

 26. Kedves Anna! Tavaly ajándékba kaptam egy citromfát, volt már termése is. Kb. 1-2 hónapja ragacsos lett a levele és a levél alján nagyon apró barna dolog van a levél erezetén. letörölgettem tetüírtó folyadékkal, de 3 nap után újra ragacsossá váltak a levelek. Mit tegyek? Mivel permetezzem? Kérem válaszát! Köszönöm szépen!

  1. Kedves Marika!
   A leírása alapján pajzstetűre gyanakszom, amitől igen nehezen lehet csak megszabadulni. Gazdaboltban kérjen rá vegyszert, előfordulhat, hogy több alkalommal is kezelni kell majd a növényt.
   Anna

 27. Kérdésem a lenne,hogy ilyen melegben károsodik-e Citromfa. (39°C – 40°C)

  1. Kedves Sándor!
   A citromfa alapvetően meleg éghajlaton él, így nem károsodik ebben a nagy melegben sem. Nekem is tűző napon áll a cserepe egész nyáron, nem tapasztaltam, hogy ellenére lenne a növénynek.
   Anna

 28. Egy kérdésem lenne, a fóliahazbol hoztam be most a citromfat,most kezdett viragozni, de az össze virág le hullott mit lehet tenni ellene, szoba hőmérsékleten van? Köszönöm a választ!

  1. Kedves Sándor!
   A citromfánál gyakori jelenség, amit Ön is leírt, hogy amikor kintről bevisszük a szobába, szobahőmérsékletű helyre, ledobja az addig hozott virágait, sőt sok esetben a levelei nagy részétől is megszabadul ilyenkor. Sajnos, ha a lakásban teleltetjük, ez ellen nem igazán tudunk tenni, a legjobb lenne számára egy fűtetlen, de világos helyiségben való teleltetés, ahol nem fagy egész télen.
   Üdvözlettel: Anna

 29. Üdv
  Lenne egy kérdésem:2018-ban vettünk cirtomfát.Ugyan idén fogjuk őket átültetni,de még mindig nem teremtek,pedig már túl vannak a 3.elágazáson is. Mi lehet az oka annak,hogy nem virágzik és nem terem a citromfánk? Mert mi szoktuk öntözni is,de még mindig nem teremnek. Nagyon szépen köszönöm a választ. Üdvözlettel:Richárd

  1. Kedves Richárd!

   Nagyon fiatal citromfáról van szó, valószínűleg ezért nem termett még, illetve a terméshozás nagyban függ a tartási körülményektől is. Mindenképpen türelemre inteném ezzel kapcsolatban. Személyes tapasztalatom (nekem 5 éven van citromfám), hogy nálunk nem terem minden évben, az 5 év alatt egyszer termett, mégpedig abban az évben, amikor lótrágyával kevert földbe ültettem át tavasszal. Valószínűleg több tényező együttes hozzáállása szükséges, hogy szép termésekkel hálálja meg a gondoskodást.
   Üdvözlettel:
   Anna

  2. A fagyok elmúltával kitenni a szabadba, fagyok előtt bevinni. Elvileg -4C* bírja. Sőt. Van egy amti dugványozottként kaptam, 3 éve -12C* éjszaka nyitva maradt a garázs és bár akkor elfagyott, mégis újra hajtott és terem. Az oltottak viszont csak oltás alatt hajtottak (lime, narancs, azok már csak vannak a lime télálló citromba volt oltva, azóta kinn telel, 2m magas, a narancs is szép, ősszel vissza is vágtam, hogy be tudjam vinni, de már nem lesz termő. A kérdésre a válasz a tápoldat és az öntözés, rengeteg víz kell nekik. Napi 2-3 litert felszívnak. Ja és dugványoztam a termő citromról, tavaly előtt, volt, ami már azon a télen virágot hozott és tavaly nyáron is egy. Most kettőn van virág, pedig 20cm az egész növény.

 30. Kedves Anna!
  Mikor kell a termést “leszüretelni”? Egész télen rajta maradt vagy 20-25 citrom. Most már kivitem az udvarba de még nem szüreteltem le. Szép sárga a termés de vannak nagyobb és kisebb citromok is.
  Üdvözlettel, Karcsi

  1. Kedves Karcsi!
   Február környékén már le lehet szüretelni a citromfa termését, de mindenképpen akkor, ha már beértek a gyümölcsök.

   Üdvözlettel:
   Anna

  2. Nekem azt mondták, akkor szedjem le, amikor könnyedén le lehet tépni. Igazából, ha sárga, már szedhető, én akkor veszek le róla, amikor kell valamihez.

 31. Hali! A gyökérgolyvának és a túlöntözésnek semmi köze egymáshoz. A gyökérgolyva (Agrobacterium tumefaciens) egy fertőző betegség, sérüléseken keresztül fertőz. A túlöntözéstől pedig lényegében megfulladnak a gyökerek, aztán úgy lankad a növény mintha száraz lenne a földje…
  A dugványozásnál fontos a laza, levegős közeg pl. tőzeg, homok. Egy tömör, vagy vízzel erősen túltelített talajban könnyebben elrothad a dugvány. Ha a hajtásnövekedés szépen megindul, akkor már van gyökér is!

 32. Szép Napot !! Áprilisba kaptam a citromfát szeretném meg kérdezni hogy ilyenkor mi a teendőm hogy gondozzam hogy kell locsolni mire figyeljek ? Ma pár levél le eset az mitől van és van rajta termés az természetes kis citrom csemeték vannak rajta ? Most is kellene metszeni ? Lakásba tartom . Válaszokat előre is köszönöm

 33. Sok éves citromfámat tavasszal átültettem. Most 18db zöld citrom van rajta. Kb. 3-4cm-esek. Remélem beérnek. A levelek kicsit sárgák, nem mindegyik. Néha tápoldatozom, de lehet, hogy mással kellene. Kérek segítséget!

  1. Kedves Judit!
   A citromok február környékén szoktak beérni, tehát nem kell aggódni, ha most ősszel még nem érettek. A citromfa meghálálja, ha átültetéskor szerves trágyát (lótrágya) keverünk a földjébe, ha tápoldatot használ, akkor mindenképpen olyat válasszon, amely ehető növényekre van kifejlesztve.
   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gyöngyvessző

A tollasgyöngyvessző és a tollasbajnóca tulajdonságai, gondozása

Következő cikk
tollborzfű

A díszfüvek fajtái, gondozásuk és gondoskodás a téli fagykárok elkerüléséért

Kapcsolódó cikkek