Home Gyümölcs A citromfa jellemzői, gondozása, metszése, teleltetése, szaporítása és kártevői

citromfa
Tetszett a cikk?

A citromfa (Citrus limon) mediterrán növény, gyümölcse hazánkban is évtizedek óta hódít, és valljuk be, nehéz lenne elképzelni a reggeli teát nélküle. A citrom termesztése idehaza is elindult néhány évvel-évtizeddel ezelőtt hódító útjára, ma már a legtöbb hobbikertész megpróbálkozik otthonában a citrom termesztésével, vagyis a citromfa gondozásával.

citromfaA citromfa jellemzői

A citromfa haszonnövényként való termesztése igen régre, i. sz. 700-as évekre nyúlik vissza, az arab kereskedők közvetítésével jutott el Európába, ahol a mediterrán vidékeken voltak számára kedvezőek az éghajlati és időjárási viszonyok, így máig főleg Dél-Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban termesztik. Ezeken a helyeken a szabadban tartható egész évben, és egy kifejlett példány akár 6 méterre is megnőhet. Virágai fehér, ötszirmú, igen illatos virágok. Lombozata örökzöld. A nemesítéseknek köszönhetően ma már sokféle citrommal találkozhatunk.

A citromfa gondozása

A magyarországi nyarak is lehetővé teszik, hogy citromfát neveljünk, csak a téli elhelyezéséről kell gondoskodnunk. Nyáron tehát kitehetjük a kertbe, erkélyre napos helyre. Ültessük dézsába, nagyobb virágcserépbe, hogy könnyen tudjuk mozgatni. Válasszunk számára jó minőségű virágföldet, elsősorban kötöttebb földet részesítsünk előnyben és ha tehetjük, minden tavasszal trágyázzuk meg lótrágyával, mert ez elősegíti a virágképződését.

Nyáron rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk, a téli időszakban elegendő hetente egyszer öntözni. Tartózkodjunk a túlöntözéstől, mert a növény könnyen elpusztul, ha sokáig áll a cserepében vagy az alatta lévő tálkában a víz.

A fiatalabb növényeket évente ültessük át, az idősebbeket elegendő két-három évente tavasszal, amíg nem fejleszt hajtásokat.

citromfa

A citromfa metszése

A citromfát február-március hónapokban metszhetjük, amikor a hajtásképződés még nem indult be.

Először is távolítsuk el a sérült, beteg, elhalt részeket, hajtásokat. Mindig figyeljünk a helyes koronakialakításra, távolítsuk el a lefelé hajló, vagy befelé nyúló, és a többit keresztező ágakat.

A meglévő ágakat metsszük vissza 5-6 cm-re a hajtáscsúcstól, úgy, hogy több hajtáskezdemény maradjon rajta. Levághatjuk a régi, elöregedett leveleket is, így több hajtásra buzdítjuk, de a fiatal leveleket hagyjuk a növényen.

A citromfa teleltetése

Ősz végén, mielőtt beköszöntenek az első fagyok, teleltetni visszük a növényt. Legjobb, ha 6-8 C fokos helyiségben telel, de a hőmérséklet ne menjen 15 C fok fölé. Nagyon fontos, hogy télen is elegendő fényt biztosítsunk a növény számára, és párásítsunk is körülötte. Jó, ha tudjuk, hogy a citromfa a nem megfelelő téli körülményekre (például nincs elég fény, meleg a levegő, száraz a levegő) a levelei lehullatásával válaszol. Némi téli levélhullás ugyan természetes folyamat, de a rossz körülmények miatt a citromfánk akár teljesen fel is kopaszodhat. Fontos, hogy ebben az esetben se dobjuk a komposztra a növényt, hiszen tavasszal újra ki fog hajtani.

Télen ne tápozzuk, és az öntözési adagokat is csökkentsük minimálisra, épp csak annyit öntözzük, hogy ne száradjon ki a növény.

Tavasztól kikerülhet a szabadba, és kezdhetjük újra tápozni, öntözni. Az első hajtásokat érdemes visszametszeni, így nyárra sűrűbb lombozatot fog fejleszteni.

A citromfa virágoztatása, szaporítása

citromfaA citrom magjait áztassuk be egy-két napra vízbe, majd ültessük el őket laza földbe. A cserepeket tartsuk melegen és nyirkosan. Meglehetősen egyenlőtlenül csíráznak, ezért legyünk nagyon türelmesek. Ha a növénykék már elég nagyok, ültessük át őket kötöttebb földbe.

Tudnunk kell, hogy a magról ültetett citromfa nem fog virágozni és termést hozni, azt 1-2 éves korában be kell szemezni vagy oltani. Fontos a jó oltóvessző vagy szem, a szemezést ill. oltást a növekedési időszakban végezzük. Az így beoltott citromfák ugyanolyan termést hoznak, mint az anyanövény és gondozásuk is azonos.

Általában a citromfa a 2.-3. elágazás után hoz virágot, termése egy év alatt érik be.

A citromfát szaporíthatjuk még dugványozással is, ehhez vágjunk le 2-3 leveles, 10-12 cm-es hajtásvégeket (pl. metszéskor) a növényről, és ültessük őket sűrűn laza, savanyú talajba. Öntözzük meg őket, és takarjuk le fóliával a cserepeket. Árnyékos helyre tesszük őket. Nyár végére meggyökeresednek elég jó arányban, ekkor szétültethetők és napos helyre állíthatók.

A citromfa betegségei, kártevői

Ahogy már említettük, a citromfa érzékeny a túlöntözésre, ez a pusztulását is okozhatja, hiszen megtámadhatja a gyökérgolyva.

Ha meleg helyen (pl. lakásban) teleltetjük, akkor pajzstetvek jelenhetnek meg a levelein és a szárain, ilyenkor elkerülhetetlen a vegyszeres permetezés.

Hasonló cikkek
13 replies to this post
 1. Kérdésem lenne:
  Pont a téli bepajzstetvesedés pánikjában vagyok. Milyen vegyszert édemes használni, ami nem vegyszerkönyv köteles?

  • Kedves Bence!
   A pajzstetvesedés leggyakoribb ilyenkor télen, ami főleg a növény számára túl meleg helyen tartásából adódik, rakja kevésbé fűtött helyiségbe, mert a melegen szaporodnak legjobban. Érdemes szappanos vízzel permetezni a növényt, ez nem árt neki, emellett hatásos, ha egy vizes vatta segítségével ledörzsöli róla a pajzstetveket.
   Üdvözlettel: Anna

 2. sziasztok! kerdesem lenne ,most februarban szepen hozza a viragokat, es termes is van rajt de mikor kb 1-2cm es lesz leesik , miert? mit lehet tenni ellene?

 3. Ha kicsi a citromfa, a kádba vagy zuhanyzóba beállítva szódabikarbónás vízzel többször is le kell fújni. 1 liter langyos vízhez két mokkáskanál szódabikarbónát teszünk, és jól befújjuk a citromfát. A lakásba mérgező anyagot nem javaslok. Ha nem fér be a fa a fürdőszobába, terítsen fóliát a fa köré, és minden oldalról alaposan fújja le. Legalább 3-4 alkalommal meg kell ismételni, amíg a tetű lenem pereg róla. Ezzel a módszerrel nem megöljük, hanem kiszárítjuk a kártevőt.

 4. Egy banálisnak tünő kèrdèsem van. Mikor locsoljuk felülről, mikor pedig a tálcából a citrus fèlèket.

  • Kedves Péter!

   A citrusfélék nem érzékenyek arra, hogy honnan kapják a vizet, így mindkét megoldás elfogadható az esetükben. Én általában felülről öntözöm őket, ilyenkor nyáron a citromom odakint van, ahol éri az eső is, úgy tűnik, szereti.
   Üdvözlettel:
   Anna

 5. Napos helyen áll nyáron a kis fám, cserépben, reggelente öntözöm. Sajnos nyaralás után hazaérve (bár 1-2 alkalommal ismerős meglocsolta, de nem naponta) a leveleit elszáradva, összepöndörödve találtam, pár nap múlva le is estek. Valószínűleg árnyékosabb helyen kellett volna töltenie azt az egy hetet. Most árnyékba tettem, várom a csodát…. Mit tehetek érte? Maga a növény nem száradt ki teljesen, de alig maradt rajta levél. 🙁

   • Kedves Kert Anna! csak azt szeretném kérdezni,hogy a dugványról szaporitott citromot is be kell oltatni? köszönöm a választ,üdv,Holec Mária

 6. Üdvözlöm !
  Tôbb lehetôség van ; Haa akora a cserép h. + Lehet emelni és bele lehet állítani egy másik edênybe bele kell rakni h.tele

  Lehese önteni vízzel és így el lepje e a földet a víz .
  Tele kell önteni és ;
  Max
  !!! 1 ESTÉRE ( MAX ) !!!!!!
  Benne kell hagyni !
  SEMMIKÉPP !!!
  Sem tovább .
  + Aeveleit nedvesiteni több alkalommal.
  Ha van pöndörödött levél annak a nedvesitêsével kezdeni .
  De azonnal !!!
  2. Lehetőség ;
  Többször kevés vízzel öntözni .Mert ha egyszerre sok vizet öntünk ( átfolyik a földön ) Nem tudja “felvenni ” a vizet.
  Ezek után nagyon figyelni a megfelelő öntözésre !
  Szerintem az 1 éjszakás ” áztatás + a levél nedvesités a jobb.
  Sikeres ” gyógyítást ” kívánok .

 7. Üdv! Azt szeretném kérdezni hogy nyáron a szabadban közvetlen napfényben érzi jól magát folyamatosan? Azaz a tűző napon? Köszönettel 🙂

Válasz