fruit tree

Tavasz a gyümölcsösökben

Az enyhe tél után lassan-lassan elérkezik a tavasz. Szirmot bontott a hóvirág, ibolya, már a krókusz is virít a kertekben. Ideje megkezdeni a gyümölcsfák „karbantartását” is. Annál is inkább, mivel a duzzadt rügyek pattanásig feszültek, várva, hogy a melengető nap sugara életre hívja virágaikat.

A gyümölcsfák, még ha egyetlen almafa képében is, nem hiányozhatnak kertünkből, mivel ők a paradicsomi élvezet szimbolikus megtestesítői. Terméseik ősidőktől fogva a termékenység és az élet jelképei.

fruit tree

Egy gyermek egy fa

Valamikor hajdan divat volt a gyümölcsfák tisztelete jeléül, gyermek születésekor gyümölcsfa csemetét ültetni, ami éveken-évtizedeken keresztül együtt cseperedett a felnövő gyermekkel, összetéveszthetetlen egyéniséggé fejlődve, a gyermek is, a gyümölcsfa is a maga módján. Napjainkban hála legyen, ez a szokás kezd újra divatba jönni.

Tavasszal mikor a virágzó alma, körte, cseresznye, meggyfa „menyasszonyi ruhába” öltözik, s a méhek zsongását hallgatva, az emberi lélek is megtisztulva várja az élet csodálatos megújulását,  a kikelet kibontakozását.

Kerüljük a vegyszerek használatát

Kezünkben a döntés lehetősége, hogy a tavaszi metszés elvégzése után soron következő növényvédelmet mechanikusan, vagy biológiai szerekkel kívánjuk elvégezni. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya is, de ha törekszünk a biotermékek előállítására, akkor érdemes a mechanikai, azaz a vegyszerek nélküli védekezést alkalmazni.  Nem véletlenül olvashatjuk a permetszerek  csomagolásán , a méreg figyelmeztetést.

Mint minden más, ezen a területen is nagyon sok a kínálat, rengeteg féle permetszer van forgalomban, melyből választhatunk, hogy védekezés szempontjából melyek segítenek legjobban a kártevők távoltartásában.

Azonban, ha  el akarjuk kerülni a méreganyag szervezetünkbe való jutását, jó szívvel alkalmazhatjuk a humuszban gazdag, állandó takaróval védett fakorong alkalmazását, mely segíti a növény egészséges növekedését. A szakszerű metszés, a kiegyensúlyozott tápanyagutánpótlás, javítják az ellenálló képességet, erősítik a gyümölcsfa egészségben tartását, így elkerülhető lehet a vegyszeres permetezés. Megelőző védekezés lehet még a kéreg vagy a fatörzs kenése is. Jó hatása van a levéltetvek elleni védekezésnek, ha a gyümölcsfák alá sarkantyúkát ültetünk.

Védelmet nyújthat még a fáknak a kártevők behatolása ellen, ahol a fűrész mélyebb nyomot hagyott a fán, a keletkezett sebet vályogpéppel, vagy sebviasszal bekenjük. Így a sebeken keresztül nem jutnak be a kártevők, nem pusztítják a fát.

Gyümölcsfogyasztás már a fa alatt!

Egyik legnagyobb előnye a biogyümölcs termesztésének, hogy a dúsan termő nyár ízvilágát már a fa alatt élvezhetjük, amikor az illatos dús gyümölcstermést akár mosatlanul is kóstolgatva gyönyörködünk munkánk eredményében.

Gyerekeinkkel, unokáinkkal körbeállva, jóízűen kóstolgatva élvezzük a nyár édes gyümölcseinek ízét és illatát.

Büszkeség tölti el a kert gazdáját, mert a természet gazdagon, maradéktalanul meghálálja a gondos kezek munkáját.

Total
0
Shares
1 hozzászólás
  1. Köszönöm szépen a részletes ismertetője, nagyon hasznosnak találok minden részletet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
zöldbab vetése

Zöldbab mag ültetése, vetése és gondozása

Következő cikk
káposztaföld

Káposztafélék a konyhakertekben

Kapcsolódó cikkek