Home Gyümölcs A szőlő (Vitis) kártevői és a kártevők elleni védekezés

Tetszett a cikk?

A szőlő egyik leggyakoribb kártevői a rovarkártevők, melyek között vannak azok, amik az ország területén régóta károsítanak és vannak az utóbbi években megjelent invazív fajok. Sajnos ezeket a fajokat az ország területén egyre több helyen mutatták ki. A szőlő rovarkártevői elleni védekezés nem kis feladat, komoly kihívás elé állítja a szőlő termesztőket. A kártevők és kórokozók elleni védekezés sikere nagymértékben befolyásolja a termés mennyiségét, minőségét. A szőlő rovarkártevői között megtalálhatók a : lepkék, ezen belül a szőlőmolyok, a bogarak, cserebogarak, harlekinkatica, a pajzstetvek, a szőlőgyökértetű, a kabócák, a tripszek.

A szőlőmolyok kártétele

A szőlőben két szőlőmoly kártevő ismert, az egyik a Tarka szőlőmoly (Lobesia botrana), a másik a Nyerges szőlőmoly (Eupoecilia ambiguella). Mindkét kártevő a szőlő generatív részeit károsítja, a tarka szőlőmoly a szárazabb, melegebb éghajlatokat, míg a nyerges szőlőmoly a csapadékosabb, hűvösebb hegyvidéki területeken támad jobban. Tömeges szaporodásuk tíz évenként fordul elő. Védekezni ellenük az ültetvénybe kihelyezett feromoncsapdák segítségével lehet

A szőlőilonca (Sparganothis pilleriana) kártétele

Tömegesen tíz-tizenkét évente szaporodik fel, a termőrészek károsítása mellett főleg a leveleket rágja. Hernyói a rügyeken apró kicsi mélyedéseket fúrnak tavasszal, majd a friss hajtásokat támadják. Védekezésképpen a kisebb szőlőskertekben törjük le a károsított rügyeket és a hernyókat pusztítsuk el. Nagyobb területen célszerű Dipel készítményt alkalmazni.

A kormospille (Theresimina ampelophaga) kártétele

Hazánk déli részén, az ország melegebb szőlővidékein károsító faj. A hernyók már kora tavasszal elkezdik a rügyek belsejét rágni. Az idősebb lárvák május-júniusban súlyos károkozást okoznak, képesek a szőlő leveleit tarrá rágni. Nappal ritkán, általában éjszaka táplálkoznak. Védekezésképpen a tőkék lemosó permetezésével elpusztíthatjuk a kormospille gubóban telelő hernyóit.

A szivarsodró eszelény (Byctiscus betulae) kártétele

A bogarak főbb tápnövénye a szőlő, de károsít más gyümölcsöt is. A tojásrakás idejét a szivarrá sodródott levelek jelzik. A rügykártételt megakadályozhatjuk, ha áprilisban a tőkére felmászó imágókat lerázzuk. Rügyduzzadáskor rezes lemosó kezelés alkalmazása szükséges. Kisméretű fertőzésnél lombosodás után a szivarokat szedjük össze és égessük el.

A cserebogarak kártétele

A cserebogár fajok közül a zöld (Anomala vitis) és rezes (Anomala dubia) cserebogárnak csak az imágói károsítják a szőlő leveleit. Az erdei (Melolontha hippocastani) cserebogárnak nagyobb a jelentősége, mivel nem csak a bogarak, hanem a lárvák is veszélyeztetik az ültetvényeket. Minél nagyobb egyedszámban és minél fejlettebbek, annál nagyobb kárt okoznak. Tömeges kártételüket a foltokban előpusztult, elhervadt hajtású növények jelzik. A lárvák ellen gombaölő szerekkel, a bogarak ellen fénycsapdák kihelyezésével védekezhetünk.

A harlekinkatica (Harmonia axyridis) kártétele

Ezek a ragadozó állatok sokkal több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak. A sokszínű katicabogarat biológiai védekezésre használták Amerikában, a levéltetvek, pajzstetvek levélbolhák karbantartására. Az őshonos katicabogár lárváit is fogyasztják, tömegesen elszaporodva a sérült bogyókat rágják, feldolgozás során kesernyéssé teszik a bor ízét.  Évente létrehoznak három-négy nemzedéket, szüretkor a szőlőfürtökbe húzódnak, csoportosan telelnek épületek belsejébe vonulva. Sajnos elpusztításukra még nem találtak megfelelő módszert.

Válasz

HÍRES KERTEK

Nemrégiben indítottuk el új sorozatunkat, amelyben olyan hazai kerteket szeretnénk Olvasóinknak bemutatni, amelyek inspirálóak lehetnek számunkra, és a saját kertjeink kialakításában is hasznos tanácsokat,...