A szőlő (Vitis) további kártevői

A szőlőültetvényekben a lepkefajok mellett nagyon sok kárt tudnak okozni az egyenlőszárnyúak családjához tartozó pajzstetvek, kabócák és tripszek is. A pajzstetvek a növények élő szöveteibe juttatják be váladékukat, mellyel növekedési rendellenességet, a növényi nedvek szívogatásával pedig a gazdanövény nedvveszteségét, pusztulását idézik elő. A pajzstetvek közül legnagyobb egyedszámban a teknős pajzstetű fordul elő. Ezek a károkozók a szőlő mellett az akácot is fertőzik. Lárva alakjában telelnek át a szőlővesszőkön és idősebb tőkerészeken, és tavasszal ivaréretté válnak. A leveleket szívogató új lárvák júniusban jelennek meg.

A gyapjas pajzstetű levélsodró vírusokat terjeszt, melynek a megtermékenyített nőstényei telelnek át az idősebb fás részeken és a petéiket tavasszal rakják le. A juharpajzstetűnek lárvái telelnek át, és júliustól egészen őszig táplálkozik a leveleken.

A pajzstetvek elleni védekezés

A kártevők száma a szőlőben a metszés során levágott pajzstetves vesszők eltávolításával valamint a levágott nyesedék elégetésével lehetséges. Csökkenthetjük a kártevők számát, ha drótkefével vagy drótkaparóval megtisztítjuk a tőkéket. Előrehaladott fertőzésnél a további egészséges tőkék megvédése érdekében, célszerűbb, ha az egész tőkét kivágjuk. Fontos, hogy nyugalmi időben megtörténjen a növényolaj tartalmú oldattal való lemosó permetezés is.

A szőlőgyökértetű vagy filoxéria károsítása a szőlőben

Európába a gőzhajózás idején jutott át Amerikából. A károsító fejlődési ciklusa két év alatt megy végbe föld feletti (levéllakó nemzedékei) és földalatti (gyökérlakó nemzedékei) körforgásszerűen. Az amerikai szőlőknek a gyökerén is, míg az európai szőlőknek csak a gyökerén tud kifejlődni. A gyökérfertőzés a főgyökerek fejlődését akadályozza, a gyenge hajtások elpusztulnak, a tőke néhány év alatt kipusztul. A föld feletti alak a szőlő leveleinek bőrszövetén keresztül juttatja be mérgező nyálát a levélbe, mellyel sejtburjánzás előidézés következik be. Az európai szőlőknél a filoxéria szívósertéi a gyökér laza felépítése miatt a tengelyig hatolnak, míg az amerikai szőlőfajták tömör szerkezete a filoxéria támadásának ellenáll. Védekezés szempontjából a megelőzés a legfontosabb, mert nincs engedélyezett készítmény a talajfertőtlenítésére. Permetezéssel május közepétől a téli tojásból lárvakelés idején ajánlott a védekezés. Nagyon hatásos készítmények a fokhagyma olajos permetlé, a csalánfőzet, a folyékony mosogatószer és a káliszappan vizes oldatai.

A kabócák kártétele a szőlőben

A kabócák szívogatásukkal gyengítik le a haszonnövényeket, de ami súlyosabb kárt okozhat az, hogy terjesztik a fitoplazmás betegségeket. A szőlőn élő kabócák az amerikai szőlőkabóca, amerikai lepkekabóca, szarvas kabóca, szőlőkabóca és a sárgalábú recéskabóca. Ezek közül a legnagyobb problémát az amerikai szőlőkabóca elszaporodása jelenti. A kabócák ellen ugyanúgy védekezhetünk, mint a pajzstetvek ellen, valamint nyomon követhetjük terjedésüket, ha ragacsos lapokat helyezünk ki a szőlőben.

A tripszek kártétele

A szőlőn élő legfontosabb tripszfaj a növényi szöveteket szívogató szőlőtripsz. Rügyfakadást követően korábban jönnek elő, mint az atkák. Két nemzedékük alakul ki évente, petéiket a növények bőrszövete alá helyezik. Telelni a kéregrepedések alá vagy a rügyek pikkelyleveleibe húzódnak a kifejlett egyedek. Rügyfakadás időpontjában a még nyugalmi állapotban színcsapdás megfigyelés lehet célravezető. Kora tavasszal káliszappanos permetezés is segíthet a védekezésben.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A szőlő (Vitis) kártevői és a kártevők elleni védekezés

Következő cikk

A szőlő felhasználása, feldolgozása és tárolása

Kapcsolódó cikkek