A szőlő felhasználása, feldolgozása és tárolása

A szőlő egyik legrégebben ismert gyümölcsünk, amely a gyümölcsök között az egyik legkülönlegesebb és talán legfontosabb helyet foglalja el. Számos példabeszédet olvashatunk a szőlővel kapcsolatban már a Szentírásban, az Ószövetségben és az Újszövetségben is.

Milyen hatása van a szőlő fogyasztásának?

A szőlő napjainkban is ugyanolyan hatással bír, mint amivel a történelem során az emberiség életet adó ásványi anyagokban egyedülállóan gazdag termése. Gyógy hatóanyagait tekintve a jelenlegi táplálkozástudomány gyógyerejét leghatékonyabbnak a szív-és keringési betegségekben tartja. Segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában a szívizmok rugalmas működésében mivel tisztítja az erek falát. Szinte nincs olyan gyógy hatóanyag, mely nem lenne benne megtalálható a sok C-és B-vitaminon át a boiflavonoidokig. A szervezet általános erősítője, fogyasztása epére, májra jótékony hatású, tisztítja a légutakat, a tüdőt.

A szőlő magja préselt magolaj formában az agy működését befolyásolja pozitívan, segíti a szellemi frissesség megőrzését. Véd a baktériumok és vírusok fertőzése ellen, segít a daganatos betegségek megelőzésében. A szőlő a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs a lédús gyümölcsök között.

A szőlő felhasználása

A szőlőnek rengeteg színű és ízű fajtája ismert, az apró szemű fajtától a csemegeszőlőig, a bor és csemegeszőlőtől a kettős hasznosítású fajtákig. Rendkívül gazdag tápanyagforrás, nyersen fogyasztva és feldolgozott formában is. Könnyen emészthető frissítő gyümölcs, illetve a borászat legfontosabb alapanyaga évszázadok óta. Egy fürt szőlő vagy egy frissen préselt szőlőlé mindennap fogyasztható. Minél sötétebb színű a szőlő a szervezet számára annál értékesebb, hiszen a színes szőlő antioxidánsokat tartalmaz. A biológiailag fontos hatóanyagok a szőlő héjában és a magban található, ezért a magnélküli fajtákat kerüljük, akár vásárláskor, akár termesztéskor.

A szőlőt a nyers fogyasztás és borkészítés mellett, még számos formában lehet hasznosítani, illetve felhasználni. Készíthetünk akár színes, akár fehérszőlő szemekből befőttet.  Tartósíthatjuk cukorban, kiválóan alkalmas dzsem készítésére. Szőlőlekvár csak szőlőből vagy birsalmával vegyesen. Facsarhatunk szőlőlevet belőle, tartósíthatjuk cukor szirupban. A szőlő hűtőben tárolva egy hétig is eláll, de tárolhatjuk télire eltéve szitára vagy szűrőre rakva. Tartósíthatjuk a szőlő levelét üvegben elrakva későbbi felhasználásra.

A szőlő konyhai felhasználása

A különböző szőlőfajtákat érdemes kipróbálni a konyhában is. A konyhai felhasználás előtt azonban magozzuk ki a szemeket, nehogy megkeserítse az ételünket. A szőlőből főzhetünk levest, magas víztartalmának köszönhetően alkalmas erre a célra. Nagyon jól illik a szőlő könnyű zöld vitamin saláta közé keverve, illetve a kék otelló szőlő kiváló lekvár alapanyag. Desszertekbe keverve vagy sütemény ízesítéseként is jó kiegészítő lehet a konyhában.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A szőlő (Vitis) további kártevői

Következő cikk

A befőzés hagyományai

Kapcsolódó cikkek