galagonya

Természetünk kedvelt sövénycserjéi

Szép, és egyben nagyon fontos szerepe van a sövénycserjének ahhoz, hogy az erdőtakaró védelme a természetben kiegyensúlyozott legyen. A Teremtés gazdagságát jelzi, hogy nagyon soknak van közöttük gyógyító hatásuk, ehető gyümölcsük, melyek közül sokuk az almafélék családjába tartozik. Igazából közeli rokonságban vannak a termesztett gyümölcsfákkal.

A vadrózsa vagy csipkebogyó (Rosa canina)

vadrózsaErről a növényről elmondható, hogy egyik legszebb növénye a természetnek. Olykor magányosan egy gyep közepén, máskor más egyéb növénnyel társulva találjuk. Sátrat alkotva az ágai termésekkel megrakodva hajolnak a földig. Madarak kedvenc fészek helyei, de tüskéi miatt az állatok nem szeretik. Az ég madarainak termésük kedvenc csemegéje, főleg késő ősszel, amikor a dér már megcsípi, és a gyümölcshúsa megpuhul. Megpihennek rajta hosszú útjuk közben a vándormadarak is és jóllaknak.

Májusban nyíló virágai ezernyi rovarnak kínálnak táplálékot. A gyógynövény gyűjtőknek valamikor régen, ősszel egy megélhetési forrást jelentett bogyóinak begyűjtése.

Egy legelő közepén magányosan álló bokor, megihleti és megállásra kényszeríti a természetjárót, hiszen szemet gyönyörködtető az alakja és formája.

A vadrózsa az embernek is kínálja gyümölcseit, melyben a C-vitamin tartalom bőségesen megjelenik a szép piros terméseiben. A fagyokat nem szükséges megvárni, már szeptemberben meg lehet kezdeni szedését. Szobahőmérsékleten kiterítve lehet szárítani.

Ha sövényt akarunk belőle kertünkben és nem jelent meg magától, akkor begyűjtött terméseiből szórjunk el úgy, hogy a madarak ne férjenek hozzá. A vadrózsa nagy helyet igényel a kertünkben, kilóg a többi sövény közül.

Mire jó a csipkebogyó?

Termését langyos vízbe áztatva, leszűrve kiváló savanykás ízű teát készíthetünk belőle. Minden nap fogyaszthatjuk, biztosítva a napi C-vitamin szükségletünket.

csipkebogyó

Készülhet belőle lekvár és bor is. Erősítő és élénkítő hatással van az emberi szervezetre, szervezetünk védekező képességét támogatja.

A galagonya (Crataegus monogya)

A galagonyát valamikor régen még oltáshoz használták alanynak. Őszi lombhullás idején mintha apró almák lennének a narancsbarna fényes ágain. A rigók a cinegék kedvenc eledele télen, nyüzsögnek rajta a madarak.

Felhasználása

A galagonya termése teaként enyhe szíverősítő hatású, segíti az izmok regenerálódását, de csökkenti a stressz hatását is.

A virágzó hajtáscsúcsok begyűjtésének ideje májusban kezdődik, melyet árnyékban kell szárítani. A galagonyának nagyon szúrós ágtövisei vannak, melyeket könnyen le tudunk pattintani (hasonlóan az akácéhoz).

A mézek a virágról nagytömegben gyűjtenek, így a galagonya a vegyes mézben is megjelenhet.

A kökény (Prunus spinosa)

kökényKis alacsony cserje, legelők szélén, erdők mellett, régi utak mellett található növény. Szerényen meghúzódik a galagonyák árnyékában. Ősszel a hamvas kék kerek termései színük miatt kitűnnek a többiek közül. Virágzását kísérhetik tavaszi fagyok, de ha meleg az április csodás a virágzásának gazdagsága. Télen terméses ágai vízbe állítva képesek kivirágozni. Valamikor régen a szegények karácsonyfájának tartották, díszítették almával, dióval.

Fogyasztani legjobb akkor, amikor a megcsípi a dér, ekkor megpuhul és veszít fanyar ízéből és édesebb lesz. Erről tanúságot hallhatunk, Móra Ferenc Kincskereső Kisködmön című csodálatos történetéből.

„Jó az – mosolyodott el a bice-bóca -, csak sok legyen belőle. A rigók is szeretik.”

Felhasználása

Készíthető belőle kökénylekvár, melyet cukorral vagy mézzel sűrítve kell elkészíteni. Nagyon ízletes a kökényből készült pálinka is.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
peach

Az őszibarack környezeti igényei és jelentősége

Következő cikk
homoktövis

A természet tüskés csemegéi

Kapcsolódó cikkek