A guava (Psidium guajava) jellemzése, gondozása, szaporítása

Egy kifejezetten konzervalapanyag, amit talán kevesen ismerünk. A trópusok egyik legkedveltebb gyümölcse, mely Thaiföldön és a Hawaii szigeteken a legnépszerűbb gyümölcs. Közép-Amerikában őshonos növény, de a világ számos trópusi és szubtrópusi területén megtalálható a guava. Őshazája Mexikó és Peru, de napjainkban már foglalkoznak a termesztésével a volt francia gyarmatokon és Franciaországban is.

A növény egy nagyobb cserje vagy kisebb fa méretű, ami a mirtuszfélék családjához tartozó növénynemzetség egyik faja. Vadon is gyakran előfordul, a trópusokon szomjoltásra használják. A guava növényt a gyümölcséért termesztik.

A guava (Psidium guajava) jellemzése

A növény aránylag magas, gyakran a tíz méter magasságot is elérő, szára alacsonyan elágazó, terebélyes fa, melyet cserjének is nevezhetünk. Kérge pikkelyes, vöröses színű és lehámló. Levelei sötétzöld színű hosszúkás ellipszis alakúak, színükön fényesen csillogók, keresztben átellenesen állnak a szárakon. Virágai magányosan fejlődnek a levélhónaljakban, kettesével vagy hármasával. A sziromlevelek színe fehér. Nyár közepén virágzik, az gyümölcsök október végére, november közepére érnek be. Az érett gyümölcsök színe sárgás és ovális alakú.

A guava termése bogyótermés, alakja gömbölyded, alma vagy körte alakú, melynek a kicsúcsosodó részén elhelyezkedő csészelevelek mindig visszamaradnak. A gyümölcs héja vékony, fényes viaszos, zöldessárga színű melyeken rózsaszín pettyek láthatók.

A guava (Psidium guajava) termése

A gyümölcs terméshúsa, amikor megérik, lágy, kissé szemcsés, lédús, fehér vagy sárgás árnyalatú, közepe felé gyakran pirosas. Az érett gyümölcs íze a körtéhez vagy szamócához hasonló édeskés, kissé savanyú zamattal. Nagyszámú magja, barnássárga, szív alakú a gyümölcs terméshúsában található. Az éretlen még zöld termés húsa kifejezetten savanyú.

A guava (Psidium guajava) ültetése, termesztése

Termesztését végezhetjük magvetéssel, szemzéssel és dugványozással, telepíthető bármikor, nálunk a legmegfelelőbb a tavaszi telepítés. A szemzések korábban, a magcsemeték általában négy év után teremnek. A növénynek különösebb talajigénye nincs, bárhol, bármilyen földben megterem. Származásából adódóan a meleg trópusi hőmérsékletet szereti, és közepes vízellátást igényel.

Hazánkban szobai körülmények között lehet tartani. Jelenleg négy fajtája van forgalomban: a Sárga, a Piros, a Zöld és a Thaiföldi guava.

A guava (Psidium guajava) felhasználása

A gyümölcs termése, amikor beérik, egy C-vitaminban gazdag széles körben használható élelmiszer. Fogyasztható nyersen és alkalmas konzerválásra is. Levét édességek, élelmiszerek ízesítésére az élelmiszeripar sokrétűen használja.

A népi gyógyászat az éretlen termés levét , gyökerét és kérgét is alkalmazza, különböző hasi panaszok kezelésére.

Total
6
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
papagájvirág

A pompás papagájvirág (Strelitzia reginae) jellemzése és gondozása

Következő cikk
tubarózsa

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) jellemzése, ültetése, gondozása

Kapcsolódó cikkek