kivi

A kínai köszméte, vagyis a kivi (Actinidia) eredete, termesztése

kiviAz Actinida fajok Kelet-Ázsiában Szahalintól Jáváig, valamint a Himalája hegységben terjedtek el. Az Actinida nemzetségnek mintegy huszonöt faja ismert, ezek többsége mediterrán és szubtrópusi növény.
A kivi a vad faj felfedezésétől számított harmincöt év alatt elterjedt és keresett üzemi exportgyümölccsé vált. Karrierjét nagy C-vitamin tartalmának (tízszer több mint a narancsban), kellemes, aromás, leves gyümölcsének köszönheti. Főleg friss gyümölcsként fogyasztjuk, de cukrászipari zseléket is készíthetünk belőle.
Magyarországon az Actinida termesztésének, kevés kivételtől eltekintve nagy hagyományai nincsenek.

Leírása

Az Actinida fajok erőteljes növekedésű, gyakran szőlő erősségű, lombhullató kúszó cserjék, egyszerű nyeles levelekkel. Kétlaki virágaik csésze formájúak, fehérek vagy piroslók és öttagúak.
Termésük sokmagvú bogyó amelyben két fali maglécen kétszázötven-nyolcszáz apró, sötétbarna mag található. A gyümölcs négy-hat hetes raktári utóérlelés után éri el a jellemző, édes, kellemes zamatát és levesességét.

Termőhely kiválasztása

kiviA kivi a széltől védett, párás, meleg részlegesen árnyékolt termőhelyet szereti. Az enyhén savanyú, laza, jó vízelválasztású talajon fejlődik jól.
Főleg a családi házak délről nyitott, szélvédett szegletei alkalmasak telepítésre. Mivel hőmérsékleti igényeinek csak kivételes helyek felelnek meg, a termőhelyét nagy körültekintéssel válasszuk meg.

A kivi szaporítása

A kivit legegyszerűbben és legeredményesebben magvetéssel tudjuk szaporítani. A kikelő magoncok nagyobb része hímivarú lesz, melyet már az első év végén hozzávetőlegesen meg tudunk állapítani, mivel a hím egyedek kétszer nagyobbra nőnek, mint a nőivarúak.
A fajtajelleg megőrzése érdekében bujtással és dugványozással is eredményes szaporítást végezhetünk. Házi kerti körülmények között a bujtás eredményesebb.
Legelterjedtebb és azonosan fejlett növényeket adó szaporítás módja az oltás. Házi kerti célra felhasználhatjuk a kereskedelemben kapható kivi gyümölcs magjaiból felnevelt magoncokat is. A tél folyamán nyugalmi állapotban megszedett vesszőkkel az oltást májusban végezzük.

A kivi telepítése

kiviA kivifajtákat csak déli falra futtatva, esetleg a tél folyamán zsákszövettel betakarva ültessük, minden esetben porzós tővel együtt kell ültetni. Egy hímivarú növény falra futtatva öt, huzalon tíz termőt poroz meg.
A fagyálló típusokat három méter sor, és négy méter tőtávolságra javasolt ültetni.

A szőlőhöz hasonlóan rendszeres metszés mellett terem kielégítően, termést csak a kétéves részeken , illetve idősebb ágakon nőtt egyéves vesszőkön hoz. Hazai körülmények között a négy -öt rügyes csap is megfelelő terhelést ad.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Kertépítés, füvesítés előkészülete és azok buktatói

Következő cikk
March

Márciusi tavasz a kertünkben

Kapcsolódó cikkek