March

Márciusi tavasz a kertünkben

marchAmikor a naptár márciust mutat, visszavonhatatlanul megérkezett a tavasz. Az első gólya már visszaköltözött, a természetet lassan-lassan tarka szőnyeg borítja, hiszen nyílik a hóvirág, az ibolya, a kankalin, a hérics is. A nap felkelő sugarai korábban mosolyognak be az ablakunkon, és este később tér nyugovóra az ébredő természet.
A vadgalambok hangosan turbékolnak és a pacsirta is hirdeti a tavasz érkezését: „Egyszerre mégis rezzen a táj: hármat fütyül egy kismadár”.

A nagyon várt tavasz azonban nem csak a természet szépségét hozza magával, hanem megkezdődnek a kertészek számára a tavaszi teendők is.

Márciusi teendők a kertben

Ebben a hónapban elkezdhetjük a rózsák, az örökzöld növények kitakarását és megkezdhetjük metszésüket, az örökzöldeknél a visszavágást.
A gyepterület tisztítását is el kell végezni, mert különben az el nem távolított avar rothadásnak indul, illetve nem tud lélegezni megfelelően.
Itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk balkonnövényeink állapotát és kezdjük meg az átültetésüket. Levéltetvek ellen a szappanos vízzel történő lemosást is végezzük el azokon a növényeinken, amelyek azt igénylik.
A hagymás virágágyásokról távolítsuk el az elhalt növényeket, lazítsuk fel a talajt, vigyázva arra, hogy a gumók ne sérüljenek.

Zöldséges kert

marchMegkezdődhet a szabadban a zöldséges kertünk kialakítása, a vetésforgó elkészítése és a vetés is. A jól fellazított talaj elkészítése után, földbe kerülhet a petrezselyem, a sárgarépa, a zöldborsómag, elduggathatjuk a vöröshagymát, a tavaszi fokhagymát, de itt az ideje a retek, és a saláta ültetésének is.
Ha még nem ültettük el a paradicsom és paprika palántának a magokat akkor ne késlekedjünk, még nem késő azt is elvégeznünk.

Gyümölcsös kert

Ha megvártuk a tavaszt a új gyümölcsfák ültetésével, most már elültethetjük őket, majd ültetés után metszéssel alakítsuk ki formájukat.
Meglévő gyümölcsfáink megtisztítása, metszése is az elvégzendő feladataink közé tartozik, hiszen a jó metszés egyik alapfeltétele a jó gyümölcs termésnek.

Ha van földieper ültetvényünk, ideje megtisztítani a felületet, vigyázva, hogy a megújult középső hajtások ne sérüljenek.

Ha módunk van rá a növényvédelmet ne vegyszerezéssel végezzük, alkalmazzunk régi jól bevált módszereket mellyel nem károsítjuk környezetünket!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kivi

A kínai köszméte, vagyis a kivi (Actinidia) eredete, termesztése

Következő cikk
ibolya

Kedves tavaszi virágunk: az erdei ibolya gondozása, szaporítása és gyógyhatása

Kapcsolódó cikkek