Articsóka

Kertünk évelő zöldségei – spárga, articsóka, csicsóka és rebarbara

Kezdő kertészeknek az ilyen zöldségfélék termesztése kiválóan ajánlott, mivel ezek a növények nem igényelnek különleges törődést, de ugyanakkor kiemelkedő értéket képviselnek és sok évig teremnek. Több fajuknak számos előnye, hogy szépen virító virágai és termései vannak, vagy óriási a levéltömegük, melyek akár díszítői is lehetnek zöldséges kertünknek.

Talaj és fekvésterület igény

Az évelő növényeink a napos és védett fekvésű helyeket szeretik, ezért lehetőség szerint kerüljük a fagyos zegzugos helyeket, mivel a szél, a hideg, károsítja a kikelő hajtásokat. A szeles fekvési terület kiszárítja a porzós példányokat, ami megakadályozza, hogy a tápanyag eljusson a földalatti szárrészre is.

A spárga hosszú élettartama

SpárgaA spárga hajtásait tavasszal szedhetjük. Mivel a hajtások levágása megállítja a lombok fejlődését, így elő tudja állítani a tartalék tápanyagot a következő évi fejlődéséhez. Általában három év is eltelik, mikorra elő tudjuk állítani az első hajtások begyűjtéséhez szükséges hajtásokat, mégis megéri, mert ízletes zöldséget akár húsz éven át is vághatjuk.

A spárga nem bőtermő növény, ha túl sok hajtást vágunk le, akkor következő évben sokkal kevesebb hajtás fog fejlődni.

Főzési ötletek

A spárgasípok kevés vízbe állítva körülbelül egy hétig tárolhatók a hűtőben, azonban a vizet naponta cserélni kell. A spárgát sós vízben hat-hét percig főzzük. Másik megoldás, hogy kevés olajban, serpenyőben gyakran megforgatva pár percig sütjük.

Látványos dísznövény: az articsóka

Nem is gondolnánk, hogy a zöldséges kertünk egyik dísze az articsóka, melyet akár virágszegélynek is ültethetünk. A görögök és rómaiak révén került hazánkba. Az óriási nagyra nőtt növény ehető része a – kifejlett virágzat alapi része – mely egy kis területi rész. Fejletlen virágait egész évben fogyaszthatjuk.

ArticsókaAz articsókát kifejezetten napos, széltől védett, jó vízgazdálkodású helyre telepítsük és lássuk el sok szerves tápanyaggal.

Amennyiben csak egy nagy virágzatot szeretnénk fejleszteni, akkor a virágtengelyről szedjük le az összese oldalhajtást.

Tárolása hasonlóképpen történik, mint a spárgánál, ha nem szándékozunk rögtön felhasználni, a vízben tároláskor adjunk hozzá citromlevet.

A ritkán termesztett csicsóka

Ez a növény egy igazán jóízű zöldségféle, mégis kevesen fogyasztják, mivel szénhidráttartalma nem bomlik le teljesen, így szeleket gerjeszt a bélrendszerben. Még szegényes talajon is gazdagon terem és nagyon kevés gondozással beéri. Gumói jól tárolható, egészen tavaszig eltartható. Sütésre, főzésre, egyes szószok, édességek ízesítésére is kiválóan alkalmas.

A csicsóka magasra növő zöldségfajta, tetejét sárga virágok díszítik. Erős ágrendszere miatt még szélfogónak is alkalmazni szokták.

Mivel gumói télállóak, nem jelent gondot az sem ha télire véletlenül a földbe marad, tavasszal kihajt. De ha új ágyást akarunk a helyére, gondoskodjunk, hogy teljesen távolítsuk el a földből.

Tetszés szerint szedhetjük a gumókat, csak akkor szedjük, amikor szükségünk van rá, mert nem tárolható hosszú ideig.

A veteményeskertbe száműzött rebarbara

rebarbaraA napos, jó vízgazdálkodású termékeny talajok kedvelője a rebarbara (Rheum rhabarbarum). Árnyékos helyen csak vékony levélnyeleket hoz. Mivel rendkívül dekoratív zöldségféle, ezért bármelyik díszkertben is megállja a helyét! Teleléséhez szükséges egy jó hideg téli időszak, ahhoz hogy tavasszal jól meg lehessen hajtatni. A hajtatásához februárban borítsunk nagy cserepet, fekete vödröt a kezdő tövekre, így halványsárga levelek és lédús, élénkvörös levélnyelek fognak fejlődni. A rebarbara áprilistól júniusig hozza a finom levélnyeleket, ehhez az szükséges, hogy a töveket mulcsozzuk és a növekedés ideje alatt folyamatosan öntözzük.

Nyár derekára fejlődnek ki a levélnyelek miután megerősödnek és megzöldülnek. Egyszerre csak a levélnyelek felét szabad felhasználni, amikor a levelek már teljesen kifejlődnek. A levélnyeleket inkább csavarással, mint vágással távolítsuk el a növényről. A rebarbaráról nem árt tudnunk, hogy csak a levélnyele fogyasztható, hiszen a növény többi részében felhalmozódik az oxálsav, amiből nagy mennyiségben fogyasztva, mérgezést okoz.

Tőosztással vagy az idősebb növények mellett fejlődő sarjakkal szaporítható kora tavasszal, márciusban.

A rebarbara jól fagyasztható zöldség, kiváló püréket, gyümölcslepényeket készíthetünk belőle.

Total
0
Shares
2 hozzászólás
 1. Kedves Tanácsadó!

  Kezdő kiskertes vagyok. A csicsókával kapcsolatban az alábbi ellentmondásos állításokat találtam a blogjában. Kérem feloldani számomra! “Gumói jól tárolható, egészen tavaszig eltartható.”
  “Tetszés szerint szedhetjük a gumókat, csak akkor szedjük, amikor szükségünk van rá, mert nem tárolható hosszú ideig.”

  Tisztelettel:

  1. Kedves Katalin!
   Köszönjük az észrevételt, valóban van egy ellentmondás a cikkben, igyekszem kifejteni. A második állítás, miszerint akkor szedjük, amikor szükségünk van rá, valóban igaz, hiszen a csicsóka átteleltethető a talajban, ha erre van lehetőségünk, akkor gumóit jobb, ha a földben hagyjuk, és csak felhasználás előtt szedünk fel annyit, amennyi szükséges.
   Ám ha a burgonyához hasonlóan tárolni szeretnénk, akkor ez is megoldható, tavaszig eltartható, csak tudni kell róla, hogy a burgonyához képest nagyobb veszteségünk lesz ebben az esetben, akár 10%-os tárolási veszteséggel is számolnunk kell. Ennek az az oka, hogy a csicsókának vékonyabb a héja és nagy a köldöksebe, ezért hamarabb romlik. Ha tárolni szeretnénk, akkor azt mindenképpen vékony rétegben tegyük, rendszeresen ellenőrizve a gumók állapotát.
   Remélem, fel tudtam oldani a cikkben lévő ellentmondást!
   Ha további kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!
   Kívánom, hogy lelje örömét a kertészkedésben!
   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
spenót

Nagyanyáink kertjének régimódi ínyencei

Következő cikk
szobanövények árnyékolása

Szobanövények árnyékolása

Kapcsolódó cikkek