szobanövények árnyékolása

Szobanövények árnyékolása

Míg az őszi, téli és kora tavaszi hónapokban mindent elkövetünk, hogy minél több fényt juttassunk a növényeknek, addig március közepe végétől föl kell készülni a házak hatékony árnyékolására.

Ekkor, egyes napokon már lehet olyan erős a fény, amely nem kizárólag a komoly termesztőházakban lévő növényeket, de a lakóhelyiségekben lévő szobanövényeket is károsíthatja.

A szobanövények fejlődését a hőmérséklet, a fény, a levegő páratartalma, az öntözés, a közeg és a tápoldat határozzák meg, ám ezek szabályozásával irányíthatjuk is azt. Legyen szó kültéri környezetről vagy beltéri helyiségekről, az árnyékolás elsődleges funkciója természetesen a fény és hővédelem. Utóbbiak mellett azonban az árnyékolásnak több olyan előnyös hatása is kimutatható, amely a köztudatban nem gyökeresedett meg.

A kül- és beltéri árnyékolásnak köszönhetően a növények levelein nem alakulnak ki napégés okozta foltok, hiszen védi a növényeket a napsugarak perzselő hatásától. Beltéren ugyanakkor az árnyékolás a házat is hűti, amely nagyságrendekkel jobb klímát teremt a szobanövényeknek.

Az árnyékolásnak megelőző hatása is van a növényvédelemben, ugyanis a túl száraz meleg levegő kedvez az atkák és tripszek fölszaporodásának. Az árnyékolás megakadályozza továbbá a virágok korai elnyílását, de a kora tavaszi hajtott hagymás növények – tulipán, krókusz – virágnyílását redőnyös árnyékolással akár szabályozhatjuk is.

A hőmérsékletcsökkentést ugyancsak árnyékolással érhetjük el. A magas hőmérsékleten kinyílik a virág, a csökkenő hőmérséklet hatására bezáródik. Ilyen esetben a fénynek a bezáródásban nincs igazán szerepe.

Az árnyékoló anyagok, korszerű technikai berendezések nagy választéka áll ma már rendelkezésre, amelyek közül a redőnyös árnyékolás kifejezetten közkedveltnek számít. „Vészhelyzet” esetén azonban a régi egyszerűbb, de jól bevált módszerek is segíthetnek. A klasszikus nádárnyékoló a szövésétől függően például mély árnyékot ad. A redőnyös árnyékoláshoz hasonlóan kiválóan alkalmas lehet alacsonyabb, kisebb légterű, korszerűtlenebb házak külső árnyékolására. A zöld árnyékoló háló külső és belső árnyékolásra egyaránt alkalmas. A korszerű házakba fölszerelt energiaernyő kettős feladatot is elláthat, hiszen nyáron árnyékol, télen a hővédelmet szolgálja.

A szobanövények – szintén szabályozható – árnyékolásának egyik legkézenfekvőbb módja a redőnyökkel történő árnyékolás.  A redőnyök elsődleges szerepe persze a beszűrődő fény mennyiségének szabályozása, viszont a redőnyök korszerű változatai a helyiség hőmérsékletét is döntően befolyásolják. A szobanövényeknek ideális feltételeket teremtő redőnyös árnyékolás nagyban hozzájárul tehát a szobahőmérséklet szabályozásához, a növények élettani folyamatainak ideális körülményeihez.

A hőszabályozás redőnnyel kivitelezett természetes, egyszerű és kifejezetten energiatakarékos megoldása az egyes esetekben 35-36 Celsius fokra is felmelegedő helyiségeket akár 25-26 Celsius fokos hőmérsékletre is lehűtheti.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Articsóka

Kertünk évelő zöldségei - spárga, articsóka, csicsóka és rebarbara

Következő cikk
kertészeti pályázat

Kertészeti ágazatokra kiterjedő vissza nem térítendő mezőgazdasági támogatások

Kapcsolódó cikkek
átültetés
Olvasd el

AZ ÁTÜLTETÉSRŐL

A szobanövények gyökerei kis helyre vannak beszorítva. Az átültetés utántölti a tápanyagban dús földet és egészséges növekedést biztosít.…