északi fekvésű ablak növényei

Északra néző ablakok növényei

Lakásunkat számos levéldísznövénnyel gazdagíthatjuk, szépíthetjük, azonban nagyon sokszor okoz gondot, hogy melyik növény milyen gondozást igényel. Az sem mellékes, hogy hova és milyen körülmények közé helyezzük el szobanövényeinket.

Egy északi fekvésű ablakban is kialakíthatunk őserdőt, mivel éppen ideális környezetet kínál a trópusi talajtakaró növények számára. A sok színben pompázó virágos dísznövényekkel az északra néző ablakban nem lesz szerencsénk, de buja, zöld paradicsommá varázsolhatjuk a megfelelő növényekkel. Ez a jellegzetes növényegyüttes egészen sajátságos környezetet teremt, csak azt kell tudnunk, milyen növények valók ide.

A sötét északi ablakban a zöld minden árnyalatában pompázó levéldísznövényeket nevelhetünk. A növényválasztás azért nem nehéz, mert általában ott egyformák a fényviszonyok.
Két dologra célszerű odafigyelnünk: a hőmérsékletre és a páratartalomra. Egy nappaliban többnyire ezek is állandóak és kiegyensúlyozottak. Mivel a növények azonnal jelzik, ha valami nem jó nekik, ezért a kertészkedés nem is olyan nehéz, mint ahogy azt előre gondolnánk. Az északi ablak ideális sok robusztus zöld növény számára. Kívánságuk szerint válogassuk össze őket, így hamarosan ez lesz a lakásunk legzöldebb ablaka.

A zöld függöny – kúszó és csüngő növények

Egy ablak jellegét az adja, milyen gazdagon van körülvéve zöld növényekkel. Idővel szinte minden levéldísznövény túlzottan megnő és ernyedt lesz, ezért metszéssel tartsuk őket a megfelelő magasságon. Függő növényeket is akaszthatunk az ablakba. A csüngő és kúszó növények az ellenfényben különösen jól mutatnak. Minden ablakhoz ízlés szerint válasszunk virágtartót és növényt.

északi fekvésű ablak növényei

A függő virágtartók kezelése

A függő virágtartók alján természetesen nincs vízelvezető nyílás, ezért ezekben az edényekben a növények könnyebben befüllednek. Ültetés előtt gondoskodjunk megfelelő vízáteresztő rétegről. Ez lehet egy egyszerű kavicsréteg az edény alján. A függő növények gyakori átültetést és metszést igényelnek. Átültetéskor vágjuk le a csúcsokat, és a gyökereket is, és újítsuk fel a kavicsréteget.

Színek az északi ablakban

Egy északi ablak jól mutat buja zöldjével, de még változatosabb, ha virágzó növényeket is láthatunk benne. Bár a virágos dísznövények nem növekednek, ha hosszú ideig árnyékos helyen állnak, a különböző évszakokban nyíló virágokkal, mint például a muskátli virág, a ciklámen, a húsvéti harang, vagy virágos növényekkel, mint az azálea, fokföldi ibolya, primula, krizantém, harmonikus egyensúlyt teremthetünk a növények között. A virágzás után ez utóbbi növényeket tegyük másik helyre.

Északi ablakba való növények

északi fekvésű ablak növényeiIlyen növény lehet például az ablaklevél, az aranyinda, a borostyán, a bőrpáfrány, a ciklámen, filodendron, gardénia, a királyszőlő, a kókuszpálma, a kukorica levél, a libatop, a szobapáfrány, téli bogyók és a zebrafű is.

Kisméretű ablak esetében, mely különösen jó hely a növények számára, hiszen a kisebb növényeket mindig könnyebb elrendezni, mint a nagyokat, és egy kis ablakot egyszerűbb romantikussá tenni. De gondoljunk arra is, hogy egy kis ablakban a cserepek és alátétek kiválasztása igen fontos, mert itt a látvány még feltűnőbb, mint egy nagy ablakban.

Nagy ablakról ritkán beszélhetünk északi fekvésről, mivel ilyen kevés lakásban van. Itt a nagyobb növények nőnek jól, melyek a közvetlen napsugarakat nem vagy nehezen viselik el. Sok ilyen létezik. Az ablakpárkányra kisebb növényeket helyezzünk, a nagyobbakat tegyük az ablak elé a padlóra állítva.
A dekoratív páfrányokat vagy pálmákat tehetjük az ablaktól távolabb is.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
plants in the bathroom

Növények a fürdőszobában

Következő cikk
gardening calendar

Szobanövényápolási munkanaptár (júliustól decemberig)

Kapcsolódó cikkek