flamingóvirág

Anyák napi virágok – 7 tartós és mutatós növény, melyet ajándékba adhatunk

Az Anyák napja világszerte megtartott ünnepnap, melyet a különböző országokban más-más napokon ünnepelnek meg. Magyarországon hagyományosan május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Ebből a jeles alkalomból legtöbben vágott virágot ajándékoznak, de egyre népszerűbbek a különböző szobanövények is.

Ha igazán maradandó ajándékot szeretnénk adni, a szobanövények, valamint a kertbe kiültethető virágzó évelők is jó megoldást jelentenek. Utóbbiak a kertbe kiültetve évről-évre megújulnak, és színpompás virágaikkal díszítenek.

Cikkünk további részében 7 olyan növényt mutatunk be, melyek kitűnő választást jelentenek Anyák napjára. Lássuk, melyek ezek a növények!

Lepkeorchidea

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) az egyik legismertebb orchidea faj, mely hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Nem véletlenül, ugyanis egyike a legkönnyebben gondozható orchideáknak, a kis törődést is káprázatosan szép és gazdag virágzással hálálja meg.

Vitorlavirág

A vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii) virágzásának ideje jellemzően márciustól szeptemberig tart, különlegességét, melyről magyar elnevezését is kapta vitorlára emlékeztető virágzata adja. Virágzatát krémszínű torzsa, valamint fehér vagy halványzöld árnyalatú buroklevél alkotja.

A vitorlavirág gondozása nem különösebben nehéz, ha kiismerjük a vízigényét és megfelelő helyet választunk számára a lakásban. A virágzási időn kívül sötétzöld színű leveleivel lehet otthonunk dísze.

vitorlavirág

Flamingóvirág

A flamingóvirág (Anthurium) a vitorlavirághoz hasonló igényű és megjelenésű, nagyon szép, egzotikus szobanövény, mely februártól júliusig virágzik. Virágzata sárga színű torzsavirágzatból, valamint az azt körülvevő piros, rózsaszín vagy fehér árnyalatú fellevélből áll.

Dalmát harangvirág

A dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) Horvátországból származó alacsony termetű évelő növény, melynek teltvirágú változatával is találkozhatunk az üzletekben, különösen az ünnepi időszakban.

Ez a kékeslila vagy lilásrózsaszín virágokkal díszítő, nyáron virágzó bájos virág, maradandó emlék lesz, ha kiültetjük a sziklakertbe, balkonládába, vagy a virágágyás szegélyébe. Napos, világos vagy félárnyékos helyre is ültethető, aszályos időszakban meghálálja az öntözést.

Balkáni harangvirág

A balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana) a dalmát harangvirághoz nagyon hasonló adottságú talajtakaró növény, mely jól mutat sziklakertben valamint ágyások szegélyében is. Kékeslila árnyalatú, csillag alakú virágaiban május elejétől június végéig gyönyörködhetünk.

Semleges vagy meszes talajban, napos, világos, félárnyékos fekvésben fejlődik legszebben. Meghálálja a rendszeres, mérsékelt öntözést, földjét tartsuk nyirkosan.

Léggömbvirág

A léggömbvirág (Platycodon grandiflorus) a harangvirágfélék családjába tartozó nagyon szép évelő virág, mely nevét a virágbimbók léggömbre emlékeztető alakjáról kapta. Alacsonyabb és magasabb fajtái is megtalálhatók a kertészetekben, a törpe növésű fajtákat balkonládába is ültethetjük.

Nemcsak fehér, rózsaszín vagy lila színű, nagyméretű virágai, hanem szürkészöld árnyalatú levelei is nagyon dekoratívak, virágzása egész nyáron tart a megfelelő gondozás mellett.

Hortenzia

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) romantikus, kissé régies, de korántsem régimódi növénye a kerteknek, hatalmas gömb alakú virágai, melyek a talaj kémhatásától függően más-más árnyalatúak, rendkívül mutatósak.

hortenzia

Ez a nagyon szép lombhullató cserje, ajándéknak sem utolsó, ugyanis árnyékos vagy félárnyékos fekvésbe és savanyú kémhatású talajba ültetve hosszú életű dísze lehet bármelyik kertnek. A megfelelő fejlődéshez és virágzáshoz rendszeres öntözést igényel.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk a megfelelő ajándék kiválasztásához. Nincs más hátra, mind, hogy minden édesanyának boldog Anyák napját kívánjunk!

Total
4
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
alkörmös növény

Alkörmös növény (Phytolacca) használata, hatása

Következő cikk
természetes kert

A tájképi, természetes kert jellemzői – harmóniában a természettel

Kapcsolódó cikkek